Wat gebeurt er in de wereld van eten, drinken en chefs? Welke toekomstplannen bekokstoven de sterrenchefs en hoe verdienen horeca-iconen hun brood? Je leest het in de rubriek Menu van de Dag.

Peter Lute opent nieuw restaurant

GREEN Gastrobar van Peter Lute opent op 22 juni de deuren. Het belooft één van de meest duurzame restaurants van Amsterdam te worden, in een energiepositief pand op de Zuidas genaamd VALLEY. Peter Lute is de chef achter restaurant De Kruidfabriek in Amstelveen, restaurant Soundbites in de Ziggo Dome en restaurant ON FIFTH in de Johan Cruijff ArenA. 

Het is niet toevallig dat Lute is gevraagd de horeca van VALLEY op zich te nemen. De chef staat binnen de gastronomie bekend als 'botanische chef'. Hij werkt veel met kruiden en groenten. Bovendien kent hij de Amsterdamse horecawereld goed en is hij wel wat reuring en klandizie gewend met zijn stadionrestaurants. Lute: "GREEN gastrobar wordt wel echt heel erg gaaf. Het wordt een samenkomst van alles wat ik tot nu toe heb gedaan en alles wat ik tot nu toe heb geleerd, maar dan nog beter. Beter voor de gast, en beter voor het milieu." 

GREEN gastrobar is overigens niet het enige nieuwe restaurant dat binnenkort wordt toegevoegd aan het Lute-imperium. Peter Lute is tevens bezig met de bouw van een exclusief restaurant in de Noordoostpolder. Lees hier meer.

Sergio Herman heeft een nieuwe serie op netflix

Sergio Herman heeft de culinaire reiskriebels te pakken, eerder maakte hij met Axel Daeseleire de serie Van de kaart, die werd uitgezonden op de Nederlandse en Vlaamse televisie. Zijn nieuwe programma Sergio Over De Grens wordt uitgebracht op Netflix. De topchef reist hierin naar verschillende uithoeken van Europa en daarbuiten en gaat op zoek naar nieuwe producten, ingrediënten en smaken. Dat doet hij niet alleen. De culinaire roadtrip maakt hij samen met bekende namen zoals Kürt Rogiers, Regi Penxten en Anna Drijver.

FavorFlav lanceert Food Top100

"Wie zijn anno 2022 de smaakmakers in de wereld van eten en drinken?" Dat is de vraag die het foodplatform FavorFlav zich stelde bij  het samenstellen van de FavorFlav Food Top 100. De lijst wordt voor het zesde achtereenvolgende jaar samengesteld en bestaat uit een mix van (sterren)chefs, producenten, restaurateurs, start-ups, culinair journalisten, kookboekenschrijvers, koffie-experts, merkenbouwers en andere belangrijke spelers uit de culinaire scene.

Allemaal hebben ze volgens de organisatie een bewezen bijdrage geleverd aan het verrijken van de eetcultuur en het eetbewustzijn in Nederland. Dit jaar staat uitgever, tv-presentator, podcaster Miljuschka Witzenhausen op nummer één. De top 10 van de 100 bestaat verder uit: Alain Caron en zonen, Robèrt van Beckhoven, Dennis Huwaë, Jonneke de Zeeuw, Jermain de Rozario, Mara Grimm, Joris Bijdendijk, Ronald Giphart en gezamelijk op tien: worstmakers Samuel levie, Jiri Brandt en Geert van Wersch.