Food Inspiration serveert drie zakelijke actualiteiten. Ten eerste: fors deel horeca-zzp’ers wil stoppen. Verder: afbreekbare verpakkingen van Thuisbezorgd.nl. En: Le Pain Quotidien wil starten in meer steden.

KNAB: 35% HORECA-ZZP'ERS STOPT WELLICHT

35% van de zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) in de horeca overweegt om te stoppen. Dit komt naar voren uit onderzoek van online bank Knab waaraan 2.500 zzp’ers deelnamen. 85% van de horeca-zelfstandigen verdient minder dan voor de corona-lockdowns (tegen 42% gemiddeld bij alle zzp'ers). Een aanzienlijk deel van hen (43%) verdient zelfs beduidend minder dan 1.078 euro per maand, het bedrag dat wordt beschouwd als sociaal minimum.

Vanwege corona overweegt 38% van de horeca-zzp’ers om ergens in loondienst te gaan, terwijl 35% van hen dubt om de activiteiten als kleine zelfstandige in de horeca te staken. In geen enkele andere branche zijn de scores zo hoog. In de horeca werken ruim 30.000 zzp’ers, onder wie koks, bedienend personeel en barista’s.

THUISBEZORGD.NL LEVERT BIOLOGISCH AFBREEKBARE VERPAKKINGEN

Thuisbezorgd.nl verkoopt aan bezorgrestaurants sinds kort biologisch afbreekbare maaltijdverpakkingen. Ze zijn gemaakt van natuurlijk pulpkarton, dat voorzien is van een coating van zeewier. Het materiaal wordt gemaakt door de Londense start-up Notpla. De slogan van het bedrijf luidt: “We make packing disappear.” Een proef in de Britse hoofdstad zorgde voor een aanzienlijke terugdringing van maaltijdverpakkingen bij het afval.

Met de nieuwe verpakkingen wordt ingespeeld op de groeiende kritiek op maaltijdbezorging vanwege de enorme berg afval die het veroorzaakt. In Europees verband worden toenemend maatregelen genomen om de hoeveelheid niet-afbreekbare eenmalige verpakkingen (SUP's) in te dammen. Volgens bureau CE Delft worden voor afhaalmaaltijden, consumptie ter plekke én bezorging jaarlijks in ons land twee miljard verpakkingen gebruikt.

Thuisbezorgd.nl verkoopt de afbreekbare maaltijdverpakkingen via zijn eigen online horecagroothandel, die tegenwoordig naast non-foodproducten ook een groeiend aanbod food en dranken verkoopt.

LE PAIN QUOTIDIEN IN MEER STEDEN

Broodjesbrasserie annex luxe bakkerij Le Pain Quotidien zet weer in op groei in Nederland. Na enkele moelijke jaren op verschillende internationale markten, wordt weer geïnvesteerd in expansie. Het concept is in ons land nu helemaal geconcentreerd in en rond Amsterdam, maar is naarstig op zoek naar franchisenemers en locaties om te starten in Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Maastricht, Breda, Den Bosch en Eindhoven.

Le Pain Quotidien ontstond in 1990 in Brussel. Op het hoogtepunt had de keten 270 vestigingen in ruim twintig landen. De laatste jaren verkeerde de formule in zwaar weer. Bijn 70 lunchrooms werden gesloten of afgestoten.

Begin 2010 opende in Amsterdam de eerste Nederlandse lunchroom van bakker en oprichter Alain Coumont. Op dit moment zijn er zeven vestigingen in Amsterdam en één in Amstelveen. Bij Le Pain Quotidien is de lokale omgeving van vestigingen belangrijk. Daarom kunnen franchisenemers 20% van hun assortiment naar eigen inzicht invullen.

In 2018 interviewde Food Inspiration oprichter Alain Coumont op zijn landgoed in Zuid-Frankrijk. Bekijk hier het video-interview dat Hans Steenbergen met hem had.