De Nederlandse supermarktomzet groeide in het tweede coronajaar minder dan in 2020, maar bereikte desondanks volgens bureau Nielsen IQ een record van bijna €45 miljard. Algemeen wordt verwacht dat de grote supermerken na de lockdowns hun pijlen nadrukkelijker zullen richten op de horeca en de rest van de foodservice.

Marktleider Albert Heijn – met een marktaandeel van bijna 36% in 2021– staakte ruim dertig jaar geleden zijn foodservice-activiteiten met de verkoop van AC Restaurants. Sindsdien hielden supermarkten in ons land zich niet of nauwelijks meer bezig met horeca en foodservice.

De laatste jaren komt hier weer verandering in. De aankoop van La Place door Jumbo én de ontwikkeling van eigen eetconcepten door Albert Heijn, is veelzeggend. Hoewel de schaal nog beperkt is, laten ook de twee onderstaande voorbeelden van recente datum zien dat de horeca weer volop de aandacht heeft van de supermarktbranche.

SUPERANT DUIN, ALMERE

De Plus-supermarkt in de wijk Duin in Almere kun je met recht een ‘superant’ of ‘grocerant’ noemen. Met een kookstudio, restaurant De Duinkamer en een afhaalcorner voor verse maaltijden uit eigen keuken. Klanten kunnen desgewenst hun orders plaatsen bij bestelzuilen. In het nieuwe wijkwinkelcentrum De Duinhal opende ondernemer Ed Slooten in november 2021 zijn supermarkt.

Momenteel worden medewerkers opgeleid in de kookstudio om kleine gerechten te bereiden. Overigens wordt deze voorziening ook gebruikt voor kookles voor kinderen van de buitenschoolse opvang.

De supermarkt ligt op een paar passen loopafstand van de strandboulevard van de polderstad. Via een app kunnen klanten van de Plus-supermarkt op mooie dagen straks een bucket gekoelde pilsjes en een warme pizza bestellen voor een verpozing op het stadstrand.

Het is zeker niet de eerste Plus-supermarkt die blurt op het grensvlak van foodretail en foodservice. Plus ’t Lam in Dordrecht is een voorloper op dit gebied. Op de winkelvoer worden al enige tijd bezorg- en afhaalpizza’s bereid in een houtgestookte oven.

ROOFTOP MERCKT, GRONINGEN

De Maripaan Groep in Groningen is een grote franchisenemer van Jumbo met vijftien supermarkten en een jaardoelstelling van 20 miljoen klanten. Inmiddels is Maripaan ook de horeca ingestapt. Maripaan's bedrijfskantoor huist in een oude graansilo aan de rand van het Groningse centrum. Hier werd het onlangs het eigen restaurant Graansilo Eten & Drinken geschapen. “Met een groot terras en een inpandige microbrouwerij, ideaal voor vrijmibo’s,” aldus Maripaan. 

Daarnaast is het nieuwe concept Rooftop Merckt klaar om gasten te ontvangen. In september ging het open, maar door de lockdowns hebben helaas nog weinigen ervan kunnen genieten. Rooftop Merckt is gevestigd onder de glazen koepel bovenop de nieuwe binnenstadsflat Merckt – van zes verdiepingen hoog. De skybar is centraal gelegen aan de Grote Markt in de Martinistad, en heeft ook een exclusieve skybox voor diner voor twee personen. Wijn, champagnes en cocktails hebben hier de hoofdrol.

Maripaan was ook de franchisegroep die als eerste binnen Jumbo experimenteerde met de thuisbezorging van warme supermarktmaaltijden. Overigens is Maripaan niet uniek, er zijn meer supermarktfranchisers die tevens een horecapoot hebben.