De keiharde Tanzmettal van Rammstein, de chansons van Jacques Brel of toch de vreugdevolle klanken van Hazes. Welke muziek staat op repeat in de keuken van de Nederlandse chefs? Op welk nummer koken zij het liefst en wat is hun all-time favourite? Dát zoeken we uit in deze nieuwe rubriek van Food Inspiration. 

Foto: Rahi Rezvani

We trappen af met chef-kok Estée Strooker, die in 2010 de eerste Nederlandse versie van het programma Masterchef won. Ze opende op haar twintigste haar eigen restaurant, begon eetwinkel STROOM én kookt zo nu en dan bij 24Kitchen.

Wat is jouw favoriete nummer?

“Dat vind ik lastig om te zeggen. Het liefst zing ik met elk nummer even hard mee. Zodra het lekker klinkt en ik ken het, is het meestal goed. Maar als ik écht moet kiezen dan ga ik voor ‘Au suivant’ van Wende Snijders. Ze zong het bij De Wereld Draait Door en het nummer greep me. Het origineel is van Jacques Brel, maar de versie van Snijders trekt mij meer. Ik zie haar ook als mijn idool. Dat komt doordat ik vroeger het theater in wilde en zelf gek was op zingen, denk ik. Het nummer ‘Au suivant’ heb ik zelf ook weleens op de middelbare school gezongen. Het roept herinneringen op. Dat maakt het liedje extra bijzonder en mooi voor mij.” 

Welke muziek staat er op in de restaurantkeuken?

“Doordat we in de keuken met zoveel verschillende mensen werken, wisselt de muziek telkens. Zo hebben we nu een jongen in de keuken staan die naar hele specifieke, soms zelfs een beetje gekke, muziek luistert. Nu is hij bijvoorbeeld helemaal fan van de zeemansliederen, haha. Dat luisteren we dan veel tijdens het koken. Maar we luisteren ook veel naar Duitse muziek momenteel. ‘Ich geh heut nicht mehr tanzen’ van de Duitse rockband AnnenMayKantereit is nu favoriet onder het personeel. De rockband is in Duitsland al heel erg bekend. De muziek van deze band heeft iets weg van Celtic rock. Het is geen standaard muziek waar je naar luistert en er zit ook een hele goede beat onder het nummer. Je kan er echt op doorbeuken, dus voor tijdens het werk in de keuken is dat ideaal.”

Wat draai je thuis meestal tijdens het koken?

“Ik hou van excentrieke muziek. Wanneer ik thuis kook luister ik naar van alles. Ben ik in een musicalbui dan staan de liedjes uit Elisabeth, Aida en Wicked keihard aan. Ik kan elk nummer woord voor woord meezingen. Ik luister ook veel naar Wende Snijders tijdens het koken. En de laatste tijd begin ik klassieke muziek steeds meer te waarderen. Momenteel luister ik vooral veel naar de muziek van Monteverdi. Het maakt me rustig en zorgt ervoor dat ik ontspan. Daarnaast vind ik pianomuziek ook fijn om naar te luisteren tijdens het koken. Eigenlijk om dezelfde reden als dat ik naar Monteverdi luister.”

 

Benieuwd naar de playlist van Estée Strooker? Hieronder vind je haar favorieten, kitchenbangers en de lekkerste nummers om op te kokkerellen.