Het aantal falissementen in foodservice als gevolg van de coronacrisis wordt regelmatig belicht. Toch is maar een klein gedeelte van het aantal bedrijfssluitingen het afgelopen jaar daadwerkelijk het gevolg van een faillissement. De meeste ondernemers kiezen ervoor om te stoppen voordat het zover komt. Dit stelt bureau Datlinq. Het bureau maakte tevens een analyse van de logiessector over de afgelopen vijf jaar.

Binnen alle segmenten van de foodservicebranche is hetzelfde beeld te zien: het aantal bedrijfssluitingen bleef het afgelopen jaar gelijk, of viel zelfs lager uit dan in voorgaande jaren. Verwacht wordt dat dit zo blijft zolang de overheidssteun blijft bestaan.

Filialisering neemt toe

Binnen het segment logies (vakantieparken, campings, hotels, hostels) nam het aantal filialen dat bij een keten hoort de afgelopen jaren toe. De grootste ketens binnen de hotellerie zijn momenteel Fletcher, Van der Valk en NH Hotels. Vakantieparken met de meeste vestigingen zijn Landal Greenparks en Roompot & Hogenboom. De meest opvallende stijgers van de afgelopen drie jaar zijn Fletcher (plus 22 nieuwe filialen), Logis (nieuwe formule waarbij zelfstandigen zich kunnen aansluiten, plus 16 filialen) en Europarcs (plus 15). 

Regionale verschillen blijven groot

De afgelopen jaren groeide het aantal outlets in de sector logies In Noord-Holland, Flevoland en Utrecht. In de rest van het land was sprake van een daling. De afgelopen vijf jaar is een grote concentratie van de sector te zien in Noord-Holland. 30 procent van alle hotels in Nederland zijn gevestigd in de provincie; Amsterdam is in zijn eentje al goed voor 20 procent. In Noord-Nederland is de dichtheid van vestigingen ten opzichte van het aantal inwoners het grootst.

Logiessector hardst geraakt in steden

Nederlanders die in eigen land gebruik maken van logiesbedrijven, gaan vooral naar de kustplaatsen, de Veluwe en de zuidelijke provincies. Bezoekers uit Duitsland, België en Engeland hebben een voorkeur voor dezelfde bestemmingen, maar kiezen tevens volop voor Amsterdam. Bezoekers uit Amerika en Azië overnachten vooral in Amsterdam en andere steden.

Minder bezoeken in grote steden door herkomst tourisme

Het aantal buitenlandse overnachtingen steeg de afgelopen 8 jaar met 73 procent: het aantal steeg van 30 miljoen naar 52 miljoen. Wanneer 2020 met 2019 wordt vergeleken, daalde het aantal bezoeken in het derde kwartaal al met 55 procent gedaald, terwijl het aantal binnenlandse overnachtingen maar met 8 procent terugliep. De logiessector in de Randstad wordt het hardst geraakt.