Voedselverspilling is al jaren een prangend probleem. Tijdens de afgelopen coronaperiode zagen we hoe grote hoeveelheden eten wereldwijd moest worden weggegooid. Een organisatie die zich al sinds 2012 inzet tegen voedselverspilling is Taste Before You Waste. Met restjesdiners, foodcycle markten en educatieve no waste workshops wil de organisatie bewustwording creëren.
Coverfoto: Wortel met zoutkorts van oud brood
Taste Before You Waste zet zich vooral in op consumentenniveau. Dagelijks haalt het bedrijf bij verschillende winkels eten op dat anders zou worden weggegooid. “Met onze bakfiets gaan we langs bij kleine buurtwinkels en groenteboeren, met wie we goed contact houden. We werken vegan, omdat we jammer genoeg niet de capaciteit hebben om vlees en zuivel goed op te slaan", vertelt coördinator Isabel Allen. Met het opgehaalde eten wordt twee keer per week een diner georganiseerd in het centrum van Amsterdam, waar pre-covid zo’n 60-80 personen aanwezig waren. “Door de coronamaatregelen kunnen we nu minder mensen tijdens onze diners ontvangen. Wel merken we dat er de afgelopen maanden steeds meer bewustzijn ontstaat voor verspilling.”
Creatieve recepten tegen verspillen
Voor de diners is Taste Before You Waste afhankelijk van voedsel dat ze op de dag zelf ophalen. Dat vergt goede improvisatievaardigheden tijdens het maken van een menu. Allen: “We hebben super creatieve vrijwilligers in de keuken die met groente en restjes van alles kunnen maken. Stoofpotten en soepen staan vaak op het menu. Maar gisteren werd er bijvoorbeeld een Aziatisch geïnspireerde maaltijd gemaakt met dun gesneden groente en sojasaus. Mijn persoonlijke favoriet zijn de desserts gemaakt van ‘oud’ brood.” De meeste mensen die op de diners van Taste Before You Waste afkomen zijn jonge studenten, maar naar de voedselmarkt komen ook veel buurtbewoners, aldus Allen. “Onze diners, evenementen en voedselmarkten zijn op basis van donaties zodat we toegankelijk blijven voor iedereen, maar we zouden graag een nog bredere groep mensen aanspreken.” Wat gebeurt er eigenlijk met het eten dat overblijft na de restjesdiners? Allen: “Dat proberen we zoveel mogelijk weg te geven en wordt rondgebracht naar verschillende asielzoekerscentra in de stad.”
Foodwaste in de horeca
Niet alleen in winkels verdwijnen producten in de prullenbak. Ook in de horeca komt veel verspilling voor en worden producten weggegooid die nog volop mogelijkheden hebben. Een van de meest verspilde producten in de horeca is brood. Dagelijks verdwijnen er duizenden kilo’s in de prullenbak. Zonde van de producten die elke dag met liefde bereid worden, en al helemaal niet duurzaam, vinden ze bij bakkerij Carl Siegert. Daarom sloeg de bakkerij de handen ineen met Gastronomixs om koks te helpen met het tegengaan van die verspilling. Gastronomix creëert al een aantal jaar recepten die chefs inspireren en helpen verspilling tegen te gaan. In samenwerking met Carl Siegert zijn daar acht recepten aan toegevoegd, waaronder een chocoladesaus, passatelli en een zoutkorst van oud brood.
Recept - zoutkorst van oud brood
Ingrediënten
-
325 gr oud brood
-
175 gr bloem
-
40 ml water
-
500 gr grof zout
-
Groente
Werkwijze
-
Verwarm de oven voor op 180°C.
-
Snijd het brood in stukken vermaal met een keukenmachine tot broodkruim.
-
Meng het broodkruim en de bloem in een keukenmachine.
-
Meng vervolgens samen met het water tot een deeg.
-
Kneed het grove zout door het deeg.
-
Kneed de groente in het zoutkorstdeeg.
-
Bak 25 tot 50 minuten in de oven op 180°C, afhankelijk van de grote en dikte van de groente.
-
Portioneer en serveer zonder het product op smaak te brengen met zout.
Toepassingen
-
Pastinaak in zoutkorst combineert perfect met kabeljauw en aardappel.
-
Combineer een winterpeen in deze zoutkorst met tomaat en linzen.
-
Rode biet bereid in deze zoutkorst past bij hert, peer en paddenstoel.
Food Inspiration maakte begin dit jaar een digitaal magazine over voedselverspilling. Benieuwd naar meer artikelen over foodwaste? Lees het magazine hier.