Ieder jaar verkiest Foodservice Watcher – en Food Inspiration-redacteur – Ubel Zuiderveld het eetwoord van het jaar. In 2021 is Spookkeuken de onbetwiste winnaar. Helaas krijgt het woord door de lockdownmaatregelen een wrange dubbele betekenis. 
 
‘Spookkeuken’ is het Eetwoord van het Jaar 2021. Als motivatie voor de uitverkiezing geeft Zuiderveld: “Spookkeuken is de Nederlandse term voor ‘dark of ghost kitchen’. Het zijn geblindeerde, merkloze keukens voor de bereiding van bezorgmaaltijden. Het woord was in 2021 bijzonder actueel, gezien de spectaculair groeiende nieuwe vormen van maaltijdbezorging.”
 
Meer lezen over de trend van dark kitchens? Lees hier het artikel
 
Helaas is het woord ook om een tweede reden erg passend voor 2021: door de dramatische harde lockdown veranderen veel restaurantkeukens deze laatste weken van het jaar opnieuw ongewild in spookkeukens. Zonder de dagelijkse wedstrijdspanning van een druk servies verdwijnt de bezieling uit de keuken. 
 
"Om te winnen hoeft een eetwoord niet per se vaak gebruikt te zijn, zolang het raak, grappig of spitsvondig is en uitdrukking geeft aan de etenstijdgeest van dat betreffende jaar", aldus Zuiderveld. In 2020 eindigde coronakilo's als winnaar en in 2019 was het vleesschaamte. Niet zo gek dus dat veel woorden op de longlist van dit jaar een directe relatie hebben met de coronapandemie en de lockdowns. We noemen er drie:
 

  • Dunch, Liner (spreek uit linée): samentrekking van de eetmomenten ‘lunch’ en ‘diner’, ofwel een ‘early dinner’. Gedwongen door de vroege sluitingstijd, eerst om 20.00 uur en later om 17.00 uur, als gevolg van de avondlockdown, besloten verschillende restaurants hun dinertijd te vervroegen.
     
  • Restaurantgevoel: de ingrediënten, kwaliteit en/of sfeer alsof je in een restaurant eet. Vaak gebruikt in dit soort constructies: “Ervaar het restaurantgevoel thuis…” Het is een manier waarop restaurateurs of bestelplatforms hun maaltijdboxen en bezorgmaaltijden aanprijzen.
     
  • Schnitzeltoerisme: het fenomeen dat bewoners van de grensstreek (in dit geval: Nijmegen en omgeving) tijdens de avondlockdown over de grens hoppen om in Duitse restaurants uit eten te gaan.