De Nederlandse vleesconsumptie lag - sinds het begin van de metingen - nog nooit zo laag. Er is een vegan revolutie gaande. Wie zijn de ondernemers die de plant-based revolutie aanjagen? Onder andere deze 4 revolutionaire vegan foodproducenten. 

Lees ook dit artikel met feiten en cijfers over de vleescomsuptie vs. het veganisme voor meer informatie over de eiwittransitie.

Dennis Favier - Seasogood

Dennis Favier is een fooddesigner en productontwikkelaar. Met een team van chefs en designers helpt hij vanuit zijn eigen bedrijf Studio Fava foodproducenten, supermarkten en restaurants met plant-based innovaties. Hij is tevens de mede-oprichter van Seasogood, een merk voor plant-based vis uit blik. Hun eerste product is Happy Tune, visvrije tonijn. Eind 2019 pitchte Favier het product bij Albert Heijn, inmiddels is de veganistische tonijn verkrijgbaar in 800 AH-filialen, en ook bij andere Nederlandse supermarkten. 

Pascal Labrie - Karma Kebab

Karma Kebab startte in 2018 als een experiment, toen Labrie werd gevraagd om de meest duurzame nachtsnack ter wereld te ontwikkelen voor festival Lowlands. Hij ontwikkelde een volledig plantaardige shoarma op basis van knolselderij. Het product werd een instant-hit. In 2019 ontving het bedrijf een funding van 350.000 euro van investeerder Brave New Food om de groei te financieren. Labrie is voornemens met Karma Kebab het grootste kebabmerk ter wereld te worden.  

Lotte Bronswijk - North Sea Farmers

North Sea Farmers is een netwerk van bedrijven met een passie voor zeewier, die willen werken aan een positieve klimaatimpact. Bronswijk is de community coördinator. Naast het werken aan kennisdeling en bedrijfsontwikkeling binnen het werkveld, runnen de North Sea Farmers een SeaWeed-testboerderij, 12 kilometer van de kust van Scheveningen. Met deze boerderij willen ze het potentieel en de impact van hun kortetermijndoel aantonen en valideren: in 2023 willen ze 160 hectare aan zeewierkwekerijen in de Noordzee exploiteren.

Mark Kulsdom - The Dutch Weed Burger

Al sinds de jaren ’90 is Kulsdom veganist. Aanvankelijk wilde hij de wereld veranderen als dierenactivist. Zo zat hij zelfs enige tijd vast omdat hij nertsen had bevrijd uit een Deense fokkerij. In tweede instantie vond hij het een beter idee om impact te maken door een smaakvol en plantaardig product op de markt te brengen, op basis van zeewier: The Dutch Weed Burger. In de eerste jaren na de oprichting was het merk met name bekend als festivalmerk. In de coronatijd opende Kulsdom een eigen webshop, en kwamen zijn zeewierburgers in de schappen van Albert Heijn te liggen. Onlangs werd The Dutch Weed Burger overgenomen door Livekindly. Er zijn plannen om wereldwijd op te schalen.
 

Op woensdag 3 november vindt er op de Flevo Campus een talkshow plaats waarin Food Inspirations hoofdredacteur Maaike de Reuver met bovenstaande vier voedselveranderaars in gesprek gaat in het online programma Taste for Change. Wil je gratis mee kijken en luisteren? Registreer je dan hier.