Vraag aan een volle zaal met tientallen frituurondernemers: wat is in jullie bedrijf de meest succesvolle nieuwkomer van de laatste jaren? En bijna in koor zal het antwoord luiden: “Crunchy chicken, krokante kip.” Daarom zet Food Inspiration 7 insights over de krokante kiptrend op een rij.
1. Friet met crunch
Friet met crunch viert hoogtij. Als je friet goed frituurt, krijgt die vanzelf een krokante korst, zou je zeggen. Toch heeft het leeuwendeel van de hedendaagse friet een extra bite door de coating van zetmeelbeslag. Zulke coatings bestaan al best lang, maar zijn bij frietfabrikanten de laatste jaren vrijwel standaard geworden door frietdelivery. Door de coating blijft de friet langer krokant.
Lamb Weston, uitvinder van de coating, introduceerde begin dit jaar nog nieuwe really crunchy fries. De Volkskrant bejubelde bovendien recent de ‘crunchheid’ van coated fries om thuis te bereiden in de oven. Gezien de dunne korst, is de term crispy overigens meer op zijn plek. Crunchy food heeft over het algemeen een dikkere korst.
2. Heel veel crunchy kip
In de wereld van crunchy kipsnacks liepen McDonald’s en KFC ver voor de muziek uit. Ze zijn de pioniers van de dikkere kipkorst. In de fastfoodsector is die crunchy kip inmiddels uitgegroeid tot de grootste snackhit van de laatste jaren. Niet alleen Amerikaanse fastfoodketens doen er goede zaken mee, ook onze eigen cafetaria’s. Krokante kip in allerlei soorten en maten, van strips en nuggets tot bouten en burgers, zijn de belangrijkste nieuwe snacks in de branche.
Buckets met krokante kip zijn ook zeer in trek als deliveryproduct. Niet alleen voor het avondeten, maar ook op eetmomenten tussendoor. Zo is de zondagochtendbucket (‘hangover kip’) een fenomeen op zich. Ook plantaardige kipvarianten kraken mee in de crunchy en crispy kiptrend.
3. Crushi
De naam van Utrechtse bedrijf Crushi spreekt voor zich: ze serveren er crunchy sushi. “Crushi betreedt de markt met een revolutionaire crunch, die de deur opent naar een verrassende smaakbelevenis. We verrijken de sushi met een krokante twist”, aldus Crushi zelf. De bites werden onder andere geserveerd of muziekfestival Lowlands. De knapperige crushi’s zijn verkrijgbaar in verschillende populaire sushismaken en vrij van ingrediënten die genetisch zijn gemodificeerd. Op de naam 'crushi' rust een Nederlands en een Europees patent.
4. Crunchy Bite van studenten
Ook foodstudenten ontgaat de krokanttrend niet. Op de HAS Food Experience in Den Bosch konden bezoekers eerder deze maand de Crunchy Bite proeven. Een hybride snack met drie soorten vulling. Voor het krokante paneerlaagje wordt bierbostel gebruikt, de eiwitten die achterblijven na het maischen van het brouwsel. Het hergebruik van deze reststroom past naadloos in de eiwittransitie.
5. Crunchy als menusegment
In eigentijdse bites en gerechten ontbreekt de crunch vaak niet. Denk aan pokébowls met crunchy kipstrips, maar ook vrijwel alle maaltijdsalades hebben wel een stevige crisp of die verder gaat dan de traditionele croutons. Een ander voorbeeld zijn de plantaardige zeewiersnacks van het Nederlandse bedrijf Wierdo. Ze zijn ‘crunchy van buiten en zacht van binnen’. De Utrechtse brasserie Mr. Black and the White Ox veranderde kortgeleden van menuconcept, maar hanteerde enige tijd de term 'crunchy' als apart segment op de barkaart met shared dining-happen.
6. Nog meer crunch
Crunchy nachos, crunchy tosti’s, crunchy snacks met kaasvulling, crunchy burgers en schnitzels, crunchy kipdelen, van strip tot bout en burger, ze zijn overal. Mag je de crunchy granola’s en repen ook meerekenen? Zoutjesmaker Lay’s turnde de crunchy chicken van KFC zelfs om naar crispy chips voor zijn serie ‘Iconic Restaurant Flavours’.
Zelfs de belangstelling voor de Nederlandse crunchy klassiekers lijkt groter dan ooit. Met de 100-jarige bitterbal en de kroket wordt lustig op los geëxperimenteerd, getuige producten als pizzabitterballen, uiensoepbitterballen en een keur aan zoete en plantaardige kroketten. Mede om een schadevrije bereiding in Airfryers te garanderen, is de korst van fabriekskrokantjes vaak robuuster dan voorheen. De naam kroket komt trouwens van het Franse ‘croquer’, wat ‘krokante beet’ betekent. 'Crunchy' en de krokante kroket zijn dus vrijwel synoniem.
7. Crunchy tip van Danny
TV-chef Danny Jansen, onder meer actief voor 24Kitchen, gaf onlangs het geheim van zijn eigen crunchy chicken prijs: het kipdeel twee keer frituren om hem goed knapperig te krijgen. Hij wentelt de kipsnack vooraf door maïszetmeel of aardappelzetmeel. Jansen waarschuwt wel: "Je kunt de kip vooraf marineren in een papje met kruiden, maar tijdens het verhitten kunnen de kruiden verbranden, en dat is niet gezond."