Begin 2022 opende rasondernemer en conceptontwikkelaar Kasper Stuart aan de Gentplaats in Antwerpen zijn 25e horecaconcept. Een bijzondere mijlpaal, die samenvalt met een andere: dit jaar vieren Kasper en zijn vrouw Danyelle van Thoor ook hun 25-jarig jubileum als horecaondernemers. Met zijn nieuwste zaak Monroe als decor spraken we Kasper over ondernemerschap, concepten en trends. Een videoportret in drie delen.
Vandaag deel 2: horeca-icoon Kasper Stuart over conceptontwikkeling
De sleutel tot een succesvol concept…
“De belangrijkste sleutel tot een goed horecaconcept is eigenlijk ongelooflijk moeilijk te bepalen. Het is de allermoeilijkste vraag die je mij kunt stellen, omdat ik niet volgens een vast principe werk. En dus elk concept heeft zijn eigen aanpak. Ik kan dat uitleggen aan de hand van Monroe. Eigenlijk kun je dat niet eens een concept noemen. Het is gewoon een bar en een bistro en voor de rest zit er conceptueel niks aan vast.”
“Op exact deze plek hebben we al meerdere succesvolle concepten gedraaid. In 2010 openden we hier publiekslieveling fine dining restaurant Josephine’s. Na vijf jaar transformeerden we dat tot een meer obscure bar annex club: The Dirty Rabbit. We zagen dat de mensen wilden dansen en daar speelden we toen gericht op in. En nu is het tijd voor Bar & Bistro Monroe. Ik heb daarbij steeds heel goed gekeken naar het publiek en naar de locatie. Deze buurt is in volle ontwikkeling en Monroe is eigenlijk ontwikkeld op maat van de buurt zoals die er in de komende 10 à 20 jaar gaat uitzien. We hebben sinds kort een pleintje voor de deur gekregen, waar we met lekker weer een groot terras buitenzetten. Dat geeft een totaal nieuwe dynamiek. Monroe is een tijdlozere zaak, waarbij we kiezen voor klassiek en modern, hand in hand, binnen een bistrosetting. Er zijn heel weinig regels. Of je nu alleen iets wilt drinken of even snel iets eten. Je mag zelf kiezen of je drie gangen doet, of één. Dat past perfect bij de mensen die hier in de buurt wonen.”
De minimale houdbaarheid van een concept…
“Dat is de million-dollar-question. Iedereen vraagt dat. De kans dat je een zaak ontwikkelt die everlasting is, is minimaal. Ons is dat gelukt bij Brasserie Appelmans. Dat concept is al 18 jaar open, dat is een tijdloze zaak en die gaat in essentie ook nooit veranderen. Natuurlijk gaat zo’n concept ook mee in de tijd: met de nieuwe ingrediënten, met de populaire drankentrends, met accenten in het interieur. Maar het is en blijft een brasserie met hele goede cocktails die zijn relevantie heeft en houdt in de binnenstad.”
“Maar de meeste concepten ontwikkel ik met een kortere tijdshorizon. Bijvoorbeeld voor vijf of zes jaar. Daarvan weet ik op voorhand dat de houdbaarheid beperkt is. Daar hou je dan in alles ook rekening mee. Ook in je investeringen en terugverdientijden. Soms vergis ik me daar in positieve zin in en gaat een concept toch langer mee. Dat was het geval bij Wok A Way. Daarvan dachten we vooraf dat het zo’n zeven jaar mee zou gaan, en dat is uiteindelijk 16 jaar relevant gebleven.”
Bekijk hier ook deel 1 uit de videoserie over ondernemerschap.