Food Inspiration serveert drie zakelijke actualiteiten. Ten eerste: steeds meer gemeenten in geweer tegen delivery-overlast. Verder: vrouwenkoffie van Rombouts. En: nieuwe app voor directe bestelling bij boeren in regio Breda.

GEMEENTEN VERSUS DELIVERY

Steeds meer gemeenten nemen maatregelen om de overlast door maaltijddelivery en flitsbezorging aan te pakken. Wat dit laatste betreft: flitsbezorgers van kleine boodschappen krijgen in steeds meer gemeenten te maken met een verbod. Amsterdam en Rotterdam vaardigden enkele weken geleden als eersten een verbod uit voor nieuwe dark stores van flitsbezorgers. Inmiddels volgden gemeenten als Oegstgeest, Utrecht, Den Haag, Gouda, Amstelveen en Groningen.

De gemeente Groningen gaat zelfs nog een stap verder. Al vorig jaar startte Groningen een onderzoek, waarbij ernaar wordt gestreefd om het stallen van (te) veel bezorgfietsen en bezorgscooters in de openbare ruimte aan banden te leggen. Het verbod van bedrijfsmatige stalling op de openbare weg van ‘drie of meer voertuigen binnen een straal van tien meter’ is inmiddels opgenomen in de APV (algemene plaatselijke verordening) en geldt tenzij een ontheffing wordt/is verleend. De regel geldt overigens niet alleen voor flits- en maaltijdbezorgers, maar voor alle bedrijfsmatige vormen van stalling op de openbare weg, zoals bijvoorbeeld ook deelscooters.

VROUWENKOFFIE VAN ROMBOUTS

Het Belgische koffiemerk Rombouts introduceert ter gelegenheid van de Internationale Vrouwendag op 8 maart aanstaande het label ‘Coffee by Women’. Het gaat om een Fairtrade-koffie waarvoor de bonen voor honderd procent door vrouwen worden verbouwd. Rombouts ging voor ‘Coffee by Women’ in zee met vrouwelijke koffietelers uit de Dominicaanse Republiek.

In Santo Domingo, de hoofdstad van het land, telen vrouwen de koffie via een gezamenlijke coöperatie. “De vrouwelijke koffieplanters zijn het toonbeeld van kracht en waardigheid, en bieden een pittige koffie met intens karakter en met onderliggende zoete tonen van honing en gedroogd fruit”, aldus Rombouts, die zich met ‘Coffee by Women’ richt op professionele afnemers in de horeca en de consument.

‘Coffee by Women’ zal maar voor een beperkte tijd worden gebrand en verkocht. Namens het bedrijf licht Xavier Rombouts toe: “Dankzij deze bijzondere coöperatie garanderen we een minimuminkomen aan een groep vrouwen, wat in veel ontwikkelingslanden geen vanzelfsprekendheid is.”

BOER&NLEKKER: REGIOBOER NAAR CONSUMENT

Consumenten uit Breda en omgeving, kunnen voortaan via de bestaande boodschappenapp Local Heroes hun verse zuivel, vlees, fruit en groenten rechtstreeks bestellen bij boeren in de regio. De coöperatie Agrifirm lanceerde deze service onder de naam Boer&NLekker. Nadat de consument zijn bestelling via de app heeft geplaatst, moet hij deze alleen nog zelf komen ophalen bij een afhaalpunt. Boer&NLekker is een pilot in Breda, maar Amersfoort en Den Bosch zijn al aangekondigd. Daarna wordt gekeken of dit concept op meer plekken in ons land kan worden uitgerold door Agrifirm, een inkooporganisatie waarbij tienduizend telers en veehouders zijn aangesloten. 

Het Bredase initiatief sluit aan bij een bredere trend. De laatste jaren debuteerden gezamenlijke webshops als De Lokalist, Rechtstreex en Lekkerder.nl (Lekkerder bij de Boer) waarvoor zowel boeren als ambachtelijke producenten de krachten bundelden. Daarnaast zijn er de nodige fysieke initiatieven, zoals afhaalpunten en boodschappenboxen van samenwerkende regionale boeren.

Bij onze zuiderburen is bovendien sprake van een opmerkelijk business-to-business event. In maart wordt in België de eerste Antwerpse Smaakbeurs gehouden. Het is een vakbeurs waarmee boeren uit de regio zich specifiek richten op horeca- en cateringondernemers. De samenwerkende boeren “willen de korte keten toegankelijker maken en eventuele drempels om te werken met lokale, vers geteelde en seizoensgebonden producten voor verlagen.”