Yoran Jacobi van restaurant De Juwelier in Amsterdam werd afgelopen maandag uitgeroepen tot Jonge Chef van het Jaar door Michelin, maar dat was niet alles. Als kers op de taart mocht Jacobi ook zijn eerste ster in ontvangst nemen voor zijn prestaties in het restaurant dat werd geopend door Richard van Oostenbrugge en Thomas de Groot. 

Richard van Oostenbrugge en Thomas de Groot – bekend van restaurant 212** – openden in juli 2021 de deuren van het nieuwe restaurant De Juwelier. De keuken laten ze bestieren door Yacobi, een goede keuze. Michelin prees de jonge chef tijdens de sterrenuitreiking van 2022 om zijn talent en om zijn zeer smakelijke gerechten met weinig poespas. “Mooie producten, goeie saus, gewoon lekker", zo stelde Yacobi zelf toen hij werd gevraagd om een toelichting op het podium nadat hij de Award van Young Chef of the Year 2022 in ontvangst nam. 

Young Chef Award én een ster

Met stomheid geslagen was de Amsterdamse chef toen hij vlak nadat hij weer naar zijn stoel was gemanoeuvreerd in de zaal van het DeLaMar Theater, opnieuw het podium op werd geroepen, om dit keer een ster in ontvangst te nemen. Yacobi: “Het was een geweldige verrassing, heel onverwacht maar super welkom. Na de uitreiking zijn we zo snel mogelijk naar de zaak gegaan om de bekroning met het team te vieren. Het is geëindigd in een fantastische kroegentocht door Amsterdam."

À la carte

In tegenstelling tot bij 212** , wordt bij De Juwelier ook à la carte gekookt. Op het menu zijn gerechten te vinden als zeetong, kreeft en piepkuiken. Een goede prijs-kwaliteit vinden de ondernemers belangrijk. De inrichting van De Juwelier heeft iets weg van een Franse bistro en er wordt gekookt op de open haard. Gasten kunnen bij De Juwelier terecht voor zowel lunch als diner, goede wijnen staan centraal. 

“De tarbot en snoekbaars hebben de inspecteurs enorm kunnen bekoren. Je viel op, dus je hebt een ster. Gefelicteerd!", zo stelde presentatrice Simone van Trier, die de sterren namens Michelin uitgereikte op het podium.

Michelin over Jacobi

In het juryrapport lieten inspecteurs weten dat: “De eerbied en gepaste generositeit waarmee hij minder populaire producten bereidt, getuigt van veel talent. De intensiteit en uitbundigheid van zijn ongedwongen gastronomie heeft onze inspecteurs overtuigd.

Ster voelt als steun in de rug

Ook van Oostenbrugge en De Groot zijn trots op hun jonge chefkok. “We hebben het gigantisch gevierd en zijn later op de avond nog naar het Michelingala gegaan. Ons doel was om een mooie ongedwongen zaak met een à la carte menu te creëren. We wisten al dat onze gasten zeer tevreden waren, maar de waardering van Michelin maakt het extra bijzonder", zo stelt De Groot. Eerder dit jaar brak brand uit in restaurant 212**. De Groot benadrukt dat de waardering voor De Juwelier een extra steuntje in de rug is nu ze druk bezig zijn met de wederopbouw van hun tweesterrenzaak. 

Hoewel De Juwelier een casual uitstraling heeft, zit even casual langswippen er vanaf nu niet meer in. “Onze avonden zaten ook al voor deze ster behoorlijk vol, maar we merken dat de reserveringen voor de lunch nu ook behoorlijk hard gaan,” aldus Jacobi. De jonge chef heeft zin om er weer vol tegenaan te gaan: “Zoals we al deden, maar nu met ster.”