Koppert Cress lanceert deze week verse vanille geteeld in Nederlandse kassen; een primeur. Het assortiment van de teler bestaat uit drie soorten vanille: Planifolia Green, Black en Red. 

Verse vanille is een geliefd ingrediënt in menig restaurantkeuken, maar kwam tot voorheen altijd uit verre tropische landen, als Madagaskar, Indonesië of Mexico. Veel voedselkilometers dus. Bovendien zorgt de teelt in tropische gebieden voor problemen rondom productie en kwaliteit, zo stelt Rob Baan, CEO van Koppert Cress. 

Klimaatrisico's vermijden

“Planifolia-vanille komt van een orchideeënsoort die pas na drie jaar peulen geeft. Voor Koppert Cress is de lancering een bekroning op jarenlang experimenten. Wanneer vanille in tropische landen in de buitenlucht wordt geteeld, is er een grote kans op beschadiging door weersomstandigheden zoals tyfoons. De peulen worden daarom vaak onrijp geplukt wat resulteert in de dunne ingedroogde stokjes die je in de supermarkt koopt. Dat wilden wij beter doen, dus zijn we gestart met de productie van vanille in Nederlandse kassen. Alleen op deze manier kun je jaarrond het ideale groeiklimaat nabootsen zonder risicovolle natuuromstandigheden en zonder pesticiden of andere chemische middelen.”

Lokale vanille met een eigen twist

Chefs die graag gebruik maken van lokale ingrediënten kunnen nu dus ook kiezen voor Nederlandse vanille; en wel uit drie verschillende soorten. De groene vanille is voor chefs misschien wel de meest interessante variant. De groene vanillepeulen komen vers van de plant. Professionals kunnen zelf gaan experimenteren met het 'curen', ofwel drogen en behandelen. Met eigen fermentatie kan een smaaktwist aan de vanille worden gegeven. Denk aan combinaties met rozenblaadjes, pistache, rijst of rook. De groene peulen zijn een seizoensproduct en alleen de eerste 3 à 4 maanden van het jaar verkrijgbaar. 

De zwarte variant is het meest herkenbaar, met donker gekleurde peulen. Deze peulen worden met de hand geplukt en onder optimale omstandigheden gedroogd en behandeld. De peulen van de rode vanille zijn juist vine ripened. Oftewel gerijpt aan de plant. Doordat de peul langer met de plant verbonden is, krijgt deze een nog mooier smaakprofiel. De rode en zwarte vanille jaarrond verkrijgbaar.