Het verbod op het gebruik van zuivelnamen voor plantaardige producten, wordt waarschijnlijk binnenkort verder aangescherpt. Het Europese Parlement nam in oktober amendement 171 aan, dat ervoor zorgt dat alle verwijzingen naar zuivel op plantaardige producten verboden worden.

Verbod

Romige haverdrink, boterzachte amandeldrink: het mag niet meer. De beschrijvende termen zijn namelijk gelinkt aan dierlijke producten, en dus de zuivelindustrie, maar het product komt niet van een dier. Omschrijvingen als deze mogen daarom niet meer voor vegan eten en drinken gebruikt worden, hoe romig het plantaardige drankje ook is. Het gebruik van de termen zou verwarrend werken voor de consument.

Herhaling 

Er wordt veel gekibbeld over het wel of niet gebruiken van de verschillende termen. Dat een aantal woorden voor zoveel commotie zorgen, is merkwaardig te noemen. Je zou zelfs kunnen stellen dat er momenteel van een heuse taalstrijd sprake is. Het is niet de eerste keer dat er een debat gevoerd wordt over de benaming van plantaardige producten. In 2019 werd al eerder gedebatteerd over vleesvervangers die door hun naam geassocieerd zouden worden met echt vlees. Mocht de vegetarische hamburger wel zo genoemd worden, terwijl deze geen rundvlees bevatte? 

De Vegetarische Slager startte een campagne om de benaming van andere, volgens het bedrijf misleidende productnamen onder de aandacht te brengen. Als de vegetarische hamburger voor verwarring bij de consument zorgde, hoe zat het dan met de slavink, vleestomaat en het tijgerbrood? Deze namen konden de consument net zo goed in de war brengen. Uiteindelijk werd eind 2019 besloten dat dat vleesvervangers hun productnaam mochten behouden.

Weerstand

Amendement 171 zorgt voor onvrede aan de kant van plantaardige zuivelfabrikanten als Oatly, Upfield en ProVeg International. Zij startten eind januari een petitie tegen de wetsverandering. Volgens de fabrikanten gaat het amendement tegen het belang van de consument, de gezondheid en het milieu in en is dit niet de manier waarop voedselbeleid gevoerd zou moeten worden.

Op woensdag 26 mei 2021 heeft het Europees Parlement besloten dat er toch geen verbod op het gebruik van zuiveltermen voor plantaardige alternatieven komt. De beschrijvende termen mogen nu gewoon gebruikt worden op de plantaardige producten.