Echt grootscheeps doorgebroken zijn ze nooit, de formules die sappen voeren als hun kernproduct. Gaat dat nu wel gebeuren? Het heeft er de laatste jaren steeds meer de schijn van. Wij serveren je sappige concepten uit onze steden.

Orange Julius was de eerste. Ruim een halve eeuw geleden probeerde de Bijenkorf deze Amerikaanse sapketen in ons land ingeburgerd te krijgen. Het slaagde niet. Veel formules die daarna de markt betraden, zoals Sap Express, Shakies (2008-2013, ooit overgenomen door NS Stations) en Juicy Details boekten eveneens maar mondjesmaat succes. Ook buitenlands ketens waarbij smoothies een belangrijk kernproduct zijn, zoals Freshii, Booster Juice, Smoothie Fresh en Jamba Juice, waren in Nederland een kort leven beschoren. Trouwens, sowieso is de smoothie hier eerder een blenderhit thuis dan buitenshuis.

Tien jaar geleden werd een grote toekomst voorspeld voor ‘slow juices’, maar het werd een heel langzame trend. Wellicht bleef de doorbraak van gespecialiseerde formules ook uit, omdat de gesettelde horeca smoothies en sapjes snel omarmde (La Place, Kwalitaria en andere merken).

Maar nu is er in onze steden sprake van een hernieuwde opmars van sapjesformules. Een overzicht.

JUICE LEE

De laatste jaren openen in ons land opnieuw de nodige formules en zelfstandige outlets waar sapjes, smoothies en andere health-drinks een prominente rol spelen in het assortiment. Ze dragen namen als Sajoer Juice Bar, 8 Mates, Sappi en Heavenly Smoothies. In Tilburg opent binnenkort een sapjesbar met de creatieve naam Juice Lee. Het draait bij dit concept om verantwoorde kernproducten die ‘pressed & wrapped’ zijn. Ofwel: geperst sap en een gezonde wrap. Juice Lee verkoopt ook koffie van lokaal gebrande bonen. En wil in het najaar het aanbod uitbreiden en een culturele agenda programmeren met film en muziek.

JOE & THE JUICE

De grote saphit van de laatste jaren is de Deense formule Joe & The Juice. In Europa, Noord-Amerika en Azië telt Joe & The Juice inmiddels enkele honderden vestigingen. In de zomer van 2017 opende Joe & The Juice in onze hoofdstad zijn eerste Nederlandse vestiging.

De formule lijkt zich hier zeer voorspoedig te ontwikkelen met vijf outlets in Amsterdam, en verder vestigingen in Laren, Amstelveen, Den Haag en op Schiphol. Kernproduct van Joe & The Juice zijn de zogenaamde ‘bundles’, een ‘large of signature juice’ met een sandwich, een bowl of een extra ‘health-shot’. Het assortiment aan sappen en shots is enorm, en biedt daarnaast dus ook bowls, sandwiches en koffie en thee.

THE FRESH FACTORY

In Nijmegen opende bijna twee jaar geleden The Fresh Factory. Kernproducten: salades, sapjes en smoothies. Gasten componeren op bestelzuilen hun customized sapjes en smoothies. De ‘slow juices’ worden vers geperst. Een speciaal segment op de kaart wordt gevormd door sapjes om te ontgiften, zodat je een ware detoxkuur kunt beleven, aldus The Fresh Factory. Tevens vind je ook hier bowls, wraps, sandwiches, burgers, tosti’s en wafels op de kaart.

JUICEBROTHERS & SMOOTHIE COMPANY

Twee formules die niet écht doorgroeien, maar wel steady zijn met enkele vestigingen, zijn Juicebrothers en Smoothie Company. Juicebrothers is gestart in 2015. Momenteel zijn er vijf vestigingen in Amsterdam en één in Utrecht.

De Haagse Smoothie Company bestaat al acht jaar langer. Lang leek het erop dat er een landelijke uitrol zou volgen, maar die bleef tot op heden uit. Smoothie Company heeft twee outlets in de Hofstad en één in Amsterdam.

Trouwens: ook steeds meer healthy food-formules en bubble tea winkels verkopen tegenwoordig verse sapjes en smoothies.