Food Inspiration serveert drie zakelijke actualiteiten. Ten eerste: Compass neemt Maison van den Boer over. Ten tweede: Albert Heijn lanceert Maaltijd Thuis. Ten derde: Collins Foods streeft naar 200 KFC’s.

1. COMPASS NEEMT MAISON VAN DEN BOER OVER

Cateraar Compass Group neemt het Nederlandse familiebedrijf Koninklijke Van den Boer Groep over. Maison Van den Boer, in 1906 ontstaan als banketbakkerij, ontwikkelde zich in de loop der jaren tot een bekende naam in de evenementencatering en eventorganisatie. De Britse Compass Group is een internationaal bedrijf op het gebied van foodservice en facilitaire dienstverlening. Compass is op de Nederlandse markt onder meer actief met merken als Eurest en luxe cateringbrand Famous Flavours.

In een persbericht stelt Compass: “Maison van den Boer is bekend van evenementen op het hoogste niveau in binnen- en buitenland. Door de naam Maison van den Boer toe te voegen aan het merkenportfolio, wordt het strategische groeiplan van Compass Group versneld. Het aanbod van Compass Group in evenementen en catering in Nederland wordt uitgebreid, zowel in het zuiden van het land als binnen het sports & leisure segment. Famous Flavours en Maison van den Boer zullen onafhankelijk van elkaar opereren en gebruik maken van elkaars expertise.”

Compass verklaart dat Koninklijke Van den Boer Groep een belangrijke overname is, waarmee het bedrijf beter kan beantwoorden aan de groeiende vraag richting ‘hybride catering’. “De acquisitie van Maison van den Boer geeft operationele voordelen, mede door een optimaal gebruik van de centrale keuken in Veghel, waar dagelijks veel vakmensen gepassioneerd bezig zijn met koken voor diverse opdrachtgevers.” Directeur Sandra van den Boer blijft betrokken bij Maison van den Boer als ambassadrice.

Maison van den Boer ging door moeilijke jaren. Op de kredietcrisis volgde een periode van interne managementconflicten. Samen met de coronacrisis, zorgde dit voor een dramatische val van de omzet. Enkele maanden geleden startte het bedrijf reeds gesprekken over samenwerking met Compass Group.

2. AH LANCEERT ‘MAALTIJD THUIS’

Albert Heijn lanceert een nieuwe maaltijdbezorgdienst onder de naam ‘Maaltijd Thuis’. Het supermarktconcern mengt zich met de slogan ‘Met aandacht bereid, met liefde gebracht’ op fooddelivery voor thuiswonende senioren en andere huishoudens. Het is een domein waar de laatste jaren bedrijven als Uitgekookt, Foodconnect en Apetito zich prominent manifesteren.

In zijn persbericht licht Albert Heijn toe: “Maaltijd Thuis is een maaltijdservice voor klanten die hulp kunnen gebruiken bij het op tafel zetten van een verse en gezonde maaltijd of gewoon op zoek zijn naar gemak. Met Maaltijd Thuis kunnen klanten genieten van versbereide maaltijden, waarbij aandacht voor persoonlijke eetwensen en persoonlijk contact centraal staan. Albert Heijn wil lekker, gezonder en gevarieerd eten voor iedereen binnen handbereik brengen. Ook als het boodschappen doen of koken je niet meer zo makkelijk afgaat. Of als je op zoek bent naar meer gemak.”

Klanten kunnen wekelijks verse maaltijden bestellen die op een vaste dag en door een vaste bezorger thuisbezorgd worden. De maaltijden hoeven alleen nog opgewarmd te worden. AH stelt verder: “Maaltijd Thuis heeft aandacht voor persoonlijke eet- en dieetwensen zoals zoutarm, glutenvrij en vegetarisch. Het eten wordt zelfs kleiner gesneden, als dat gewenst is. Klanten kunnen zo hun maaltijd helemaal afstemmen op hun wensen en behoeften.” Maaltijd Thuis is gericht op zowel huishoudens als instellingen.

3. COLLINS FOODS: “groeien naar 200 KFC’S”

Het Australische foodservicebedrijf Collins Foods wil het aantal KFC’s in ons land binnen tien jaar naar minimaal 200 vestigingen tillen. Momenteel heeft ons land 82 outlets van de Amerikaanse kipsnackformule.

Volgens het Financieele Dagblad wil masterfranchiser Collins Foods met name het aantal kleine restaurants uitbreiden. Zo zal het bedrijf in de steden inzetten op compacte outlets met minder zitplaatsen, bestelterminals en bezorging. Het beeld dat Collins Foods schetst doet denken aan Domino’s-achtige zaken die primair zijn gericht op afhaal en delivery.

Collins Foods exploiteert wereldwijd 350 KFC’s, maar heeft ook enkele tientallen vestigingen van Taco Bell en Sizzler (net als KFC eigendom van Yum! Brands) in zijn portefeuille. In ons land deed het Australische bedrijf drie jaar geleden zijn intrede met de overname van een vijftiental KFC-restaurants voor een bedrag van €80 miljoen. Inmiddels heeft het bedrijf 45 vestigingen. De overige KFC’s worden door andere franchisenemers geëxploiteerd. De afgelopen jaren werd onder meer geïnvesteerd in de opening van enkele KFC’s bij nieuwe foodcourts in ons land.