Ons nationale boegbeeld van de vis, Bart van Olphen van Fish Tales, dringt met vijf andere Europese chefkoks aan op meer transparantie. Het zestal wil dat het Europees Parlement in actie komt. Er is volgens hen dringend behoefte aan meer regelgeving om de duurzame vangst en consumptie van vis te bevorderen.

Foto door: Floris Heuer

Grootverbruikers en de consument hebben er, aldus Van Olphen en de zijnen, recht op om veel beter te weten wat de herkomst is van vis, week-, schaal- en schelpdieren.

Net tot bord

De chefs willen dat Europa komt met regels, die garanderen dat voor koks en hun gasten het traject van visnet tot bord beduidend beter inzichtelijk wordt. Dit zou bijvoorbeeld bereikt kunnen worden via digitale camerasystemen, waarmee de herkomst van fruits de mer tot het moment van vangst kan worden teruggehaald. De kwestie is actueel, omdat Europa momenteel debatteert over nieuwe visserijregels.

Sterrenchefs

Naast Van Olphen ondertekenden onder anderen de Portugese chef Hans Neuner (restaurant Ocean, twee Michelinsterren) en de Spanjaard Paco Morales (Noor, twee sterren) de pleitbrief die de Europese parlementariërs deze week ontvingen.

Taste the Ocean

De Europese Commissie lanceerde onlangs Taste the Ocean. Chefs spelen een grote rol bij deze campagne, die het bewustzijn over vis en duurzaamheid moet bevorderen. Topchefs uit negen Europese landen geven hun recepten prijs via Taste the Ocean. Het komende jaar zullen nog meer koks hun culinaire visgeheimen gaan delen.