Horecaondernemers zijn aanpakkers. Maar vandaag de dag lijkt ondernemen – met alle coronamaatregelen, een schreeuwend personeelstekort en moordende concurrentie – topsport geworden. Hoe zorg je dat je jouw kostbare tijd als ondernemer zo efficiënt mogelijk inzet? Niet harder, maar slimmer werken is de uitdaging. Gelukkig zijn er steeds meer tools, services en systemen die daarbij ondersteunen. Speciaal voor horecaondernemers schreef Sligro een whitepaper met 10 praktische tips om meer te doen in minder tijd.

"Ga voor een efficiënte indeling: minder meters maken betekent meer marge"

Een van de tips om slimmer te werken, is om eens kritisch te kijken naar de indeling en routing van je zaak, zowel front- als back-of-house. Hoe een zaak is ingedeeld kan een wereld van verschil maken voor de productiviteit van je medewerkers. Hoe minder meters, hoe meer marge. Dat geldt in de keuken, in je restaurant en zeker ook op het terras. Klinkt dat overdreven? Vergis je niet. Al die gewonnen meters en minuten vormen gezamenlijk een hele hoop aan het eind van de week! We geven een aantal voorbeelden.

Keuken

De routing in je keuken heeft grote impact op de personeelsproductiviteit. Hoe sneller de werkzaamheden binnen een proces worden uitgevoerd, hoe beter. Tijdens het service is dit cruciaal, maar ook tijdens de mise-en-place wil je geen tijd verdoen door te lange, onhandige of onlogische looproutes. Welke stappen moeten in de keuken worden doorlopen van ingrediënt tot gerecht? Richt je keuken zo in dat je personeel geen onnodige meters hoeft te maken.

Tip: Het belangrijkst is een zo kort mogelijke route van het werkveld naar de koeling en opslag(ruimte). Kijk ook goed naar de indeling van de ruimte; is er genoeg ruimte om te werken en loopt het personeel elkaar niet in de weg?

Koeling

Een goed ingerichte koeling kan enorm veel tijdsbesparing opleveren. Je wil zo min mogelijk hoeven zoeken wanneer je een product uit de koeling pakt. Niet alleen vanwege tijd, maar ook omdat je de deur van de koeling zo kort mogelijk open wil hebben in verband met derving en energieverbruik.

Tip: Het maakt niet uit hóe je de koeling indeelt, als er maar een duidelijke indeling is die iedereen snapt en volgt. Zo kun je bijvoorbeeld de schappen per gerecht of dinergang indelen. Of je sorteert op type product, waarbij je een onderscheid maakt tussen vis, vlees, vegetarisch, zuivel en groenten & fruit. Benieuwd naar de andere 9 tips? Download hier de gratis whitepaper »

Gescheiden stromen

Veel restaurants hebben tijdens de coronaperiode hun bezorging- of takeaway-activiteiten uitgebreid. Voor zaken die daarmee doorgaan is het belangrijk dat deze productiestromen elkaar niet in de weg zitten. Zowel in je keuken als in je zaak. Hoe zorg je dat alle gerechten op de gewenste kwaliteit de keuken uitkomen? Waar laat je de bezorgers wachten die de orders oppikken? Zorg dat ze de beleving van de gasten in je zaak niet verstoren.

Tip: Scheid de verschillende stromen fysiek in je keuken. Zowel qua productie als qua logistiek. Voor je online bestellingen heb je bijvoorbeeld disposables nodig terwijl je restaurantgasten servies gebruiken.

Restaurant

Zowel je personeel als je gasten hebben baat bij een duidelijke indeling van je restaurant. Teken de indeling eens uit bij een volledige bezetting en kijk waar nog wat te behalen valt. De bar bij de ingang plaatsen kan een slimme zet zijn. Het oogt gastvrij en wachtende gasten kunnen hun eerste drankje aan de bar drinken – wat zorgt voor extra omzet.

Tip: Grote groepen zet je bijvoorbeeld het beste dicht bij de keuken, zodat er een korte uitserveerlijn is. Ook vinden deze het vaak niet erg om dicht bij het toilet te zitten, terwijl dat voor stelletjes minder prettig is.

Nog 9 tips om slimmer te werken én ondernemen…

Benieuwd naar de andere 9 tips? Download dan hier de whitepaper!

Download de gratis whitepaper »