Food Inspiration serveert drie zakelijke actualiteiten. Ten eerste: A-merken prijzen zichzelf uit de markt. Ten tweede: Spar wil in 2025 duizend verkooppunten. Ten derde: Babefoods babyvoeding wint innovatieprijs.

1. A-MERKEN VERLIEZEN TERREIN

A-merken prijzen zichzelf uit de markt en verliezen verder terrein. Als gevolg van gestegen prijzen, kiezen consumenten opnieuw vaker voor goedkopere huismerken. Volgens onderzoeksbureau GfK groeide het marktaandeel van huismerken in korte tijd met 6%. Dit jaar zullen de gezamenlijke A-merken in de supermarkt ongeveer anderhalf miljard euro aan omzet verliezen, zo taxeert GfK.

Tijdens corona ging het de A-merken in de supermarkten overigens voor de wind. Dit had met name te maken met de algehele omzetgroei in de foodretail. Gezamenlijk vertegenwoordigen de grootste honderd merken in de supermarkt een omzet van bijna 10 miljard euro. Toch daalt het marktaandeel van de bekende merken, aldus IRI Nederland. Het ligt nu op bijna 22% van de totale supermarktomzet in ons land. Relatief gesproken blijven de A-merken hiermee dus achter bij de groeitrend van supermarkten.

De Consumentenbond becijferde dat de prijzen van A-merken het afgelopen jaar harder stegen dan die van de huismerken. A-merken werden gemiddeld 10% duurder, huismerken gemiddeld 7%. Vooral sinds december vorig jaar gaan de prijzen snel omhoog. In welke mate deze ontwikkeling ook zichtbaar is in de professionele markt, zoals bij de horecagrossiers, is door GfK en IRI niet onderzocht.

2. “SPAR NAAR 1.000 VESTIGINGEN”

De Nederlandse kruideniers- en gemaksformule Spar wil de komende drie jaren het aantal Nederlandse vestigingen verdubbelen. Spar is nu met verschillende winkelformules present op 455 locaties in ons land. Dit aantal moet in 2025 zijn gestegen naar duizend. Hoewel de gemiddelde winkelomzet beduidend lager is, zou Spar zich hiermee getalsmatig als supermarktmerk nestelen tussen marktleiders Albert Heijn en Jumbo.

Spar maakte bovendien bekend in twaalf hotels onbemenste winkels te gaan plaatsen, terwijl ook micro-markets voor kantoren zijn ontwikkeld. CEO John van der Ent van Spar Nederland maakte de ambities vorige week wereldkundig tijdens de viering van het 90-jarig bestaan van het winkelmerk. Van der Ent gaf drie jaar geleden voor het eerst aan dat Spar “the king of convenience” wil worden. Dit betekent dat Spar aanwezig moet zijn “op elke plek om op ieder moment voor iedere Nederlander relevant te kunnen zijn”. Spar groeide de afgelopen jaren vooral dankzij compacte formules. Zo is het concept Spar Express volop present in tankstations.

Wereldwijd heeft Spar ruim 13.500 winkels. Directeur Tobias Wasmuht van Spar International: “Spar zie je niet alleen in de grote en kleine Nederlandse steden, maar ook langs de snelweg, op de camping en op universiteiten. Die multi-formatstrategie heeft een belangrijk aandeel geleverd in de snelle opmars van Spar in het Nederlandse retail-landschap.”

De komende tijd rolt Spar bovendien zijn delivery-service via Thuisbezorgd.nl landelijk uit.

3. AWARD VOOR BABEFOODS

Babefoods, biologische en culinaire babyvoeding, heeft onlangs de Baby Innovation Award gekregen in de categorie Feeding. De maaltijden in de potjes van Babefoods zijn vers bereid, maar lang houdbaar buiten de koeling. De babymaaltijden bevatten geen E-nummers en geen toegevoegd suiker en zout. Ze voldoen aan de voorwaarden van de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Door de bereidingswijze behouden de maaltijden maximaal hun voedingswaarden.

Babefoods trok de afgelopen tijd volop de aandacht, mede door samenwerking met sterrenchefs als Jonnie Boer en Sidney Schutte. Zij droegen bij aan twee culinaire maaltijden in het assortiment. De maaltijdpotjes zijn energieneutraal geproduceerd en voorzien van een duurzame verpakking.

De Baby Innovation Award is een breed gedragen verkiezing, die jaarlijks wordt gehouden door vakmedium BabyWereld en het specialistische event Negenmaandenbeurs. Er worden prijzen uitgereikt in zeven categorieën, waarvan ‘Feeding’ er één is.

Het oordeel van de jury over de maaltijden van Babefoods: “Gepasteuriseerde, biologische, vegan babyvoeding die wel 12 maanden houdbaar is. Bijzondere combinatie van smaken die proeven als een gezonde smoothie. Een groot voordeel is dat je de voeding niet hoeft te koelen bij transport, in de winkel en thuis. Leuk dat er ook is aangegeven of het geschikt is voor ochtend, lunch of diner.”