Experimenteel, rauw, tegendraads, daadkrachtig, sociaal en humor. Dat zijn de woorden die Tilburg omschrijven. Bekend om de kermis, textiel en Schrobbelèr. Van oudsher was Tilburg een industriestad. Nu een studentenstad en kunststad, met de Spoorzone als één van de gebieden die – ook op het gebied van food – volop in ontwikkeling is.

Wat zijn de go-to places in 013?

Restaurants

RAW

Bij RAW kun je lunchen en dineren. De specialiteit van het restauran: biefstuk. Het pand is industrieel met een zonovergoten terras, gelegen in de Spoorzone. Door het jaar heen zijn er dansfeesten, bierfestivals en wordt er geborreld tot in de late uurtjes.

Monchou

Opening Soon. Restaurant Monchou is het zusje van restaurant Monarh, het eerste Michelinrestaurant in Tilburg. Monchou is een nieuw concept dat zich richt op kwaliteit en betaalbaarheid. Het restaurant vormt ook een plek voor studenten en gezinnen. Op de kaart staan gerechten uit alle continenten en de zaak krijgt een flinke patisserie waar cheesecake en andere zoetigheden worden gemaakt.

Eetbar De Wagon

In een treinstel uit 1930 tegenover de noordzijde van het station vind je Eetbar De Wagon. Hier werken ze niet met gangen, maar met stations. Je reserveert geen tafeltje, maar een ritje. Het menu is niet onderverdeeld in ontbijt en diner, maar in ochtend- en avondspits. En het is volgens de oprichters dé plek waar je mag ontsporen. Bij De Wagon serveren ze creatieve gerechten, en dat doen ze met de nodige humor. De Wagon is het broertje van Restaurant De Houtloods.

Ontdek alle cool concepts van Tilburg in onze online cityguide.

All-day horeca

Lunchcafé Nieuwland

Lunchcafé Nieuwland is gevestigd op het Radiopleintje in Tilburg.
Hier komen de grote winkelstraat en het unieke, kleinschalige Dwaalgebied samen. Nieuwland is een lichte, frisse dagzaak, met een groot zonnig terras, waar een relaxte en persoonlijke sfeer hangt. De menukaart is uitgebreid en origineel, alle gerechten zijn huisgemaakt.

Smeer ‘m

Voordat eigenaresse Martine 'Smeer ‘m' opzette, werkte ze bij verschillende foodtrucks. Smeer ‘m begon als plek voor studenten rondom de Spoorzone om lunch af te halen. Maar door de ontwikkelingen in de Spoorzone kwamen er steeds meer mensen eten. De zaak is in 2016 uitgebreid en uitgegroeid tot een lunchplek die bekend staat om de lekkere tosti’s. En je kunt hier ook terecht voor een goede kop koffie. 

Pig & Rye

Pig & Rye is een bakker, ramentoko en burgertent ineen. Liefhebbers kunnen er terecht voor zelfgemaakte vissticks, verse stukken vlees, croissantjes, wafels, vegetarische snacks, kommen ramen of ambachtelijk brood. Van de ketchup tot de ham: letterlijk alles wordt in de winkel gemaakt. Vaste prik op het menu zijn: cubanos, Philly cheesesteaks, meatball subs, eggs benedict waffles en kaastosti’s met pulled pork. Allemaal naar eigen recept. 

Borrel

Doloris

In het voormalige postkantoor aan de Spoorlaan opende in 2019 Doloris: een surrealistisch doolhof, met rooftopbar. Het labyrinth telt 2.200 vierkante meter aan kunst en 40 experience rooms. Gasten kunnen op de rooftopbar terecht voor een cocktail en een barbite.  'Alles is een beetje van het type met veel hoisinsaus en srirachamayonaise overspoten vrolijke hutsekluts-fusion waar we ons begin 2020 misschien nog een beetje mee overvoerd voelden, maar dat ons nu, na alles wat we hebben meegemaakt, ongecompliceerd smakelijk, ontspannend en feestelijk overkomt', aldus culinair journalist Hiske Versprille in de Volkskrant over het menu.  

Stadsbrouwerij 013

Stadsbrouwerij 013 is een brouwerij met proeflokaal gelegen in de Piushaven. Zowel eigen bier als andere lokale bieren vullen de twintig taps in het proeflokaal. Ook worden unieke bieren uit fles geschonken en worden er hoptails (cocktails met bier) gemaakt. Liefhebbers kunnen ook gerechten kiezen van een speciale foodpairingkaart die is samengesteld door de biersommelier en chef-kok. 

Gin Fizz

Ga je voor Gin Tonics in Tillie town dan ga je voor Gin Fizz. De gins zijn ingedeeld op smaakcategorieën. Kun je dan nog steeds niet kiezen, dan kun je voor een proefplateau gaan. In het weekend draaien DJ’s bij Gin Fizz. De muziek varieert van soul, boogie en disco tot aan house en techno. 

Ontdek alle cool concepts van Tilburg in onze online cityguide.

Coffee, Icecream and Bakery 

Buutvrij

Buutvrij is een creatief koffiecafé. Naast horecagelegenheid is buutvrij ook een etalage voor ontwerpers, kunstenaars en muzikanten. Er zijn regelmatig akoestische sessies, optredens of andere (muzikale) voordrachten te aanschouwen op het knusse podium.

Softy's

Bijzonder softijs eet je bij Softy's. Horecaondernemer Sander Overweg en chef-kok Koos de Wolf startten met het concept tijdens de lockdown. "Een ijsje zorgt voor gelukzaligheid. In bittere tijden zijn die momenten essentieel." De Wolf en Overweg kozen voor bijzondere smaakcombinaties, zoals kersen met balsamico en ananas met garam masala. Softy's heeft een locatie bij de Spoorzone, en een vestiging in het centrum van de stad. 

Bikken & Bakken

Bikken & Bakken is een nieuwe variant van de traditionele bakkerij. De bakkerij is door een grote glazen schuifdeur gescheiden van de winkel en de lunchroom, waar gasten kunnen plaatsnemen voor een ontbijt, lunch of een kop koffie. Vanuit de winkel en lunchroom zien zij hoe de bakkers brood, gebak en andere specialiteiten bereiden.

On the go

Het FoodAtelier

Het FoodAtelier is een vegetarische / veganistische afhaalwinkel met kant-en-klaargerechten, gelegen in het centrum van Tilburg. Elke week er is een nieuw afhaalmenu. Gasten kunnen er terecht voor salades, soepen, quiches en volledige hoofdgerechten. Alles wordt zoveel mogelijk biologisch bereid. 

Couscousbar

CousCousbar wil een gezond alternatief bieden op het gebied van fastfood. De gestoomde couscous wordt bereid met veel verse groenten en natuurlijke producten. Het concept richt zich met name op afhalen en bezorging.

Hotels

Tiny House Roots

Tiny House Roots is een hostel en hotel dat bestaat uit vier tiny house kamers die op elkaar gestapeld zijn. Voor het kleine gebouw is gebruik gemaakt van circulaire materialen. Daarmee is dit kleinste hotel van Tilburg ook nog eens het meest duurzame van de stad. Het hotel is dan wel klein, maar van alle gemakken voorzien. Zo is er een kleine keuken, een bed, een badkamer en een lekkere bank.
 
Ontdek alle cool concepts van Tilburg in onze online cityguide.