Bijna 600 duizend Nederlanders volgen wekelijks de verrichtingen van Hans van Wolde op RTL4. Na zeven afleveringen van de docuserie Brut, belandt de sterrenchef met zijn boerderijrestaurant Brut172 in de Limburgse buurtschap Reijmerstok in een cruciale fase. De aflevering van gisteren eindigde met de grand ouverture, de opening in maart vorig jaar.

Foto door: Nina Slagmolen

We weten allemaal hoe Mark Rutte Van Wolde’s droom na vijf dagen ruw zal verstoren. Hoe wrang en bitter ook voor hem, je kunt haast niet wachten op de krachttermen die de Rotterdamse Limburger in aflevering 8 de ether in zal slingeren als hij hoort dat de eerste lockdown zich aandient.

Hans van Wolde, de rocksterrenchef van de vaderlandse gastronomie, heeft, hoewel met de jaren kalmer geworden, het vocabulaire van een ruige vagebond. Hij is de spreekwoordelijke ruwe bolster met een blanke pit. Food Inspiration zette fraaie oneliners uit Van Wolde’s repertoire op een rijtje.

1.

”Dat was gaaf! Toen voelde ik me een artiest. Nu hoor ik erbij, dacht ik. Nu ben ik een binkie. We gaan die derde binnenhalen, als het zo makkelijk gaat. Maar, ook nu, waren het vooral de media die dat riepen. En ik antwoordde daarop."

Interview in Misset Horeca.

2.

”Ik werk negentig uur in de week, maar loop met een spijbelgevoel rond als ik vrij ben."

Interview in dagblad Trouw.

3.

"Voor sommigen is de kassa het hart van de zaak, voor mij is dat het fornuis."

Docuserie Brut, RTL4.

4.

”In dit vak moet je perfectionistisch zijn en daar word je vanzelf een grote egoïst van."

In een interview met tijdschrift Libelle.

5.

”Vrouwen zijn veel subtieler in mooie dingen, een vrouwenhand kan ook veel mooiere lijnen trekken. In mijn werk streef ik naar de balans tussen vrouwelijke en mannelijke smaken."

Hetzelfde interview met Libelle.

6.

"Ik denk dat ik een vrouw het bed in kan koken."

In gesprek met Frénk van der Linden, tv-interview NCRV.

7.

"M'n buikgevoel zei: deze boerderij moet je kopen. Maar ik had 't iets beter kunnen overleggen. Met mezelf."

Docuserie Brut, RTL4.

8.

"En of er nou sterren komen of niet, ik vind het allemaal prima. Dat zeg ik echt niet voor de bühne of om mezelf gerust te stellen. Waarom zou ik liegen? Natuurlijk knaagt er heus wel eens een klein dingetje ergens aan de linkerkant van mijn onderbuik. Daar zit dat stukje ego, dat kleine kind dat denkt: dat ene ding heb je nog niet bereikt."

Interview in Misset Horeca.

9.

"Ik ben nog nooit van m'n leven zo onzeker geweest, maar heel langzaam komt mijn zekerheid terug. Wie niet onzeker is, kan geen perfectionist zijn."

Docuserie Brut, RTL4.

10.

"Ik word ineens zo ontzettend onzeker over de toekomst; ik krijg er gewoon buikpijn van. 't Lijkt wel of ik altijd examen moet doen de hele tijd."

Docuserie Brut, RTL4, vlak voor de opening.

 

"Ik zag zo de miljoentjes onder me vandaan glijden......" Bekijk hier de docu die Food Inspiration eind vorig jaar maakte over Van Wolde. Aflevering 8 van Brut bij RTL4: woensdag 24 februari, 21.30 uur.