Zakelijke transacties, nieuwe producten, investeringen en overnames van alle marktpartijen in de foodservice. In de rubriek Bizz & Dis serveert Food Inspiration op gezette tijden kort businessnieuws rond de eettafel. Met deze keer onder meer: SLA kiest voor franchising, Albron koopt De Buurtboer, Deliveroo for Work en meer zakelijk nieuws.

DELIVEROO HERNIEUWD IN BEDRIJFSCATERING

Deliveroo richt zich – opnieuw – op bedrijfscatering. De vraag naar de dienst Deliveroo for Work (voorheen: Deliveroo for Business) groeit zienderogen, aldus Deliveroo Nederland. “In Nederland bedient Deliveroo onder andere toonaangevende techbedrijven als TicketSwap, Felyx en OneFit, maar ook grote advocatenkantoren en banken.”

Via Deliveroo for Work geven werkgevers hun medewerkers krediet om op rekening online maaltijden te bestellen (Deliveroo spreekt in dit verband wel van de ‘hybride bedrijfskantine’). Andere diensten die via Deliveroo for Work kunnen lopen: catering van events, borrels, trainingen, teamlunches en restauranttegoed als presentje via e-giftcards. Deliveroo for Work heeft inmiddels wereldwijd 20 duizend bedrijven als klant, met in totaal vier miljoen medewerkers.

SLA KIEST VOOR FRANCHISEMODEL

Het Amsterdamse fast casualconcept met overwegend biologische salades, gerechten en sappen SLA (anno 2013) kiest voor het franchisemodel om verder te expanderen. “SLA gaat uitbreiden in Nederland en daarbuiten en zoekt daarom franchisenemers die de passie voor gezond eten en duurzaamheid delen",  aldus de eigenaars. Op dit moment heeft SLA 13 vestigingen in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Haarlem.

OVERNAME BUURTBOER DOOR ALBRON

Cateraar Albron heeft De Buurtboer overgenomen. De Buurtboer richt zich sinds de oprichting in 2010 op de verzorging van bedrijfslunches in met name de kleinschaliger zakelijke dienstverlening. Vanuit distributiecentra in Amsterdam en Rotterdam houdt het bedrijf zich primair bezig met lunchcatering, waarbij de producten afkomstig zijn van lokale en regionale boeren en ambachtelijke producenten. Het bedrijfsmodel van De Buurtboer is gebaseerd op lunch-abonnementen.

CLAIM TEGEN OPHALERS FRITUURVET

ProFri, de vakvereniging voor frituurspeciaalzaken, wil een collectieve claim indienen bij twee ophalers van afgewerkt frituurvet. Volgens de mededingingsautoriteit ACM maakten drie bedrijven (waarvan één inmiddels failliet is) zich jarenlang schuldig aan kartelafspraken. ACM legde daarom onlangs miljoenen euro’s aan boetes op aan twee vetverwerkers. Naar zeggen van ACM zijn horecabedrijven door de onderlinge afspraken over prijzen en de verdeling van de markt voor miljoenen benadeeld. ProFri zal de claim alleen in gang zetten als hiervoor voldoende animo is bij de horeca.

VJFB NAAR DUITSLAND

Het Amsterdamse concept Vegan Junk Food Bar (VJFB) opent binnenkort zijn eerste vestiging in Duitsland. VJFB zal er een outlet krijgen aan de rand van het centrum van Keulen. VJFB is sinds bijna een jaar daarnaast bovendien vertegenwoordigd in Barcelona. De eigenaars willen de komende jaren neerstrijken in meer Europese steden. In ons land zijn er vestigingen in Amsterdam en Rotterdam. Openingen staan gepland voor onder meer Eindhoven (op korte termijn) en Groningen. De menukaart van VJFB, gestart in 2017, bestaat onder andere uit vegan hamburgers, patat, ‘zeafood’ en salades.

CHATEAUBRIAND NAAR VAN DER ZEE

Van der Zee Vleesgrootverbruik in Emmen nam onlangs de horecapoot van slagerij Chateaubriand over. De horecagroothandel van deze slagerij is gevestigd in het Food Center Amsterdam. Van der Zee, sinds 2014 het eigendom van HANOS Groothandels, maakt volgens vakplatform Foodclicks 'het komende jaar toekomstplannen om het merk Chateaubriand breder te gaan vermarkten voor alle slagerijvestigingen van Van der Zee'. De lang bestaande familieslagerij Chateaubriand in Heemstede blijft buiten de overname.

SNACKMAKER: AANDEEL VEGA NAAR 30%

Ad van Geloven, marktleider in ons land bij de productie van frituur- en ovensnacks, behaalde vorig jaar 13% van zijn omzet met de verkoop van vegetarische snacks. Bij de opening, eerder deze maand, van een nieuwe fabriekslijn in Maastricht, sprak de directie de verwachting uit dat dit aandeel in 2022 zal groeien naar 30%, en in 2025 op 50% zal liggen. Ad van Geloven, onderdeel van McCain Foods, produceert op zes locaties dagelijks een miljoen snacks van Mora, Souflesse, Van Dobben, Van Lieshout en andere merken.