Net als de rest van de horeca, moet de Nederlandse hotellerie een flinke slag maken om zijn toekomstbestendigheid te vergroten. Grote vraag is of de sector na de zeer magere coronajaren de kracht heeft om te investeren in (duurzame) energie, automatisering en eigentijdse beleving. Allemaal trends die een belangrijke rol spelen in de hotelsector van vandaag en morgen. 

Duurzaamheid 

  • 83% van de hotelgasten vindt duurzaamheid cruciaal, blijkt uit onderzoek van ABN Amro.  

  • 33% van de bedrijven sluit bij het maken van boekingen hotels zonder duurzaamheidslabel uit voor zakelijke overnachtingen. Steeds vaker vragen zij om inzicht in de milieuprestaties van hotels.

  • Vanaf 2024 zijn niet alleen grote, maar ook middelgrote Europese bedrijven – en ook hotels – verplicht om hun impact op sociale omstandigheden en klimaat in kaart te brengen, te meten en te verkleine

 

Meer weten over deze en andere trends? Je vindt ze in ons Trendreport. Klik hier »

Automatisering

  • Met het personeelstekorten en de behoefte aan gemak bij de consument als belangrijke drijvers, marcheert technologie op in de dienstverlening. Online boeken en betalen én de hotelkamer openen via een app zijn maar een paar van de vele voorbeelden. 

  • Selfservice-oplossingen voor food & beverage in de lobby (geautomatiseerde micro-markets) zijn een ander voorbeeld, net als de smart hotelroom die uitgerust is met velerlei digitale oplossingen.

Eigentijdse concepten

  • Met het Dormio Wijnhotel in Valkenburg, koffiehotel Man met Bril in Rotterdam en designhotel Piet Hein Eek in Eindhoven als voorbeelden, is de koers richting belevingsvolle thematisering en bijbehorende designfocus onmiskenbaar. 

  • Warme en bonte kleuren met een thuisgevoel (bloemenmotief) of juist een reisgevoel (safari-tinten) rukken op in hotelkamers. Maar ook strak-modern blijft in trek. In zijn algemeenheid is de aandacht voor eenheid van design en totaalbeleving zeer groot.

  • De hybride hotellerie is een niet te missen ontwikkeling. De hotelwereld speelt hiermee in op de groeiende groep van expats en specialisten die een internationaal werkveld hebben. De ontwikkeling wordt extra aangejaagd door zogenaamde digital nomads, (vaak) zelfstandigen die door digitale arbeid (onder meer in de ICT) plek onafhankelijk werken. The Student Hotel – dat onlangs de naam veranderde naar The Social Hub - kent bijvoorbeeld de nodige faciliteiten voor gasten en bewoners, maar legt primair de connectie tussen zijn hotelfunctie voor jongeren, kamerbewoning voor studenten en grootschalig stedelijk vastgoed. Ook merken als XO Hotels, Hotel2Stay en Okura brengen long-staymogelijkheden nadrukkelijk onder de aandacht.