Jumbo is in Nederland het eerste supermarktconcern dat in de flitsbezorging stapt. Het is een strategische samenwerking voor meerdere jaren. Hoe logisch is deze stap en wie volgt?

Online boodschappen bestellen met een eerste bezorgmogelijkheid over drie dagen, met een bezorgtijdslot van 14.00 - 18.00 uur, tegen €4,95 bezorgkosten met een minimaal bestelbedrag van €50,=... Say what!? Daar hoef je bij de jongeren van generatie Z – geboren tussen 1995 en 2010 – echt niet mee aan te komen. Ze weten niet beter dan dat alles met een swipe en een duimklik online te bestellen en betalen is. 

Deze generatie weet rond lunchtijd nog niet waar, hoe laat en met wie ze ‘s avonds gaan eten. Flitsbezorgdiensten spelen daar slim op in en beloven jouw boodschappen binnen 10 minuten te bezorgen en dat voor maar €1,80 bezorgkosten ongeacht de grootte van de bestelling. Voor jongeren en stiekem ook voor steeds meer gezinnen met jonge kinderen is deze super speedy delivery service in korte tijd doodnormaal geworden.

First-mover advantage

Bezorgdiensten Gorillas, Flink, Getir en Zapp voeren een felle strijd om de grootste te worden op het gebied van flitsbezorging van de dagelijkse boodschappen. Jumbo is het eerste supermarktconcern in ons land dat in de flitsbezorging stapt. Het bedrijf gaat vanaf het eerste kwartaal van 2022 een groot deel van het assortiment via de flitskoeriers van Gorillas uitleveren, waardoor klanten hun boodschappen 10 minuten na het plaatsen van de bestelling al in huis hebben. Het gaat om A-merken, huismerken, maar ook het exclusieve aanbod van La Place. Klanten die nu al online bestellen bij Jumbo krijgen ook de extra optie om te laten bezorgen via de flitskoeriers. De samenwerking geldt in de steden in Nederland en België waar Gorillas momenteel actief is. Ook in andere markten heeft Gorillas de afgelopen tijd samenwerkingsovereenkomsten gesloten met nationale retailers, zoals Tesco in Groot-Brittannië en Casino Group in Frankrijk. 

In het persbericht licht Jumbo-CEO Frits van Eerd de keuze toe: “Bij Jumbo kijken we met grote belangstelling naar de laatste ontwikkelingen in de markt voor online boodschappen. Nieuwe toetreders zoals Gorillas brengen veel innovatiekracht mee en dat houdt ons scherp. We merken dat online klanten in de grote steden op bepaalde momenten behoefte hebben aan het razendsnel thuisbezorgd krijgen van hun boodschappen. De wensen van de klant staan bij Jumbo altijd centraal en daarom bewegen we graag mee met veranderingen in de markt.” 

Het lijkt vooral een keuze voor de lange termijn. Jumbo weet dat de behoefte aan flitsbezorging niet zal verdwijnen. Op termijn verwacht het bedrijf online terrein te verliezen als het nu niet instapt en dus kiest het concern voor de aanval naar voren. De samenwerking brengt voor Jumbo naar verwachting niet direct enorm veel extra marge – supermarkten krijgen hun bezorging nog maar nauwelijks winstgevend – maar werkt op deze manier aan klantloyaliteit en merkvoorkeur. De bedrijven kunnen elkaar ook slimmer maken door het uitwisselen van klantdata en samen marketingactiviteiten doen.

Miljoeneninvesteringen voor flitsbezorgers

De zogenoemde flitsbezorgers zijn app-gebaseerde boodschappendiensten van snelbezorgers. De orders worden lokaal in delivery-only magazijnen gepickt. Deze microfullfilment centres worden ook wel dark stores genoemd, naar analogie van dark kitchens. De strijd om het marktaandeel is fel. Om winstgevend te kunnen worden, zullen de bezorgdiensten snel moeten groeien, zo is de gedachte. Ze weten zich financieel gesteund door venture capital bedrijven die bereid zijn om honderden miljoenen euro’s te investeren. 

  • Boodschappendienst Gorillas haalde in 2020 240 miljoen groeigeld op voor uitbreiding in Nederland. Begin 2021 volgde een kapitaalinjectie van 290 miljoen dollar, gevolgd door een financieringsronde in het najaar van 2021 van maar liefst een miljard dollar, circa 850 miljoen euro, voor Europese expansie. 

  • Het vergelijkbare platform Getir verkreeg in de financieringsronde van juni 2021 550 miljoen dollar (460 miljoen euro) om de expansie in Duitsland, Frankrijk en Nederland te bekostigen. 

  • Online flitssupermarkt Flink ontving halverwege 2021 een financiële injectie van 43 miljoen euro. 

Overigens is niet iedereen blij met de spectaculaire toename van deze vorm van food delivery. De Amsterdamse gemeenteraad besloot eind januari als eerste gemeente om opening van nieuwe dark stores tijdelijk niet meer toe te staan. De snelle groei geeft teveel overlast: buurtbewoners klagen over geblokkeerde stoepen, geluidsoverlast en onveilige verkeerssituaties. De gemeente wil dat darkstores meer rekening houden met hun leefomgeving en gaat kijken of er aanvullende regels nodig zijn.

Wat doet foodservice?

De vraag dient zich vervolgens aan of flitsbezorging ook een model is voor foodservice. Is het concept van micromagazijnen in grote binnensteden voor restaurants en fastcasualconcepten een optie? Gaan flitsbezorgers in de toekomst ook op de markt van foodservice zitten? Wat doen de bestaande groothandels? Zeker met de wetenschap dat de fysieke cash & carry winkels minder bezocht worden en er steeds meer bezorgd wordt, kan flitsbezorging voor foodprofessionals een interessante service zijn. Ook cateraars kijken met argusogen naar de ongekend snelle groei, die mogelijk ook hun bedrijfstak verder onder druk zet.  

Flitsbezorging anno 2022

In Nederland bouwen vier flitsbezorgers – Gorillas, Flink, Getir, Zapp – hard aan uitbreiding van hun marktaandeel. Maandelijks worden nieuwe steden toegevoegd aan het bezorggebied. De verwachting is dat de strijd zal gaan tussen de grote vier en dat zij de markt zullen verdelen. Die strijd gaat gepaard met veel marketinggeweld en bizarre bodemprijzen en kortingsacties. Pas als het stof van die strijd neerdaalt en consumenten zich loyaal gaan tonen aan hun flitsbezorgdienst, zal zich een realistischer prijsstelling voor deze services gaan aftekenen.

De website snellesupers.nl, die de flitsbezorgers op de voet volgt, noemt overigens maar liefst 13 potentiële flitsbezorgers – bedrijven en start-ups die nu al in het buitenland actief zijn – die mogelijk hun activiteiten ook in Nederland willen uitrollen. The game is on.