Dry January is voorbij, maar conscious drinking is een trend die niet langer beperkt blijft tot januari. Met interessante nieuwe alcoholvrije en low alcohol drankjes in uiteenlopende categorieën, besluiten steeds meer mensen om hun alcoholinname ook de rest van het jaar te minderen. Food Inspiration zette een aantal trends op een rij. 

Hashtags als “mindful drinking” and “sober curious” hebben duizenden hits op social media. In grote steden als New York, Sydney, Berlijn en Amsterdam openden de afgelopen jaren zelfs alcoholvrije slijterijen. Oprichter van alcoholvrije slijterij Nix&Nix, Wim Boekema, denkt dat we pas aan het begin staan van deze trend. “Over tien jaar is alcoholvrij, in alle categorieën, nog vele malen groter geworden.”

Een ouderwets 0,0 biertje

De meest populaire alcoholvrije drank is nog steeds bier. De verkoopcijfers van alcoholvrij bier van 2021 liegen er niet om. Zo steeg de verkoop vorig jaar met 8,5%, inmiddels is 1 op de 14 verkochte bieren alcoholvrij. De afgelopen tien jaar steeg de verkoop zelfs met 480%. Frits Dunnink is gediplomeerd biersommelier en schrijver van het boek 0.0 - Alcoholvrij bier in de Lage Landen. De populariteit van 0,0% bier is volgens hem te verklaren door meerdere aspecten. Dunnink: “Consumenten gaan steeds bewuster om met wat ze eten en drinken. Ze kiezen er regelmatig voor om een avond geen alcohol te drinken vanwege hun gezondheid. De pandemie heeft de aandacht voor gezondheid nog eens versterkt. 

Daarnaast zijn er twee innovatieve methodes die zorgen voor de sterk verbeterde smaak van alcoholvrij bier. "Ten eerste is het nu mogelijk om alcohol sneller en op lagere temperaturen uit bier te halen. Hierdoor staat het bier aan minder schadelijke processen bloot en blijft de smaak beter behouden. Deze techniek is alleen beschikbaar voor grote brouwerijen. Ten tweede zijn er gisten ontwikkeld die weinig tot geen alcohol produceren, maar wel veel smaak. Elke amateurbrouwer kan daarmee een drinkbaar alcoholvrij bier maken.” Met deze techniek wordt het dus ook eenvoudiger voor kleine brouwerijen om alcoholvrij bier te produceren, wat het aanbod een stuk gevarieerder en interessanter maakt. 

Sterke drank zonder kater

Naast bier krijgen ook sterke dranken steeds meer 0,0% klonen. Eerder schreven we over het Australische Lyres dat een hele serie alcoholvrije sterke dranken (whiskey, rum, gin, campari) op de markt brengt die zo dicht mogelijk tegen het origineel aanleunen. De Engelse distilleerderij Seedlip was in 2015 de eerste die een non-alcoholisch gedistilleerd op de markt bracht. De gin-vervangers zijn nog altijd populair. 

Sinds kort mikken ook de grote (internationale) drankproducenten op alcoholvrij. Zo maakt de Nederlandse distilleerderij Hooghoudt een 0,0% Jenever. Ook volgens Martini is de tijd dat het non-alcoholische aperitief gelijkstond aan water met een schijfje limoen voorbij. Zij brachten onlangs de Martini Non-alcoholic Aperitivo-collectie op de markt. Met de 0,0% dranken ervaar je volgens het bedrijf bekende Martini-smaakervaring maar is de alcohol zorgvuldig weggelaten en vervangen door natuurlijke botanicals. 

Wijn is achterblijver

Alcoholvrije wijn is nog een beetje achterblijver in de NoLo trend, hoewel het aanbod wel degelijk groeit. Een bekende Nederlandse naam die zich er mee bezig houdt is Ilja Gort. Hij vormde zijn Château La Tulipe vorig jaar om in Château Gort & Gort, dat hij runt met zijn zoon Klaas Gort. Onder het motto ‘terug naar de natuur’, gaan vader en zoon zich concentreren op het kleinschalige wijnmaken, waarbij duurzaamheid en kwaliteit centraal staan. Onder het label Gort & Gort komen de zogenoemde Prestige-wijn en het paradepaardje ‘Château Gort & Gort Bordeaux Supérieur AOC’, als ook de alcoholvrije mousserende 0,0% wijn gemaakt van de Grenache en Syrah druiven. 

Aangeschoten zonder alcohol

Nieuw in de categorie alcoholvrij zijn dranken die claimen een effect te hebben op je gevoel, humeur en brein dankzij stimulerende kruiden of CBD – een niet-psychotische cannabinoïde die uit hennep wordt gewonnen. Zo is er het merk Recess, dat een lijn dranken en poeders op de markt brengt en deze adverteert als een 'tegengif voor de moderne tijd'. Benjamin Witte, de oprichter van het merk, zegt dat de drankjes van Recess mensen helpen om zich 'kalm en ontspannen' te voelen. In de productlijn Recess Mood wordt magnesium L-threonaat gebruikt. Volgens Witte een nieuwe, effectieve vorm van magnesium die de productie van dopamine en serotonine in de hersenen katalyseert, zo stelt hij in een artikel in de New York Times. 

Lees hier meer over deze nieuwe categorie dranken »

Prohibition Partners, een onderzoeks- en consultancybureau dat kijkt naar het wereldwijde gebruik en de potentie van cannabis, voorspelt in een rapport dat in juni 2020 werd uitgebracht, dat de populariteit van cannabisdranken de komende jaren flink zal groeien. Zo verwacht het bureau dat de markt van $ 1,82 miljard eind 2020, zal groeien naar liefst $ 5,8 miljard in 2024. Het rapport claimt dat we aan de vooravond staan van een drankenrevolutie. “Al eeuwenlang staat socializen in het teken van alcohol of non-alcohol. Dranken verrijkt met cannabis vormen een derde categorie.” Volgens het bureau zijn steeds meer consumenten op zoek naar producten om te ontspannen en ontstressen en staan met name werkende ouders positief staan tegenover cannabisdrankjes. 

Lees hier meer over dranken verrijkt met cannabis »