Nederland is historisch gezien dé toegangspoort van Europa voor de import van exotische (voedsel)producten. Ook zelf genieten we graag van de smaken uit verre landen. Denk aan exotisch fruit dat jaarrond verkrijgbaar is of aan gedroogde specerijen die van ver komen. Toch worden steeds meer traditionele importproducten nu gemaakt op eigen bodem. Food Inspiration zette een aantal Nederlandse exoten op een rij. 

Vanille van Nederlandse bodem

Koppert Cress lanceerde begin dit jaar verse vanille geteeld in Nederlandse kassen; een primeur. Het assortiment van de teler bestaat uit drie soorten vanille: Planifolia Green, Black en Red. Planifolia-vanille komt van een orchideeënsoort die pas na drie jaar peulen geeft. 

Voor Koppert Cress was de lancering een bekroning op jarenlang experimenten. “Wanneer vanille in tropische landen in de buitenlucht wordt geteeld, is er een grote kans op beschadiging door weersomstandigheden zoals tyfoons. De peulen worden daarom vaak onrijp geplukt wat resulteert in de dunne ingedroogde stokjes die je in de supermarkt koopt. Dat wilden wij beter doen, dus zijn we gestart met de productie van vanille in Nederlandse kassen. Alleen op deze manier kun je jaarrond het ideale groeiklimaat nabootsen zonder risicovolle natuuromstandigheden en zonder pesticiden of andere chemische middelen,” aldus Rob Baan, CEO van Koppert Cress. 

De groene vanille is voor chefs misschien wel de meest interessante variant. De groene vanillepeulen komen vers van de plant. Professionals kunnen zelf experimenteren met het 'curen', ofwel drogen en behandelen. Met eigen fermentatie kan een smaaktwist aan de vanille worden gegeven.

Lees hier meer over Nederlandse vanille »

Nederbanaan uit Ede

Eind 2021 werden in Ede de allereerste bananen van Nederlandse bodem geoogst. De Nederbanaan worden verwerkt in producten voor consument en horeca. Neder Banaan is een onderzoeksproject van Neder Groep, een organisatie die voedselproducten van Nederlandse bodem ontwikkelt, in samenwerking met onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR). Het onderzoeksproject moet een aanjager zijn van innovaties op het gebied van groenten- en fruitteelt, en wil een oplossing bieden voor de schimmelpandemie die heerst in de bananensector.

Van de Nederlandse bananen worden onder andere mini-eclairs gemaakt, in samenwerking met banketbakkerij Ritmeester. En bananenbier, door brouwerij Kleiburg. Als alles volgens planning verloopt komt begin dit jaar het eerste nederbanaanbiertje op de markt. De schil van de geoogste bananen wordt als pulled peel verwerkt. Het bedrijf Banana Business verwerkt de schillen als plant-based topping voor onder andere wraps, sandwiches en flammkuchen, en wil die gaan verkopen aan de horeca. De bladeren van de bananenplanten worden gestoomd en als decoratiemateriaal en natuurlijke disposable aangeboden aan de horeca. Van de vezels van de stam worden pallets geperst, en start-up Musa Intimates maakt er textiel van, en vervolgens lingerie.

Meer lezen over de Nederbanaan? Bekijk het artikel »

PLANTAARDIGE MELK UIT ENSCHEDE

Bart en Tom Grobben zijn de eerste boeren die volledig Nederlandse sojamelk produceren. De broers die met hun ouders in een maatschap zitten, noemen zichzelf de pioniers van de Nedersoja. De familie Grobben maakt al generaties lang koemelk. De jongste lichting wilde het werk van hun voorouders graag voortzetten, maar op een duurzame manier. In 2016 besloten ze te starten met de teelt van sojabonen en het maken van plantaardige melk. Sinds november 2020 ligt hun sojadrink daadwerkelijk in de schappen. 

In Nederland wordt al sinds een aantal jaar geëxperimenteerd met de teelt van soja. Maar het gaat nog om extreem kleine hoeveelheden, vergeleken met de 8,3 ton die we jaarlijks importeren – grotendeels uit Zuid-Amerika. Nederlandse sojabonen werden nog niet eerder gebruikt om in ons eigen land plantaardige zuivel mee te produceren.

MOZZARELLA UIT GRONINGEN

Nadat zijn vader besloot te stoppen met de melkveehouderij en de schuren leeg kwamen te staan, besloot Martijn Veenstra een samenwerking aan te gaan met de Italiaanse mozzarellamaker Pietro di Simone. Zo ontstond het idee voor het bedrijf Orobianco. Een gedeelte van de stal in Groningen is verbouwd tot kaasmakerij. Veenstra leerde van Di Simone de fijne kneepjes van het vak. 

Volgens de Italiaanse traditie is mozzarella op z'n lekkerst als de tijd van buffel tot mond maximaal drie dagen is. De supermarktvarianten zijn dus, volgens de Groningse en Italiaanse producenten, niet te vergelijken met de real deal. Echte mozzarella hoort volgens hen romig, sappig en een tikje zoet te zijn. Het productieproces van mozzarella is vergelijkbaar met dat van Goudse kaas. Inmiddels maakt Orobianco ook ricotta en scamorza van verse buffelmelk. De Groningse kaasmaker levert aan speciaalzaken en restaurants. 

THEE UIT ZUNDERT

Thee werd voor het eerst geïntroduceerd in Nederland in de 17e eeuw. De VOC verscheepte het uit Batavia naar ons land. Die thee kwam vanuit China in Batavia terecht. Later zijn door Nederlanders en Engelsen theeplantages aangelegd in hun eigen kolonies. Nog steeds komt het grootste deel van de thee die we in Europa consumeren uit landen als Sri Lanka en India. 

Theeliefhebber, plantenkweker en -veredelaar Johan Jansen was tien jaar geleden op reis in China en kwam terug met de droom om in Nederland zelf thee te telen. Na acht jaar experimenteren, testen en het kruisen van rassen, wist hij een theeplant te ontwikkelen die in het Europese klimaat kan groeien; de Camellia Sinensis. Met zijn bedrijf Tea By Me kweekt hij nu zijn eigen thee op plantages bij het Brabantse Zundert. Buiten het feit dat de thee lokaal is geteeld is het product clean, duurzaam en vers. De theeplant levert zowel zwarte thee, groene thee, witte thee als oolong.

Lees hier meer over Nederlandse thee »

SOJASAUS UIT ROTTERDAM

Thomas Uljee, oprichter van Tomasu Sojasaus, maakt als enige in Europa zijn eigen sojasaus op traditionele wijze. Uljee raakte in de ban van het idee om sojasausproducent te worden na het zien van een televisieprogramma over het onderwerp. Als bakker had hij geen ervaring met de teelt van soja en het brouwproces. Maar na een lange periode van experimenteren is zijn saus een groot succes. Zo is Schilo van Coevorden van restaurant Taiko in het Conservatorium Hotel Amsterdam een fervent gebruiker van Tomasu. 

De sojasaus van Uljee wordt gebrouwen in Rotterdam van eigen sojabonen en tarwe, geteeld in de Hoeksche Waard. De saus is gefermenteerd en gerijpt gedurende minimaal 24 maanden in 25 tot 50 jaar oude whiskyvaten. 

Food Inspiration sprak met Uljee, bekijk de video hier »