“Het ultieme doel is de zorg te blijven ontlasten en de horeca rendabel te exploiteren.”

 

De horeca moet snel open. Stap voor stap, en met inachtneming van tien bijzondere geboden. Horecaondernemers uit Den Haag, verenigd in 'Wij zijn Haagse Horeca,' roepen de politiek op de horeca te steunen. Martijn Verbruggen, eigenaar van restaurant en wijnbar Bouzy, vertelt over het initiatief.

Foto boven: Sebastiaan Photography

Verbruggen: “Wij willen meewerken aan een slimme heropening van de horeca. Samen met de politiek willen we toewerken naar een horecasector zonder beperkende maatregelen door gefaseerd de maatregelen op te heffen, of eventueel terug in gebruik te nemen bij overbelasting van de zorgsector.” 

"Om de branche overeind te kunnen houden is er een stevig financieel steunpakket nodig."

Tien geboden voor de unlock

Volgens de horecaondernemers is de anderhalvemeter-economie geen doel op zich, maar een middel dat gebruikt moet worden om naar het doel toe te werken. Het ultieme doel is de zorg te blijven ontlasten en de horeca rendabel te exploiteren. Om dat doel te bereiken willen de ondernemers de politiek oproepen om in fases de horeca te heropenen. Stap voor stap. Volgens tien geboden:

  • Liever een beetje open dan helemaal dicht

  • Vol gas met de rem erop

  • Van social distancing naar smart distancing

  • Ook de horeca heeft het beste met je voor

  • Duidelijke entree, voorkom je ellende mee

  • Gastheer bij de voordeur die scant, uitlegt en desnoods wegstuurt

  • Thuiswerken in de horeca gaat niet, maar ook wij houden afstand

  • Slim chillen onder regie van de ondernemer

  • Volksgezondheid staat op #1

  • Stap voor stap. Elke fase heel bewust en afgewogen ietsje minder regels.

De horeca als huiskamer van de maatschappij

Verbruggen: “Het is aan onze branche om te laten zien hoe waardevol deze is. Als horeca zijn wij de huiskamer van de maatschappij, maar ook één van de grootste werkgevers van het land. In de horeca werken in Nederland circa 400.000 mensen. Nog eens zo’n 400.000 zijn afhankelijk van de horeca als bijvoorbeeld leverancier, marketeer of conceptontwikkelaar.”

“Om de branche overeind te kunnen houden is er een stevig financieel steunpakket nodig. Om de intelligente unlock te realiseren zullen wij zorgvuldig te werk moeten gaan. De verschillende type horecazaken willen we uit elkaar halen. Eerst bijvoorbeeld de restaurants open, dan als dat goed gaat de cafés. Voor de zaken die pas in de laatste fase openen moet financiële ondersteuning mogelijk worden zodat ook zij deze lockdown overleven. We vertrouwen op de uitspraken van het kabinet dat gezonde bedrijven, ook in de horecasector, niet om zullen vallen.” 

 

Naast Martijn Verbruggen van Bouzy, Wine & Food zijn de ondernemers achter de volgende zaken bij Wij Zijn Haagse Horeca betrokken: Café Fraklin, Gastropub & Brouwerij Van Kinsbergen, Vincenzo’s Restaurant en Osteria, Walter Benedict, Club Westwood, De gekke geit, Diner Thuis, BIT Grill and Café, Pink Flamingo, Restaurant Tapisco, Restaurant Oogst, Restaurant Calla’s en Beachclub Culpepper.