Het eerste kwartaal van 2023 is achter de rug. Een kwartaal waarin veel gebeurde in foodservice en foodretail, van verdere kostenstijgingen tot verschuivingen in de petrol- en in de grossiersmarkt. Er is dan ook voldoende stof om de eerste drie maanden van dit jaar te duiden. Food Inspirations redacteur Ubel Zuiderveld vat Q1 samen in vier ontwikkelingen die hem opvallen in de wereld van eten, drinken en gastvrijheid.
1. Winstmarges krimpen
De winstmarges in de horeca stonden in het eerste kwartaal verder onder druk. Dit becijferden de rekenmeesters van ING. Nog geen derde van de horecaondernemers rekent de kostenstijgingen grotendeels of geheel door aan zijn gasten. Dit betekent onherroepelijk dat het rendement van restaurants nóg meer onder druk komt te staan. Nóg meer, want ook vorig jaar liet een groot deel van de branche het na om hogere lasten voor personeel, energie en inkoop een op een te verrekenen in de verkoopprijzen.
2. Verschuivingen in de petrolmarkt
De petrolmarkt lijkt op drift te raken. Uitbaters van tankstations nemen een voorschot op toekomstige ontwikkelingen als meer elektrische auto’s op de weg en – op de langere termijn – het verlies van één van hun belangrijkste shopproducten: tabak.
Food & beverage wordt voor tanklocaties belangrijker en specialisten ruiken hun kans. Het Canadese gemaksconcern Couche-Tard wil de tankstations van Total in Europa overnemen, dus ook de locaties in ons land. Lees er meer over in dit artikel »
De Britse concurrent EG Group heeft wel trek om de 37.000 zaken van de Amerikaanse broodjesformule Subway te kopen. Er zal in de komende maanden ongetwijfeld nog meer gaan verschuiven in de petrolmarkt.
3. Bio-opinie verandert
De opinie over biologische landbouw en biovoeding kantelt. Waar de Europese Unie in 2021 nog aankondigde dat 25% van de landbouwgrond van Europa in 2030 biologisch moet zijn, is er nu steeds meer twijfel over of bio wel de oplossing is van het klimaat- en landbouwprobleem. Critici wijzen er al veel langer op dat voor bio-ingrediënten beduidend meer landbouwgrond nodig is dan voor niet-bio. Dat leidt tot hogere voedselprijzen voor de consument en de vraag of je op termijn de miljarden wereldburgers wel (haalbaar en betaalbaar) kunt voeden. Twee deskundigen wijzen nu na uitputtend onderzoek op het volgende: biolandbouw zorgt ervoor dat het leefgebied van dieren en wilde natuur steeds verder wordt ingeperkt. Zij zetten vraagtekens bij de enorme Europese bio-expansieplannen en vragen zich hardop af of biovoeding eigenlijk wel zo ethisch is.
Ook VPRO-radioprogramma Argos besteedde vorige week aandacht aan de grootschalige teelt van biologische ‘slaaftomaten’ in Spanje. Al zijn de tomaten voor een belangrijk deel biologisch, immigranten werken in de tomatenkassen onder mensonterende omstandigheden en worden zwaar uitgebuit, aldus Argos. Een signaal dat niet perse bijdraagt aan een positief beeld van de biologische sector.
4. Grossiersmarkt kantelt
Het lijkt erop dat de status quo in de grossiersmarkt aan het veranderen is. Dat Makro zijn kaarten zet op een internationale non-food webshop voor professionals én consumenten en hiermee een miljardenomzet hoopt te realiseren, is een doorbraak die al lang in de lucht hing. Ook het platform Foods.nl van Horesca doet van zich spreken. De tijd dat horecagroothandels hun prijzen nog konden afschermen achter een inlog lijkt zeer binnenkort voorbij.
Daarnaast neemt de Europese parallelimport een vlucht, de handel in identieke maar goedkopere producten uit het buitenland. Het was al een forse niche, maar kan dankzij websuper Picnic wel eens een flinke stimulans krijgen. Picnic verkoopt zonder met de ogen te knipperen goedkope ‘parallel-geïmporteerde’ foodproducten aan de consument. Iedereen weet dat horecaondernemers hiermee ook professioneel hun voordeel doen. Parallelimport krijgt vleugels.