In de rubriek Cool Concept zet Food Inspiration wekelijks een bijzonder foodconcept in de spotlights. Kakelvers, opgefrist of evergreen: een concept waar je als foodprofessional geweest moet zijn – of in ieder geval over gehoord of gelezen moet hebben. Deze week: restaurant Bunkr, het eerste AI-gestuurde restaurant ter wereld.
Het concept
In tijden van structureel personeelstekort en met digitale mogelijkheden te over, wil een groep bevriende horecaprofessionals bij restaurant Bunkr laten zien wat er mogelijk is op het snijvlak van technologie en gastronomie. En waar kan dat beter dan in techniekstad Eindhoven, op steenworp afstand van de technische universiteit.
Het idee is als volgt: je downloadt van tevoren de Bunkr-app. In die app maak je je reservering. Nadat die reservering is bevestigd, vind je in de app een QR-code waarmee je kunt inchecken op het moment dat je het restaurant binnenkomt. Zodra je incheckt, wordt in het restaurantgedeelte jouw tafel uitgelicht, en neem je daaraan plaats. Eenmaal plaats genomen aan tafel ga je in de app in gesprek met een chatbot over jouw eetwensen en -voorkeuren. Het systeem van de chatbot werkt zoals ChatGPT, en geeft op basis van jouw gegevens en de gerechten op de menukaart een advies. Als de chatbot een gerecht heeft voorgesteld wat je aanstaat, bestel je dat vervolgens in de app, inclusief een bijpassende drank – tevens voorgesteld door de chatbot. Als het door de chatbot voorgestelde gerecht je nog niet aanstaat, ga je net zo lang verder in gesprek totdat de chatbot een suggestie doet waar je wel enthousiast over bent. Het bereiden van de gerechten gebeurt door echte mensen, maar verder is in de keuken vrijwel alles geautomatiseerd. Van inkoop tot waste-management.
Het restaurant ging open op vrijdag 29 september, nadat de opening eerst een maand was uitgesteld; de techniek was er nog niet klaar voor.
Eigen ervaring
Food Inspiration’s hoofdredacteur Maaike de Reuver bracht op de dag van de opening een bezoek aan Bunkr. Haar ervaring:
“Voor de deur downloadde ik nog snel even de Bunkr-app. Het viel me op dat daarin weinig informatie werd gegeven over de bijzonderheid van dit restaurant. Bij de deur stond een lange rij; het QR-inchecksysteem werkte niet, dus moesten alle gasten met de hand ingecheckt worden. Aan tafel werkte de chatbot ook nog niet optimaal. Die gaf me bijvoorbeeld een overzicht van de nagerechten toen ik vroeg om de voorgerechten. En de pairing van een espresso-martini bij de Beet Wellington vond ik ook bijzonder. Een overzicht van het menu kon de chatbot niet oplepelen. Uiteindelijk hebben mijn tafelgenoot en ik het menu bekeken via de reguliere website en onze gerechten besteld bij een van de medewerkers.
Kort samengevat: de puntjes moeten nog op de AI bij Bunkr.”
“Gelukkig was het personeel uiterst vriendelijk en gastvrij. De eigenaren namen uitgebreid de tijd om aan iedere tafel te vertellen over het concept en gaven toe dat het qua techniek nog niet helemaal verliep zoals ze hadden voorzien. Respect voor hun eerlijkheid, en voor hun durf om iets neer te zetten dat anders is – en misschien wel de toekomst is. Er zijn een hoop restaurateurs die praten over de mogelijkheden van AI, maar er zijn er maar weinig die het zo uitgebreid inzetten als de ondernemers achter Bunkr dat doen. Een voorbeeld hebben ze niet, als eerste AI-restaurant ter wereld. Zij moeten zelf alles uitvinden, en zoals iedere ondernemer weet gaat dat met vallen en opstaan. Toch hebben ze er zelf alle vertrouwen in. 'Het gaat iedere dag een stukje beter', liet mede-eigenaar Tim Fraser mij op dag drie weten. Volgens zijn compagnon Robin Vromans zijn alle bugs over twee maanden opgelost. Ik gun ze dan ook het voordeel van het twijfelachtige functioneren van de techniek op dag een, en ga zeker binnenkort terug voor een re-trAI.”
De ondernemers
Het team van vijf mannen is niet onervaren in het ondernemerschap en in de horeca. Zo is Youri Doreleijers ook eigenaar van Paviljoen Genneperparken, Café 100Watt en Luzt Gastrobar in Eindhoven, en van Stadsbrouwerij 013 in Tilburg. Compagnon Sidney van Stijn werkte bij die laatste twee zaken als head chef. Net als de derde mede-eigenaar, Tim Fraser, die bij de horecagelegenheden van Doreleijers verantwoordelijk is voor de marketing; en die rol nu ook oppakt voor Bunkr. Nummer vier Robin Vromans deed de nodige organisatorische ervaring op als manager operations bij cateraar Markies. Het culinaire brein, Mark op de Weegh, werkte jaren in de horeca als chef-kok.
De technische kant is voor de mannen minder gesneden koek. Daarvoor schakelden ze AI-bedrijf Anzu in, dat de techniek voor hen ontwikkelde.
De locatie
Het pand waarin het restaurant gevestigd is heet de BunkerToren, vandaar ook de naam. Op de begane grond bevond zich jarenlang de mensa en de kroeg van de universiteit. Menig oud-student van de TU/e heeft er avonden – en hersencellen – versleten. In de afgelopen jaren werd ‘de bunker’ verbouwd en kwam er boven op de oude mensa een appartementencomplex van meer dan 100 meter hoog. De begane grond werd omgebouwd door GoodHabitz, een bedrijf dat gespecialiseerd is in de ontwikkeling van online trainingen. Van dinsdag tot en met donderdag gebruikt GoodHabitz de ruimte voor opnames en uitzendingen. Van vrijdag tot en met maandag verhuurt het bedrijf de apparatuur en de zaal aan de mannen van Bunkr.
Het menu
Een driegangenmenu kost € 45,-. Ook in het menu wil Bunkr future proof zijn. Zo zijn er veel groentegerechten, waaronder de Beet Wellington, een bietenvariant van het traditionele vleesgerecht. Ook is er een gerecht met een 3D-geprinte vleesvervanger van Redefine Meat. Bunkr wil op termijn ook het eerste restaurant in Nederland zijn met kweekvlees op het menu.
Tip van de redactie
Ga het vooral zelf ervaren. Het enthousiasme van de ondernemers is aanstekelijk en de mogelijkheden van techniek en AI zijn natuurlijk eindeloos. Een bezoek aan het restaurant brengt je daarom sowieso een hoop gespreksstof!
Zelf bezoeken?
Vincent van Den Heuvellaan 11, Eindhoven
Geopend van vrijdag tot en met maandag van 12.00 - 23.00 uur
Is Eindhoven niet bij je in de buurt? In januari verzorgt Bunkr de invulling van het pop-up restaurant op de Horecava.
---
Benieuwd naar meer cool concepts? Check hier het artikel van vorige week, over Grace in Rotterdam