In samenwerking met het Gastronomisch Gilde interviewt Food Inspiration iedere maand een gildelid. We haken in op de actualiteit, gaan op zoek naar eigenzinnige visies en bespreken kansen en uitdagingen. Deze maand: Rob Baltus (57), regio-voorzitter van KHN in Noord-Holland en belevingsmanager bij Restaurant-Uitspanning De Nadorst en De PartyHut B.V. in het West-Friese Blokker. Begin februari vroegen we hem naar zijn toekomstbeeld nu het horecaleven na wekenlange lockdowns eindelijk weer op gang komt.

Dit artikel verscheen eerder deze maand op de website van het Gastronomisch Gilde.

1. Wat was het eerste wat je deed toen je hoorde dat de lockdown op 26 januari eindelijk werd opgeheven?
"Ik heb een fles bubbels open getrokken en heb vervolgens vanuit mijn functie als regiovoorzitter van KHN Noord-Holland alle media te woord gestaan. Daarna alle medewerkers geïnformeerd en direct gestart om het bedrijf weer uit de winterslaap te halen.”

2. Wat is jouw grootste uitdaging bij het opnieuw opstarten van jouw business?
“Het aantrekken van nieuwe medewerkers is echt een uitdaging. Er is een schreeuwend tekort. Momenteel hebben we daarnaast veel last van jonge medewerkers met corona of die in quarantaine zitten. Dat geeft extra werk met roosterplanning en veel last minute wijzigingen. En hoewel we weer open mogen, is er voor ons ook nog veel onduidelijk. We weten nog steeds niet wanneer we weer volop reclame kunnen gaan maken. Wanneer kunnen we de 1,5 meter loslaten voor bruiloften, familie- en bedrijfsfeesten. Vanaf welke datum kunnen we weer reserveringen aannemen en onze volle capaciteit benutten? Dat blijft nog onzeker.”

"Vanwege de krapte op de arbeidsmarkt gaan we dit jaar twee dagen per week dicht."

3. Hoe verwacht je dat we over een paar maanden met corona omgaan? Ben je hoopvol of behoedzaam? 
“Niks behoedzaam, we gaan weer vol gas! Het voorjaar komt er aan, de zon is onderweg. Ik verwacht dat we komend najaar – na 2 jaar vol beperkende maatregelen – eindelijk weer ‘normaal’ kunnen ondernemen. En het moet ook! Gasten willen weer genieten, ze hebben elkaar gemist en mochten al zo lang geen feest en mijlpalen vieren...” 

4. Wat zijn je belangrijkste plannen en ambities voor dit jaar? Waar ga je op ontwikkelen en onderscheiden? 
“Voor het komende jaar ligt bij ons de nadruk op het creëren van een beleving met een frisse en heldere uitstraling in een ruime opzet. De afgelopen twee jaar hebben we geleerd dat gasten dit (zijn gaan) waarderen. Ook merken we dat gasten steeds meer willen genieten van proeverijtjes met van alles wat in plaats van de keuze uit een vast voor- of hoofdgerecht. De focus komt te liggen op gerechten die je thuis niet zo snel maakt. Wie bakt er thuis nog een zeetong of maakt voor zichzelf een poké bowl salade met allemaal verse ingrediënten?” 

“Vanwege de krapte op de arbeidsmarkt, kiezen we er dit jaar voor om twee dagen per week dicht te gaan. Hierdoor kunnen medewerkers naar een vierdaagse werkweek met twee vaste vrije dagen en een wisselende vrije dag. Door de arbeidsvoorwaarden aantrekkelijker te maken, hopen we het tekort aan personeel sneller in te vullen.”

5. Hoe denk je dat we over 10 jaar terugkijken op deze coronajaren? Wat hebben we er van geleerd? 
“Specialisatie in de horeca is prachtig, maar het maakt je bedrijf ook kwetsbaar. Dat is in de afgelopen jaren wel gebleken. Door in te zetten op verschillende markten en doelgroepen en snel te schakelen, blijf je als ondernemer aan de bal. Helaas werden in de afgelopen coronajaren de ‘spelregels’ steeds eenzijdig aangepast. In dat soort omstandigheden is het als ondernemer lastig om positief te blijven. We zijn gewend om bij tegenslag de zeilen bij te zetten, maar met zulke veranderlijke wind is het lastig koersen. Hopelijk kunnen we dat gevoel van onmacht nu definitief achter ons laten.”


Restaurant-Uitspanning De Nadorst in Blokker (Gemeente Hoorn) is gevestigd in een oud-Hollandse stolpboerderij, maar ademt een moderne sfeer. Al generaties lang een begrip in de regio.