Food Inspiration serveert drie zakelijke actualiteiten. Ten eerste: nieuwe buitenlandse formules strijken neer in Nederland. Ten tweede: seafood-concept WowCrab groeit supersnel. Ten derde: NabLab, no/low alcohol vakbeurs op komst.

1. NIEUWE BUITENLANDSE FORMULES

Buitenlands foodserviceformules blijven interesse tonen in Nederland. Twee nieuwkomers, een van Taiwanese en een van Duitse origine, betreden de vaderlandse markt.

In de Rotterdamse Koopgoot (de Beurstraverse in het centrum) opent komende maand een outlet van CoCo Fresh Tea & Juices. In ons land zijn al meer buitenlandse formules present met de kleurrijke ‘bubbel-melkthee’, maar CoCo Fresh Tea is wel een bijzondere partij. Het Taiwanese concept opende zijn eerste vestiging in eigen land in 1997 en is al sinds 2011 present in onder meer de VS. Wereldwijd zijn er meer dan 4.500 CoCo’s. De vestiging in Rotterdam is de eerste in ons land.

Het Duitse ijsconcept Roll’n Cone opende onlangs een vestiging in Enschede. Roll’n Cone – 'hausgemachtes Eis aus Leidenschaft' – is gespecialiseerd in ijs met kleurrijke toppings dat geserveerd wordt in brede, taco-vormige ijscones. De kleine outlets doen denken aan de diners en ijssalons uit de jaren 60. In eigen land heeft de formule twee vestigingen, maar wordt er sinds kort met franchising aan de weg getimmerd.

2. WOWCRAB GROEIT SUPERSNEL

De belangstelling voor de Rotterdamse restaurantformule WowCrab is zo groot, dat de Maasstad binnenkort al drie vestigingen telt. Een half jaar geleden opende het eerste restaurant zijn deuren. Op 500 meter afstand, op de Binnenrotte, is nu al WowCrab een tweede vestiging te vinden. Maar hierbij blijft het niet: over ruim een maand opent het derde restaurant op het Schouwburgplein. Daarnaast zijn openingen in Amsterdam en Den Haag in voorbereiding.

WowCrab is gespecialiseerd in seafood boils. Het gaat om een specialiteit uit de Amerikaanse staat Louisiana, waarbij garnalen, krab, langoustine, maïs, pittige worst en laurier in één pot worden gekookt en geserveerd met cajunkruiden, citroen en hete saus. De seafood boil wordt op tafelpapier geserveerd en met handen – en handschoentjes aan – gegeten.

3. NO/LOW ALCOHOL OP NABLAB

Foodprofessionals in het segment no & low alcohol krijgen een eigen online platform én een eigen evenement onder de naam NabLab. Het platform is onlangs gelanceerd, in april 2023 wordt in Amsterdam de eerste editie van de bijbehorende vakbeurs gehouden. Hier zullen zowel start-ups als wereldwijde spelers met hun no/low-alcoholdranken vertegenwoordigd zijn. Op dit moment wordt gewerkt aan het randprogramma, waar ook internationale topsprekers acte de présence zullen geven.

NabLab heeft gekozen voor Amsterdam omdat deze stad 'nu al voorop loopt op het gebied van het laag-alcoholisch aanbod en de ambitie heeft om in de toekomst de belangrijkste 0.0 stad te worden’. De initiatiefnemers laten verder weten: “Na het eerste evenement van NabLab volgend jaar, zal het platform zich doorlopend richten op de toenemende behoefte aan een gezondere levensstijl, aandacht voor het menselijk lichaam en verantwoord genieten.” NabLab wil zich ontwikkelen tot ‘het toonaangevende Europese kennisinstituut op het gebied van innovatieve dranken met een laag én verantwoord alcoholgehalte’.

Het NabLab wordt ondersteund door het Servicecenter4Hospitality (S4H) in Maastricht, een netwerkorganisatie voor bedrijven en professionals die actief zijn in de Europese gastvrijheidsindustrie. S4H onderhoudt contact met ruim 12.500 Europese horecaprofessionals.