Smetvrees door corona, handen tekort in de horeca en de rest van de foodservice. De laatste jaren volgen de ontwikkelingen in robotica en bij verkoopautomaten voor food elkaar in hoog tempo op. Drie voorbeelden van recente restauratieve robotisering en automatisering.

1. Pizzarobot - Australië

De afgelopen jaren zijn de nodige automaten geïntroduceerd die á la minute verse pizza’s samenstellen en bereiden. Nieuw is de Australische Pizzabot. Hij herbergt gekoelde, houtgestookte pizza’s. Binnen twee minuten serveert de automaat een warme pizza aan de consument. De Pizzabot heeft een capaciteit van 450 pizza’s per dag. De technologie is gebaseerd op bestaande robotica, de robotarm Placer, waarmee niet alleen fullsize pizzazaken, maar ook andere processen en handelingen geautomatiseerd kunnen worden. Bij een vestiging van Aldi in Sydney loopt nu een test. De Pizzabot moet in 2023 wereldwijd worden uitgerold.

2. SERVEERROBOT - Amerika 

Het Amerikaanse bedrijf Bear Robotics geldt als innovator van horecarobotica. Onlangs haalde het bedrijf tientallen miljoenen euro’s op bij investeerders om zijn nieuwe robots in restaurants te laten landen. De kernproducten zijn de robots Servi en Servi Mini. Het zijn ‘wandelende’ serveertafels, die zich met volle dienbladen bewegen tussen de keuken en de gasten. De Servi’s zijn dus robotobers en robotserveersters. Bear Robotics richt zich op het automatiseren van werkzaamheden in restaurants die zich steeds herhalen.

3. PIZZASTATION - Wereldwijd 

De grote wereldwijde cateraar Sodexo zet hem sinds kort in op grootschalige evenementen: het Picnic Pizza Station. Dit modulaire robotstation is in staat om, samen met één operator van vlees en bloed, honderd pizza’s per uur te maken. De modules zijn: het deegreservoir, de saus- en kaasmodule en een aparte module voor pepperoni en ander strooigoed op de pizza. Met de omvang van de pizza, de topping en de sauzen kan worden gevarieerd.