"Goed en gezond eten staat aan het begin van een bredere gelijkheid en inclusiviteit", zegt Abdelhammid Idrissi. Idrissi is de oprichter van Boeren voor Buren, een organisatie die hij in 2020 startte tijdens de uitbraak van de pandemie.
Basisbehoeften voor succes
Boeren voor Buren biedt groente- en fruitboxen van boeren uit de buurt van Amsterdam, aan gezinnen die het financieel moeilijk hebben. "We zorgen ervoor dat zowel de boeren als de gezinnen een eerlijke prijs krijgen." Idrissi is een succesvolle sociale ondernemer in Amsterdam. Al in 2010 startte hij Stichting Studiezalen. Met deze non-profitorganisatie helpt hij kinderen uit Amsterdamse achterstandswijken zich te ontwikkelen, door ze fysieke ruimtes aan te bieden waar ze kunnen studeren - iets wat thuis vaak niet mogelijk is. De organisatie koppelt de kinderen ook aan een persoonlijke lifecoach, zorgt voor mentoren uit het bedrijfsleven, brengt hen in contact met een netwerk en voorziet hen van alles wat ze nodig hebben om te slagen in het leven.
Holistische aanpak
"Toen ik Stichting Studiezalen begon, was het mijn missie om een holistische aanpak te creëren om gelijkheid voor alle kinderen en jongeren te bewerkstelligen. Hoewel Nederland een zeer welvarend land is, zijn er nog steeds veel gezinnen die in armoede leven. Wanneer niet in de basisbehoeften wordt voorzien, en ouders zich zorgen maken over geld, of over of er genoeg eten op tafel zal staan, of over internet zodat hun kinderen niet kunnen deelnemen aan online lessen, zorgt dat voor veel stress in een huishouden en dus in het leven van de kinderen. Dat veroorzaakt dan een sneeuwbaleffect waardoor kinderen die toch al een achterstand hebben, nog verder achterop raken.
Ik heb gemerkt dat de bureaucratie van ons sociale stelsel behoorlijk kafkaiaans is. Als je bijvoorbeeld financiële problemen hebt, ga je naar dit bureau. Wanneer je kind extra hulp nodig heeft op school ga je naar een ander, voor geestelijke gezondheidsproblemen is er weer een andere organisatie. Maar de geest en het leven van een kind werken niet op die manier. Ik denk dat we voor echte gelijkheid een holistische aanpak nodig hebben, die goede zorg gemakkelijk toegankelijk maakt voor kinderen en ouders. Dat is wat ik probeer te bereiken met Stichting Studiezalen
Boeren voor de buurt
Terug naar de start van Boeren voor Buren. Toen de pandemie toesloeg moest Idrissi al zijn locaties sluiten. Ouders moesten thuiswerken, terwijl tegelijkertijd ook kinderen thuis moesten blijven en online lessen volgden. "Toen de lockdown in Nederland werd afgekondigd, maakte ik me echt zorgen. Veel van de kinderen en jongeren die wij coachen, wonen in hele kleine huizen met grote gezinnen, soms in precaire omstandigheden. Daarom nam ik meteen contact met hen op. Ik wilde op de hoogte te blijven van hun situatie; wat hadden ze nodig? In het begin waren de mensen bang om zich open te stellen. Er is veel schaamte rondom armoede. Maar toen ik eenmaal begon met indirecte vragen te stellen, zoals: "Ken je iemand in de buurt die hulp nodig heeft? begonnen de mensen te praten.
Er waren gezinnen die niet de benodigdheden hadden om hun kinderen thuis les te geven, mensen die geen laptop of internet hadden. Maar veel mensen waren ook bezorgd dat ze hun gezin geen eten konden geven. Het was geen complete verrassing voor mij, maar al interne alarmbellen begonnen te rinkelen. Voedsel - en vooral gezond eten - is een absolute must voor mensen om te kunnen overleven en vervolgens te slagen in het leven. Mensen zouden zich geen zorgen hoeven te maken over gezond eten en alle kinderen zouden er toegang toe moeten hebben. Het verbaast me dat we in een van de rijkste steden ter wereld wonen, maar dat kinderen nog steeds met honger naar bed gaan. En daar komt nog bij dat ongezond fastfood vaak betaalbaarder is dan vers fruit en groenten."
Lange termijn
Toen de pandemie toesloeg, probeerde Idrissi gezinnen te helpen om hen in al hun basisbehoeften te voorzien. Hij kreeg een telefoontje van iemand uit zijn netwerk, die hem vertelde dat veel boeren gedwongen waren om grote hoeveelheden vers voedsel weg te gooien dat ze door de pandemie niet meer konden verkopen. Dus begon hij samen met mensen uit zijn netwerk hyperlokale ketens op te zetten - een vrachtwagenchauffeur die hij kende bood aan te helpen - om gratis fruit en groenten rechtstreeks van boeren uit de omgeving van Amsterdam naar buurten in de binnenstad te brengen. In het begin bood Idrissi zo'n 400-600 gezinnen gratis voedselpakketten met verse groenten en fruit aan, maar de vraag groeide snel.
"Toen zijn we begonnen met het opzetten van een plan voor de lange termijn met Boeren voor Buren. We creëerden veel lokale afhaalpunten in buurten waar de behoefte aan gezond en betaalbaar voedsel groot was. Het was belangrijk dat deze afhaalpunten op loopafstand waren voor de gezinnen; de bus nemen kan een behoorlijke aanslag zijn op hun budget. We begonnen voedsel te verkopen tegen betaalbare prijzen, wat mogelijk was omdat er weinig tussenpersonen in ons systeem opereren."
Voedsel vormt kansen
Hoewel Idrissi zich vanaf het begin niet bewust van hoe een beter dieet, een eerlijk voedselsysteem en kennis rond voedsel kunnen bijdragen aan gelijkheid, zijn zijn ogen sinds de start van Boeren voor Buren geopend. "Veel gezinnen en kinderen in Amsterdam zijn onbekend met de wereld van eten en landbouw." Nu we Boeren voor Buren opzetten als platform, waar mensen hun eigen distributiepunt kunnen beginnen, met gebruik van ons netwerk en IT-voorzieningen, wil ik me meer gaan richten op educatie rondom voedsel voor kinderen, jongeren en hun ouders. We organiseren nu al cursussen en excursies voor onze studenten van de Studiezalen."
Maar Idrissi wil nog meer bereiken dan voedselrechtvaardigheid en beter onderwijs voor iedereen. "Natuurlijk hoop ik dat ons nieuwe programma mensen zal inspireren om bewuster en gezonder te leven. Het lijkt me geweldig als gezinnen meer leren over de wereld van landbouw en voedselinnovatie en dat jongeren ontdekken dat er ook carrières in voedsel zijn. Dat ze hun talenten en passie kunnen ontwikkelen en kunnen gaan ondernemen in de wereld van food."