Circulariteit is meer dan een extreme vorm van duurzaamheid. Het is een andere manier van denken en ondernemen. Nu heeft bier natuurlijk de reputatie dat je er anders van gaat denken, maar alle gekheid op een stokje: bier is misschien wel het meest circulaire product.
Alles heeft een bestemming
In een circulaire onderneming heeft alles een bestemming, en vooral het eten dat om wat voor reden dan ook anders op de vuilnisbelt terecht zou komen. Nu kun je dat gaan composteren, wat veel bedrijven doen, of je kan er creatiever mee omspringen. Overgebleven producten met een overvloed aan zetmeel zijn bij uitstek geschikt om - je raadt het al - bier van de brouwen. Lekker, en ook nog eens beter voor het milieu. Hoe ziet dat eruit?
Smaakt niet als karton
Kellogg’s gebruikt ongeschikte cornflakes uit hun fabriek als de basis van een reeks biertjes. Met ongeschikt bedoelen ze overigens niet oneetbaar. De cornflakes zijn simpelweg te groot, te klein, of gebroken en voldoen daardoor niet meer aan de strenge kwaliteitseisen.
De Throw-Away IPA is het eerste cornflake bier gemaakt in samenwerking met de in Manchester gebaseerde Seven Bro7hers Brewery en is ‘cornflake-goud’ van kleur. De flakes zijn niet het hele eiereneten, maar beslaan ongeveer 30% van het gebruikte graan, met traditionele tarwe voor de overige 70%.
Een bruine boterham
Toast Ale maakt bier van brood. Deze Engelse start-up zag dat bijna de helft van al het brood dat in hun land gebakken werd onverkocht bleef, en uiteindelijk gewoon weggegooid werd.Geïnspireerd op het eeuwenoude vloeibare brood dat de Babyloniërs al brouwden gingen zij bij Toast Ale de samenwerking aan met bakkers om bier te brouwen van brood bestemd voor de vuilnisbelt. Met succes, want inmiddels is Toast Ale ook internationaal bezig in onder meer de Verenigde Staten, Zuid-Afrika, Brazilië en IJsland.
Toast Ale onderschrijft het belang van goed samenwerken om de wereld een beetje beter te maken. Zo werken ze niet alleen samen met bakkers en leveranciers, maar ook met lokale brouwerijen voor exclusieve, unieke bieren. Ook heeft Toast Ale geen winstoogmerk. Alle extra opbrengsten gaan naar de bestrijding van voedselverspilling.
Niet zo piepen
Dichter bij huis is InStock pionier met hun pieperbier gemaakt van geredde aardappels. Jaarlijks wordt er zo’n 340 miljoen kilo aan aardappels verspilt, en vaak om volkomen onbelangrijke schoonheidsfoutjes. En dat terwijl aardappels eigenlijk bijzonder goed geschikt zijn om bier mee te maken. Omdat er weinig smaak aan zit komt de hop nog harder binnen. Voor fans van een pale ale is dat muziek in de oren. In Haarlem zijn Friethoes en Jopen een collab aangegaan en maken inmiddels samen een biertje op basis van de aardappelschillen van de frietmaker.
Genoeg reden dus voor ondernemers om zich te buigen over hun eigen reststromen en de mogelijke nieuwe toepassingen ervan. Dat is niet alleen beter voor de planeet, maar de portemonnee heeft er ook wat aan. En de wereld heeft altijd plek voor meer bier, toch?
Wil je echt alles weten over Circulariteit en de andere meest relevante trends voor 2019 en verder? Check dan eens het Food Inspiration Trendrapport. Klik hier voor een gratis preview.
Fotografie: Mark Wesley