Erik Tas van Restaurant ‘t Ganzenest mocht op 30 mei zijn eerste Michelinster in ontvangst nemen. De ondernemer en chef was totaal verrast, aangezien zijn nieuwste restaurant in 2020 de deuren opende, en sinds die tijd vanwege alle lockdowns langer dicht is geweest dan open.

Waar COVID-19 voor veel mensen voor zorgen en onzekerheid zorgde, bood het chef en ondernemer Erik Tas juist kansen. Tas runt al een aantal jaar restaurant Bij Erik en Bistro NR. 11 in Leidschendam. Omdat de tenten succesvol draaiden, besloot hij in 2020 het pand van voormalig sterrenrestaurant Niven, van chef Niven Kunz, in Rijswijk over te nemen. Hij opende er zijn nieuwste restaurant onder de naam 't Ganzenest. Tas werkte eerder als sous-chef in toprestaurants als Parkheuvel in Rotterdam en de Zwethheul in Schipluiden. Bij Erik wordt al jaren onderschreven met een Bib Gourmand van Michelin, en ‘t Ganzenest kreeg op 30 mei een eerste ster. “Het was geweldig toen we onze naam hoorden op het podium tijdens de uitreiking van Michelin. We zijn lang bezig geweest om ‘t Ganzenest te openen, maar waren door de gevolgen van corona eigenlijk pas negen maanden open. Het voelt fenomenaal dat we nu al een ster krijgen. We hebben het die dag goed gevierd op de zaak met ons hele team, vrienden en vaste gasten”, vertelt Tas. De nieuwe ster maakte niet alleen indruk op Tas en zijn team. Ook de reserveringen stromen binnen. Tas: “Op maandag kregen we te horen dat we een ster hadden. Toen we woensdagochtend weer op de zaak kwamen, bleek dat we binnen 48 uur meer dan 400 reserveringen binnen hadden.”

Michelin over ‘t Ganzenest

'Een blik op de kaart leert dat chef Tas een liefhebber en kenner is van topproducten als zeetong, kalfszwezerik en wagyu. Hij sublimeert hun kwaliteit met garnituren die to the point zijn en diepgaande sauzen die zijn vakkennis aantonen. Een feilloos gegaarde moot tarbot bedekt hij bijvoorbeeld met lardo di colonnata en cantharellen, die voor rondheid en bite zorgen. Een jus van cantharellen geeft het gerecht dan weer de nodige body, truffel geeft de verleidelijke aroma’s een extra boost. Erik Tas is een slimme chef die het beste uit zijn ingrediënten weet te halen. Hij weet dat less more is. Wees maar zeker: bij ’t Ganzenest is het product koning.'

Oude naam, nieuwe chef

De naam van het restaurant is voortgekomen uit de geschiedenis van het gebouw. Voordat restaurant Niven in het pand zat, zat er namelijk restaurant 't Ganzenest, van de bekende chef Harry Visbeen. Visbeen en Tas hebben nog altijd contact. “Harry is een vaste gast in mijn andere zaak Bij Erik. Toen we begonnen met de plannen voor een nieuw restaurant in Rijswijk, heb ik hem gebeld om te vragen of we de naam ‘t Ganzenest terug mochten brengen naar het pand. Hij was geëmotioneerd en vereerd en zei tegen me: 'als ik iemand het gun om de naam opnieuw te gebruiken, ben jij het'.”

Ook Niven Kunz ontving op 30 mei een ster voor zijn nieuwe restaurant, Triptyque, in Wateringen, maar dit keer een groene. Lees hier »