Het festivalseizoen is in full swing. Met een relatief groot aandeel bezoekers uit jongere generaties, zijn grootschalige muziekevents vaak een graadmeter voor foodtrends. Food Inspiration maakt een rondje langs de velden.

Het aantal festivals in ons land is groot. In het laatste volledige festivaljaar (2019) werden bijna 1.200 culturele festivals geteld. Totaal trokken ze ruim 27 miljoen bezoekers. Bijna driekwart van dit aantal zijn de bezoekers van muziekfestivals. De gemiddelde foodbesteding varieert sterk. Een regulier poppodium heeft een horecaomzet van gemiddeld bijna €10 per bezoeker. Festival Zwarte Cross zit op een besteding per bezoeker van €34.

Volgens de Festival Monitor is de totale omzet van de festivalbranche circa één miljard euro. Ongeveer een kwart daarvan komt uit de entreetickets. Liefst tweederde van de totale omzet, meer dan €650 miljoen dus, wordt volgens de monitor behaald met de verkoop van merchandise, eten en drinken. Dat zou dus een gemiddelde besteding van €24 tot €25 per festivalbezoeker betekenen.

Voldoende bezoekers krijgen naar een festival zal dit jaar niet de uitdaging zijn. Iedereen is na corona wel in de stemming voor een feestje. Wel zijn LOC7000, Primeros, HBFS en alle andere festivalcateraars naarstig op zoek naar medewerkers. LOC7000 tuigde zelfs samen met Stichting Horeca Onderwijs (SHO) en Mojo Concerts een nieuwe opleiding op voor horecamedewerkers op events.

Wat gebeurt er verder in festivalfoodland?

1. WAVE EN RAPTAP

De cateringpoot van het Lochemse bedrijf LOC7000 is één van de oudste foodspecialisten in de festivalwereld. Midden jaren ’70 ontstond het bedrijf uit kleinere festivals in de Achterhoek. Tegenwoordig heeft de firma een breed portfolio, dat voert van Zwarte Cross, Toppers, North Sea Jazz en Lowlands tot grote concerten van artiesten.

LOC7000 geldt als de geestelijk vader van de grote, halfronde baruitgifte op festivals. Inmiddels is dit concept uitgebreid met een nieuw type half-overkapping. LOC7000 biedt het aan onder de naam The Wave, een modulair systeem dat snel te plaatsen is. Tijdens corona introduceerde het bedrijf samen met TapKoel de nieuwe Raptap, een supersnelle biertap. Het is een geautomatiseerde vierkraans bierbrug, die in no-time 24 glazen vol tapt.

2. DUURZAME UITDAGINGEN

Festivals brengen veel afval en uitstoot met zich mee. Lowlands onderscheidt zich van oudsher op het thema duurzaamheid, “maar dit jaar net even minder revolutionair dan je van ons gewend bent”. De organisatie zegt nu al druk doende te zijn met de implementatie van de nieuwe wetgeving voor 2024, als alle disposables voor eten en drinken aan een veel strakker regime worden onderworpen.

Lowlands maakte in 2005 al voor het eerst gebruik van bekers die van maïsmeel of suikerbieten worden gemaakt. “Nu werken we aan pilots die we bij Lowlands 2023 uittesten, zodat we in 2024 aan de wetgeving voldoen.”

Toch heeft Lowlands wel degelijk een duurzame primeur. Dit jaar wordt ‘de grootste solar carport ter wereld’ in gebruik genomen op het terrein in Biddinghuizen. Het is een veld met negentig duizend zonnepanelen, “wat gelijk staat aan de opwekking van het stroomverbruik van zo’n honderd Lowlands-weekenden per jaar”. Lowlands loopt van oudsher voorop met een assortiment biologisch en fairtrade eten en drinken. Vier jaar geleden debuteerde hier het concept Brasserie 2050 van The Food Line-Up met een creatief aanbod van gerechten en dranken met een lage footprint.

De Feestfabriek, onder meer organisator van ’s lands grootste festival Zwarte Cross, experimenteert dit jaar met een nieuwe vorm van afval-inzameling annex arbeidstijdbesparing. Wie tien lege bekers aanbiedt, krijgt in ruil daarvoor een drankje.

3. WERELDKEUKENS EN WHISKY

In festivaljaar 2019, voor corona dus, bleek friet nog altijd favoriet op festivals. Maar 2019 was tevens het grote doorbraakjaar van vegaburgers en andere plantaardige snacks op festivals, en trouwens in de hele foodservice. Op festival Best Kept Secret, gecaterd door Hospitality Beverages & Food Services (HBFS), werd drie jaar geleden al de helft van de foodomzet behaald door vegetarische producten.

In zijn algemeenheid zie je dat (vega) wereldkeukens in trek zijn op festivals, terwijl het aanbod daarnaast steeds luxer wordt. Dit geldt ook voor de drankjes. De meeste festivals zijn bier, witte wijn en cola al jarenlang voorbij. Op Lowlands staan longdrinks en cocktails op het menu. Hiphopfestival Woo Hah! serveert duurdere whisky en cognac, populaire dranken bij veel van de bezoekers.

4. 100% VEGA TECHNO

Het foodaanbod van technofestival Awakenings is wellicht een blauwdruk voor onze vleesloze toekomst. “Sinds 2015 is ons menu voor 95% vegetarisch. Biologisch vlees vormt de overige 5%.” Aldus Awakenings in 2019. Maar dit jaar maakt Awakenings ook het laatste stapje. Het aanbod is nu 100% vleesloos.

Op het festivalterrein kan eten en drinken voor afhaal bij verkooppunten online worden besteld via Thuisbezorgd.nl. Ook bijzonder: de jeu de boules trend in de horeca laat de festivalwereld niet onberoerd. Tijdens Awakenings is De Gouden Ton present: een wijnbar annex ballenspelbar. Het festival heeft een sluitend systeem om recycling van bekers, blikjes en flesjes te garanderen, een statiegeldmuntsysteem dat op wel meer festivals wordt gehanteerd.

5. WELLNESS EN SKYBOX

Campers, glampers, chillers. Het meerdaagse verblijf op festivals is al langer een beleving op zich. Dancefestival Mysteryland stelt gasten een jacuzzi, sauna en massage in het vooruitzicht. Het terrein is voorzien van een uitgebreide wellness area. Op het terrein is een winkelcounter die 24/7 geopend is, naast het uitgebreide foodcourt van Mysteryland. Vanuit meer dan tachtig foodtrucks op het foodplein worden veel wereldgerechten geserveerd: houtovenpizza’s, gegrilde burgers, gezonde wraps, crêpes, English breakfast, tosti’s, ijs, cocktails, smoothies. En ook een ruim aanbod glutenvrij, koolhydraatarm, veganistisch, vegetarisch, lactosevrij…

Verantwoorde voeding staat bij Mysteryland al lang in de schijnwerpers. Bijna tien jaar geleden had het een Healthy Food Camp. Trouwens, Pinkpops aloude concept, de Kalm-Aan-Laan (anno 2008) voert ook langs een breed aanbod bio, vega en slowfood.

Over Pinkpop gesproken: voor het eerst dit jaar heeft het festival een eigen luxueuze skybox onder de naam Wilhelmina Sky Deck. Het geeft het komende weekeinde royaal zicht op het festivalterrein en het hoofdpodium. Prijs inclusief hapjes, drankjes en gastvrijheid is €780.

6. HET CATERINGMODEL

Bij de meeste festivals is de catering in handen van gespecialiseerde bedrijven. Die stemmen het horeca-aanbod af op de leeftijd, het geslacht, opleidingsniveau en inkomen van de bezoekers. Deels is het foodaanbod mainstream, maar festivals gelden, mede door het vaak jonge publiek, ook als plekken waar experimenten niet geschuwd worden.

Grote merken testen er graag nieuwe producten, kleine aanbieders kunnen zich altijd melden met vernieuwende concepten. Over het algemeen dragen foodverkopers, naast een bedrag voor vierkante meters en nutsvoorzieningen, 30% tot 50% van hun omzet af. De afrekening geschiedt doorgaans deels via de munten of een ander betaalsysteem van de organisatie.