Millennials met een jong gezin die fulltime werken en ook nog eens iedere dag gezond willen eten. Hoe houden ze alle ballen hoog? Online bestelservices van boodschappen en maaltijden bieden uitkomst, maar in hoeverre gaan al die digitale bestellingen ten koste van het horeca- of supermarktbezoek? Food Inspirations Maaike de Reuver - zelf een millennial - schrijft in deze column over haar zoektocht naar balans tussen het gemak van online eten bestellen versus het genot van een restaurantbezoek. 

Ik ben geboren in 1988. Daarmee val ik in de generatie millennials, die geboren is tussen 1980 en 1995. Millennials worden wel getypeerd als verwend, lui en ongeduldig. Nou kan ik me in geen van die drie typeringen herkennen, behalve als het aankomt op een ding: fooddelivery. Want op het gebied van het online bestellen van boodschappen en maaltijden ben ik ongelooflijk verwend, lui en ongeduldig. 

Mijn huishouden bestaat uit mijzelf, mijn vriend en twee kleine mannetjes van (bijna) 1 en (bijna) 3. Mijn vriend en ik werken beiden fulltime. Daarnaast proberen we onszelf en onze zoontjes elke dag een beetje gezond te laten eten. We hebben er vanwege het duurzaamheidsaspect begin dit jaar zelfs voor gekozen om thuis volledig vegan te gaan. Maar de vraag is elke dag weer: hoe krijgen we aan het einde van de werkdag – als de kinderen moe en hongerig uit de kinderopvang komen – telkens weer een gezonde maaltijd op tafel?

Het antwoord staat letterlijk voor de deur: iedere week krijgen wij een maaltijdbox van HelloFresh geleverd met daarin drie vega(n) maaltijden. Daarnaast bestellen we zo'n twee keer per week boodschappen via Picnic. Zijn we iets vergeten en hebben we het snel nodig, dan plaatsen we een bestelling via flitsbezorgservice Flink, en worden de producten binnen 10 minuten geleverd. Laatst deed de bezorger er overigens 11 minuten (!) over; waardoor we de volledige bestelling gratis kregen. Gemiddeld bestellen we verder twee keer per week een maaltijd via een bezorgservice. De plantaardige hamburgers van Vegan Heroes zijn daarbij onze favoriet. Op de voet gevolgd door de broodjes falafel van Falafel Masters. Daarnaast maken we zo'n een keer per maand gebruik van een luxere variant bezorg- of afhaalmaaltijdbox van een lokaal restaurant. Als Eindhovenaren zijn wij fan van de homecooking boxen van restaurant Dijk9, maar ook de box van Bistro Sophie is altijd goed. 

Ben ik daarmee een gemakszuchtige consument? Ja, absoluut. Maar blijkbaar ben ik niet de enige... Nederlandse consumenten staan van heel Europa op de eerste plek als het gaat om het online bestellen van boodschappen. Maar liefst 80% van der Nederlanders doet het wel eens. Op het gebied van online maaltijden bestellen staan we op de tweede plek. 

Joachim Goyvaerts, de directeur Benelux van PayPal, vertelde mij onlangs in dit interview de redenen waarom we als Nederlanders koplopers zijn in online eten bestellen. Een van die redenen: omdat we eten zien als iets functioneels. Voor ons als gezin is dat ook zo. Tenminste, doordeweeks. Na een werkdag ben ik blij als ik binnen een half uur een maaltijd op tafel kan zetten die gezond is en vult. Het ultieme gemak dat ik ervaar bij het online bestellen van maaltijden en maaltijdpakketten is overigens ook terug te zien in de landelijke cijfers: in 1957 waren we als Nederlanders gemiddeld dagelijks zo'n twee uur bezig met koken. In 2017 was dat nog maar 28 minuten, aldus het Sociaal en Cultureel Planbureau.

Nou vroeg iemand mij laatst: gaat jouw online bestelgedrag ten koste van je horeca- en supermarktbezoek? Als ik kijk naar hoe vaak ik nog zelf fysiek boodschappen doe, dan is het antwoord ja! Ik weet amper nog hoe een supermarkt er vanbinnen uitziet. Daar kom ik bijna niet meer. En ik verwacht ook niet dat dit nog zal veranderen. 

De omzet die ik vroeger naar de fysieke supermarkt bracht is dus ingeruild voor het gemak van bezorgmaaltijden en -boodschappen. Maar ik breng mijn geld – met name in het weekend – nog met alle liefde en plezier naar de horeca. 

Want de geuren, de geluiden, de smaken en de gastvrijheid die zo typerend zijn voor de horeca; dat is een wereld van verschil met de snelle maaltijden die wij thuis eten. En bovendien: die doordeweekse diners bij ons thuis zijn best gezellig, maar met twee kleine kinderen die na het eten naar bed moeten zit lang tafelen er niet in. Dus ga het liefst nog steeds zo vaak en zo veel mogelijk naar de horeca. Niet zozeer om mijzelf dan te vullen, maar om echt te genieten van het uitgebreide tafelen en de sfeer. Want dat is als je het mij vraagt het grote verschil tussen thuis of uit eten: thuis gaat het om gemak, in de horeca draait alles om genot. 

Laten we daarom hopen dat deze ellendige lockdown snel weer voorbij is, en de horeca spoedig de deuren weer kan openen, zodat iedereen weer volop kan genieten van het echte restaurantgevoel, in een echt restaurant, zoals het hoort.