Een artikel gemist? Elk weekend laten we de best gelezen artikelen nog een keer de revue passeren.

1. Nieuwe richting gastronomie
Fooddesigner en kok Christian Weij van Puur-E in Wageningen is al geruime tijd fanatiek aan het experimenteren met allerlei fermentatieprocessen. Tijdens foodfestival Food Unplugged liet hij 150 mensen kennis maken met fermenteren. Op de Food Inspiration Days sprak hij enthousiast over dit oude ambacht. Weij: ‘In gefermenteerd voedsel zitten veel goede bacteriën die werken als probiotica. Deze bacteriën verhogen onze weerstand en leveren essentiële voedingsstoffen voor ons lichaam.’

2. Enigma
Tijdens de Gastronomie zal niemand minder dan Albert Adrià op 10 november een spetterende openingsdemonstratie van de beurs verzorgen, gepresenteerd door Ivo Niehe. De Spaanse Albert Adrià, bekend van het wereldberoemde Catalaanse restaurant elBulli, behoort tot de internationale culinaire top. Inmiddels heeft hij meerdere restaurants in Barcelona, waaronder Tickets, Pakta, Bodega 1900, Niño Viejo, Hoja Santa en het binnenkort te openen Enigma.

3. Boutique butcher
‘We are not just selling pork chops, we are feeding people quality food.’ Food Inspiration Magazine was op bezoek bij slagerij the Fatted Calf in San Francisco. We waren onder de indruk van wat er gebeurde: tijdens hun happy hour kregen we een cursus uitbenen terwijl we genoten van een heerlijke Californische wijn. 'The meat is the message'. Kijk mee bij deze boutique butcher in San Francisco.

4. Blog: het communicatiemodel op z’n kop
Misschien ken je het nog wel: je hebt een zender, die wil een boodschap via een medium communiceren naar een of meerdere ontvangers. In het proces ontstaat ruis en om te checken of de boodschap goed is aangekomen vraagt de ontvanger de zender om feedback. Het model van de Rus Roman Jakobson is vooral zendergericht. De zender duwt als het ware zijn boodschap richting de ontvanger. Er is in dit model weinig interactie mogelijk, omdat er continu ruis op de loer ligt en je geen rechtstreeks contact hebt. Blogger Sabine van Wylick schrijft over het communicatiemodel op zijn kop: word ontvanger en koester al je zenders!