We gaan opnieuw een moeilijke winter in met vele beperkingen voor onze wereld van foodservice. Verschil met de vorige lockdown is dat we ervaring hebben kunnen opdoen. Food Inspiration stelt twee vragen aan leiders in foodservice over welke lessen ze hebben geleerd van de vorige lockdowns. Vandaag gaan we in gesprek met Christian Oudijk, CCO Vermaat. 

Helpt deze ervaring jou met het omgaan met de crisis die nu weer op ons af komt? Hoe? 

“Jazeker. We weten inmiddels wat het betekent om echt flexibel te zijn. En geluk met een persconferentie is dat de opbouw ernaar toe al sinds maart 2020 gelijk is. We kunnen in de week zelf al anticiperen. Ik denk dat het belangrijk is te beseffen dat – sinds we gedeeltelijk weer open zijn sinds juni dit jaar – de crisis voor onze branche niet weg is maar pas begon. Helaas worden we nu weer verder teruggeworpen. Het betekent dat dit er nog eens bij komt aan het vele dat we al vragen van onze medewerkers. Nu gaat vooral tijd zitten in gesprekken met onze mensen en teams om ze enthousiast te houden en te maken. We moeten zorgen dat de successen van de vorige lockdown weer klaar staan. En we moeten ons weer klaar maken voor de heropening. Maar echt op de eerste plaats staat op dit moment de ondersteuning aan onze mensen.”

Welke les(sen) heb je geleerd van de vorige lockdowns en deel je met je medewerkers en stakeholders? 

“Zorg voor je mensen. Hou focus op waar jezelf invloed op hebt. Alle fuzz eromheen kun je niet beïnvloeden. Je kunt je alleen voorbereiden op nieuwe maatregelen, er klaar voor staan en erop anticiperen. Blijf ook ondernemen in de vorm die bij je past. Het ene restaurant stapt vol in maaltijdboxen, het andere zet in op online events om zichtbaar te blijven voor zijn doelgroep. Blijf hoe dan ook bezig met je gast. We weten inmiddels dat de behoefte om uit te gaan groot is! Dus de gasten komen weer terug. Hou je daaraan vast.”

"Onze mensen staan op de eerste plaats."

Deze week spraken we meer leiders in food over hun ervaringen en lessen van de vorige lockdowns. Lees hier de reacties uit de hotellerie van Milan Arandelovic, COO Hotel Division Aroundtown en Arlette Gilbert, CCO Event Hotels.