In de rubriek Cool Concept zet Food Inspiration wekelijks een bijzonder foodconcept in de spotlights. Kakelvers, opgefrist of evergreen: een concept waar je als foodprofessional geweest moet zijn – of in ieder geval over gehoord of gelezen moet hebben. Deze week: het ARTIS-Groote Museum, waar bezoekers leren over de toekomst van eten, en de aangrenzende nieuwe foodkiosk, Het Kleine Lokaal.
In het ARTIS-Groote Museum is sinds 8 maart een nieuwe installatie te zien over het eten van de toekomst. In de installatie 'Wat eten we morgen...?' krijgt de bezoeker nieuwe inzichten over het bereiden, consumeren en produceren van eten. Het Groote Museum, dat in mei 2022 opende, heeft als doel om bezoekers met andere ogen naar zichzelf en de wereld te laten kijken.
Eén van de schermen in de nieuwe installatie gaat over het menu van de toekomst. Hoe koken we voor een gezonde planeet? Vijf bekende chef-koks – Tosao van Coevorden van restaurant De Japanner, Nadia Zerouali van De Couscousbar, Mas van Putten & Carl Lemette van restaurant De Vrouw met de Baard, Iwan Driessen van Restaurant Rijsel en Scheepskameel en Fernando Daniel Páez Magro van Restaurant Apollonia – laten zien hoe ze met lokale en seizoensgebonden producten cultureel divers en gezond kunnen koken.
Bij een ander scherm komen voedselexperts aan het woord over verantwoorde manieren van voedselproductie. Marien ecoloog Reinier Nauta van de Wageningen Universiteit, vraagt zich af waarom we maar een derde van de aardoppervlakte gebruiken om voedsel te produceren. Hij vertelt over duurzame oplossingen uit de zee. Joszi Smeets, artistiek directeur van Food Hub, legt uit hoe regeneratieve landbouw de biodiversiteit bevordert en Food designer Chloé Rutzerveld ontwerpt toekomstscenario's voor nieuwe manieren van voedselproductie en -consumptie; denk bijvoorbeeld aan het fictieve idee dat we in de toekomst misschien wel 'plofinsecten' eten. Rutzerveld: "Alles wat wij vandaag eten bestaat dankzij technologie en wetenschap."
Columniste Sheila Struyck schreef een column over hoe Chloé Rutzerveld haar aan het denken zette. Je vindt de column hier »
Kiosk en buurtwinkel
Naast de onthulling van de nieuwe installatie over eten, werd op 9 maart ook een nieuw horecapunt geopend in Artis: Het Kleine Lokaal. De nieuwe kiosk annex buurtwinkel bevindt zich op het vrij te bezoeken Artisplein – naast de grote vogelkooi met ibissen en lepelaars. Bezoekers van Artis en buurtbewoners kunnen er terecht voor verse broodjes, wraps en producten voor thuis, zoals granola en melk.
Artis werkt voor Het Kleine Lokaal samen met lokale producenten. Zo komt het brood van Stadsbakkerij van As. Veel van de producten die worden gebruikt voor de broodjes en andere gerechten komen van Instock; een leverancier die overgebleven groenten, fruit en andere overschotten ophaalt bij telers, verpakkingsbedrijven en producenten, zodat deze niet worden weggegooid. Het bier dat wordt geschonken in Het Kleine lokaal wordt gebrouwen door de Amsterdamse brouwers van Lowlander. De cakes en zoetigheden komen van Social Impact Maker – een organisatie die werkt met (ex-)gedetineerden.
Tip van de redactie
In het ARTIS-Groote Museum worden iedere dag ‘samenkomsten’ georganiseerd. Variërend van een spel tot een lezing, een experiment of een meditatie. Alle samenkomsten zijn gekoppeld aan een zone van het museum die je verder met een museumexpert gaat onderzoeken. Zo ga je samen met een groepje bijvoorbeeld op zoek naar het antwoord op de vraag: 'Wat eten onze kleinkinderen in de toekomst?'. Erg leuk en interessant om eens bij een samenkomst aan te sluiten!
--
Benieuw naar meer cool concepts? Check hier Restobar Rosie in Utrecht »