De snelgroeiende start-up Karma Kebab, die plantaardige kebab produceert op basis van Nederlandse knolselderij, heeft een investering van 1 miljoen euro aangetrokken van het impact investeringsfonds Phase2.earth. Hiermee wil het Amsterdamse bedrijf verder groeien in Nederland en de plannen voor een eigen horecaconcept uitrollen. Het doel: het grootste kebabmerk ter wereld worden.

Duurzame festivalsnack

Karma Kebab zag het levenslicht in 2018 toen oprichter en chef-kok Pascal Labrie (39) door Lowlands werd gevraagd om de meest duurzame nachtsnack ter wereld te ontwikkelen. Dat werd een succes en na Lowlands meldden zich al snel andere festivals. De kebab van Karma Kebab is volledige plantaardig en wordt gemaakt van in Nederland geteelde knolselderij en granen. Labrie: “Het is onze missie om het grootste en meest duurzame kebabmerk ter wereld te worden. Dat doen we door een gruwelijk lekker product te ontwikkelen en mensen te laten ervaren hoe lekker plantaardige streetfood kan zijn, terwijl je tegelijkertijd iets goeds doet voor onze planeet. Het is nog steeds fantastisch om te zien dat fanatieke carnivoren soms gewoon niet kunnen geloven dat ze geen vlees aan het eten zijn.”

Pascal Labrie

Food Inspiration selecteerde Karma Kebab onlangs als een van de aanjagers van de plant-based revolutie. Lees hier wie de andere veelbelovende vegan foodproducenten zijn. 

Corona maakt creatief

Ondanks de hobbels die de jonge start-up door corona moest nemen, groeide Karma Kebab de afgelopen 18 maanden keihard door. Het product, de branding en de verkoopkanalen werden doorontwikkeld en nieuwe concepten werden getest. De plantaardige kebab staat inmiddels bij meer dan 150 restaurants op de menukaart, en ligt in de schappen van horecagroothandels en supermarkten. In 2021 ontving het merk de Horecava Innovation Award in de categorie Marketing Start-up van het Jaar. 

Horecaconcepten rondom kebab

Het geld van de miljoeneninvestering zal worden gebruikt voor verdere groei in Nederland. Een belangrijke rol is daarbij weggelegd voor de eigen horecaplannen die het merk heeft. “Ons verhaal is gestart met eigen foodtrucks op festivals. Kebab, bier, vrienden, gezelligheid, muziek en dat heerlijke onbezorgde festivalgevoel zitten allemaal in het DNA van ons merk. Al deze zaken komen terug in onze eigen horecaconcepten, die we aan het ontwikkelen zijn. Begin 2022 gaat de eerste locatie open in Utrecht en daarna zullen spoedig nieuwe locaties volgen. We kunnen niet wachten om hiermee te gaan knallen!”

Investering met impact

Het groeigeld is afkomstig van het impact investeringsfondsPhase2.earth. Dit fonds is begin 2021 opgezet door Boudewijn Poelmann, die na meer dan 31 jaar stopte als bestuursvoorzitter van Novamedia en de Goede Doelen Loterijen, waarvan de Postcode Loterij inmiddels actief is in 5 landen. Poelmann: “Phase2.earth investeert in start-ups en scale-ups die een impact willen maken voor een betere wereld. Wij helpen hen met kapitaal en expertise om zich te ontwikkelen, zodat zij een verschil kunnen maken in onze wereld. Wij geloven in de visie van de oprichters en gaan hen helpen om het allergrootste en meest duurzame kebabmerk ter wereld neer te zetten”.