In de wereld van Filipijnse rum is veel te ontdekken. Wist jij bijvoorbeeld dat terroir voor rum heel belangrijk is, net als voor wijn? Op het eiland Negros staat een actieve vulkaan (Mount Kanlaon) die, samen met de grondsoort van het eiland, zorgt voor de beste kwaliteit suikerriet. De suiker die van dat suikerriet wordt gemaakt is de basis voor Filipijnse rum. Susan Aretz dook in de Filipijnse cocktail scene, en geeft tips over hoe je rum kunt verwerken in cocktails, en in gerechten.
Cocktail scene Filipijnen
Als je het hebt over de cocktail scene op de Filipijnen, en zeker die in Manila, dan kun je die rustig legendarisch noemen. Van rooftopbars op de 60e verdieping van een hotel, tot cocktailbars waar de DJ’s mídden in de bar hun plaatjes draaien terwijl er om hen heen cocktails worden gemaakt. Maar er zijn ook te gekke speakeasy cocktailsbars, op plekken waar je ze het minst verwacht. En in al die cocktailbars wordt Filipijnse rum geschonken.
Don Papa
De van oorsprong Filipijnse Don Papa rum wordt, net als bijna alle Filipijnse merken, geproduceerd en gedistilleerd op Negros, en is inmiddels geen onbekende drank meer in de cocktail scene van Nederland. De rum heeft over een vleugje smaak van vanille en karamel. Dat heeft te maken met de historie van het land. De Filipijnen waren lange tijd een kolonie van Spanje. Een typisch spaanse manier van rum maken is met behulp van melasse, een bijproduct van de suikerproductie. Daardoor ontstaan de zoete vanille- en karameltonen in de rum van Don Papa.
Het merk heeft in andere landen brand ambassadors aan het werk. Zij voegen voor cocktails aan de Filipijnse rum lokale ingrediënten toe, waardoor in ieder land een uniek cocktailassortiment ontstaat. Veel van deze brand ambassadors zijn voormalige bartenders met een nauw netwerk in de cocktailwereld.
De smaak
Rum heeft een behoorlijke inhaalslag gemaakt als het gaat om gebruik in cocktails. Welke rum je in welke cocktails het beste kunt gebruiken hangt af van het smaakprofiel van de rum. Het type vaten waar de rum in rijpt heeft invloed op de toepasbaarheid in en het smaakprofiel van de cocktails die je er mee maakt.
Koken met rum
Rum is naast een fantastisch ingrediënt voor cocktails, ook fantastisch om mee te koken. Ik gebruik het zelf in mijn nieuwe boek BBQ-tijd in een marinade van een dessert met gegrilde ananas van de barbecue. Maar ook in een glaze voor een barbecuemarinade of in een stoofgerecht met in rum geweekte zuidvruchten is rum te gek.
Recept gegrilde ananas met rum, voor 4 personen
Ingrediënten
1 hele ananas, kroon eraf en schil verwijderd
5 el Don Papa rum (Baroko of Masskara)
1 tl chilivlokken
5 el Griekse yoghurt
1 el honing
rasp van 1 limoen
1 el fijngesneden verse munt
2 el geroosterde noten, grof gehakt
Bereidingswijze
Leg de geschilde ananas in aluminiumfolie, bestrooi met chilivlokken en giet de rum erover. Draai de ananas en herhaal zodat de hele vrucht goed bedekt is met chilivlokken. Pak dan de ananas stevig in, zodat de rum er niet uit kan lopen. Laat dit een nachtje in de koelkast staan zodat de smaken in de ananas kunnen trekken.
Zorg dat je barbecue op ongeveer 200 C (direct vuur) staat. Snijd de ananas in gelijke plakken. Hoeveel dat er zijn hangt van de grootte van je ananas af. Gril de ananas ongeveer 5 minuten per kant, direct op het rooster, tot die mooi gaar en gekaramellisserd is.
Maak de honing-limoenyoghurt door de Griekse yoghurt, honing, limoenrasp en munt door elkaar te roeren.
Leg de gegrilde ananas op een schaal en serveer met een schep van de honing-limoenyoghurt en geroosterde noten.