Op het bespreken van de huidige pijnlijke realiteit in de horecasector, rust bij veel ondernemers een taboe. Het tv-programma ‘Crisis in de tent’ maakt schrijnende situaties bespreekbaar. Het programma helpt horecaondernemers die het hardst geraakt zijn door de coronacrisis. Met behulp van chef-kok Herman den Blijker en onderneemster Annemarie van Gaal wordt geprobeerd tot een (tijdelijke) oplossing te komen.

Op de foto: Erich en Joey Jędrzejak, foto: Murphy's Irish Pub Bussum

Maatschappelijke waarde

“Ik had zelfs geen geld meer voor broodzakjes en tasjes om de bestellingen in mee te geven”, vertelt Willem Govers, eigenaar van Lunchroom Up in Den Haag. Hij biedt stageplekken aan voor leerlingen die kampen met een verslavingsverleden en geeft hen een nieuwe kans. Door de tweede coronagolf werd zijn maatschappelijke missie lastig bol te werken.

Govers: “Ik had geen financiële reserves meer, maar opgeven was geen optie. Ik wilde openblijven voor mijn leerlingen. Als ik zou stoppen, dan zouden de gevolgen daarvan voor hen niet te overzien zijn.”

De schulden stapelden zich op en van de achthonderd euro omzet die per dag nodig was om te blijven bestaan, kwam slechts vijftig euro binnen. Govers: “Het was crisis. Je staat ermee op en gaat ermee naar bed. Er waren voor mij geen lichtpuntjes meer. Het was vooral overleven.” Govers geeft zich uit frustratie en wanhoop op voor het programma. Zijn roep om hulp wordt gehoord. Doordat de lunchroom van grote maatschappelijke waarde is, weet van Gaal een subsidie te regelen bij de gemeente. Govers ziet de toekomst nu rooskleuriger in. Volgende week start er een nieuwe groep leerlingen. Govers: “Houd je hoofd omhoog en kom voor jezelf op. Denk aan wat wel kan nu en blijf gas geven.” 

Foodtruck

“Het luchtte enorm op dat we ons verhaal konden doen. Je wordt eindelijk gezien en gehoord als ondernemer”, vertelt Remco Slijkhuis, die in september 2019 samen met zijn vrouw Restobar Catcher begon in Ede. De deelname aan het programma bleek een slimme zet. Slijkhuis: “We waren net zeven maanden open toen corona kwam. We hadden geen goede buffer opgebouwd en de schulden bleven oplopen. Er moest iets veranderen.”

De RestoCar, een verplaatsbare kar van waaruit Slijkhuis verschillende soepen en gerechten kan verkopen, bleek de oplossing die leidde tot meer omzet. Slijkhuis: “We gebruiken de kar nog steeds en werken nu harder dan ooit.” Het stel besluit na de opnames nog een aantal keer te spreken met een horecaondernemer die datzelfde seizoen deelnam aan het programma. Slijkhuis: “Je zit in eenzelfde situatie, dus daarover praten helpt. Dat zou ik iedere ondernemer aanraden.”

“Meedoen aan het programma is geen uitstel van executie”

Hulptroepen

Meedoen aan het programma is volgens Annemarie van Gaal, die samen met den Blijker het programma presenteert, geen uitstel van executie. Van Gaal: “Dit zijn ondernemers die een prima zaak hadden voor corona. Corona is hen overkomen en deze periode heeft niets te maken met goed of slecht ondernemerschap.”

Het helpen van de ondernemer bleek tijdens de tweede golf wel een stuk lastiger. Van Gaal: “Hulp is soms alleen financieel van aard. Voor sommigen helpt het openen van een testlocatie in hun pand of het organiseren van een veiling met items die de ondernemer bezit. Zo kunnen de kosten toch gedekt worden.”  

Doorbreek taboe

“Je schaamt je voor de situatie waar je in bent beland”, vertelt Ron Grillet, die samen met Miriam de Jong eigenaar is van restaurant Miro in Houten. Grillet: “Er rust een taboe op het bespreken van je eigen ellende met andere ondernemers, maar erover praten lucht juist op.” Tijdens de tweede lockdown zag het restaurant het aantal bestellingen afnemen. Het werd steeds lastiger om alles financieel rond te breien.

Het stel besluit deel te nemen aan het programma. Samen met den Blijker ontwikkelt het duo Miro’s Flavours, een strippenkaart die recht geeft op drie afhaalboxen. Het restaurant loopt nu een stuk beter. De Jong: “De omzet is verdubbeld. Financieel kunnen we eindelijk weer een beetje ademen.”

De eigenaren raden andere ondernemers aan om in contact te blijven met hun gasten. Grillet: “Bel ze eens op en maak gewoon een praatje. Het is juist nu belangrijk dat ze jouw restaurant in hun achterhoofd houden.”

“We dachten zelfs na over een scheiding, want dat was op papier voordeliger”

Horecaleed is gigantisch

“Je moet de situatie van de horecaondernemers nu zien als duiken met een rietje om door te ademen. Het rietje wordt langzaam dichtgeknepen. Dus het is de vraag welke ondernemer de langste adem heeft”, vertelt Erich Jędrzejak, eigenaar van Irish pub Murphy’s in Bussum.

Voor zijn zaak kwam de hulp van het televisieprogramma net op tijd. Jędrzejak: “Die week wilde ik eigenlijk de stekker eruit trekken. We dachten zelfs na over een scheiding, omdat dat voordeliger uit zou pakken. De tweede golf was funest. Ik had geen reserves meer en stond met mijn rug tegen de muur. Alles ging kapot.”

De publiciteit van het programma heeft de ondernemers geholpen. De zaak loopt nu redelijk goed, maar het bedrijf is nog steeds afhankelijk van financiële hulp van de overheid. Jędrzejak: “De regering moet met een beter plan komen en beseffen dat het leed in de horeca echt gigantisch is.”