Gedrag van werknemers is door corona voorgoed veranderd. Zo wordt voorspeld dat mensen in de toekomst 20% minder op kantoor aanwezig zijn. Dat heeft gevolgen voor bedrijfscateraars. Want hoe kom je weer terug bij de oude omzetten? Waar zit de groei voor de sector?

Dat waren thema’s tijdens de live-uitzending van FoodserviceXS op 7 oktober. Experts Daan Knuvers van Jacobs Douwe Egberts, Jacqueline van Beek van Compass Group en André van Leijenhorst van ISS spraken in de studio over de toekomst van bedrijfscatering.  

Jacqueline van Beek - Director Operations, Compass Group Nederland

“De verlangens van werknemers zijn veranderd. Er liggen veel mogelijkheden in de thuismarkt. Ook is er een groeiende behoefte aan meerdere eetmomenten op een dag. Het is aan ons als cateraars om concepten te vinden die daar bij passen. Als we goed inspelen op die verschillende eetmomenten, dan gaat de gemiddelde besteding per persoon wellicht omhoog.” 

“In Utrecht zijn we gestart met een productiekeuken. Op die manier kunnen we op onbemande locaties bij kantoren leveren, en tegelijkertijd de thuismarkt bedienen. Verder zien we de servicetak ook groeien. Daar valt nog veel te behalen. Zo gaan we meer de focus leggen op schoonmaak- en receptiediensten, auto’s wassen, stomerijdiensten, parkeerservices, noem maar op. We willen de totale klantreis kunnen faciliteren. Gaandeweg zullen we erachter komen wat werkt voor welk segment.”

André van Leijenhorst - Consortium management, ISS Integrated Facility Services

“We moeten creatief zijn om onze omzet weer naar het oude niveau te krijgen. De thuismarkt is nog een braakliggend terrein, waar veel winst te halen is. Wij testen nu met een soepmerk dat we hebben ontwikkeld. Enerzijds zijn die soepen op kantoor verkrijgbaar, maar we bieden ook diepgevroren porties aan om mee naar huis te nemen. Zo zijn er veel meer producten en maaltijden om ook de thuismarkt mee te voorzien.”

“Daarnaast wordt het kantoorgebouw een ontmoetingsplek. Als je als werkenmers komt om te ‘ontmoeten’, dan wil je ook anders eten. Misschien is dat om 10.00 uur iets lekkers bij de koffie. Goede catering kan net dat verschil maken tot ‘leuke werkgever’ binnen de krappe arbeidsmarkt.”

Daan Knuvers - Sales Director Professional NL, Jacobs Douwe Egberts. 

“De thuismarkt wordt voor ons ook steeds belangrijker. Daarom bieden we niet alleen koffie to-go aan. We hebben ook abonnementen die bedrijven kunnen afsluiten waarmee hun werknemers thuis koffie ontvangen. Daarnaast helpen we onze klanten om de juiste concepten te implementeren op kantoor. Daarvoor moet je kijken waar mensen zitten in een gebouw. De receptie is de uitgelezen plek om een live barista neer te zetten. Daar hebben mensen behoefte aan bij binnenkomst.”

"Het is fijn dat universiteiten en hogescholen weer beginnen te draaien. Educatie is een goed segment om te analyseren wat de toekomstige consumenten willen. Als we verder in de toekomst kijken denk ik dat de nieuwe generatie duurzaamheid gaat eisen, daar gaan we met Douwe Egberts ook op focussen.”