De coronacrisis als injectie voor technologische innovatie
The Spoon, een nieuwssite gespecialiseerd in alles rond voeding en technologie, lanceerde onlangs haar Food Tech 25 lijst met daarin de meest innovatieve start-ups en gevestigde bedrijven wereldwijd op het gebied van voedseltechnologie. Food Inspiration selecteert een aantal hoogtepunten uit de lijst.
Apeel
Je moet van goede huize komen om een investering van 250 miljoen dollar binnen te hengelen in het heetst van de coronatijd. Dat is Apeel gelukt dankzij hun eetbare coating voor op groenten en fruit. Verse producten met de coating zijn tot drie keer langer houdbaar, en daarmee zet Apeel hele grote stappen in de strijd tegen voedselverspilling. De coating werkt door water en zuurstof tegen te houden. Helaas is elk product anders en heeft elk product dus ook een eigen coating nodig. Tot nu toe heeft Apeel zich gefocust op avocado en citrus, maar ze zijn ook bezig met komkommer en asperges. Misschien zijn eetrijpe avocados straks langer dan een dag eetrijp.
Dragontail Systems
Een hernieuwd bewustzijn van hygiëne is één van de verstrekkende gevolgen van de coronacrisis. In ons magazine gewijd aan deze trend van Ultra-hygiëne voorspelden we al dat er camera’s in de keuken geïnstalleerd gaan worden om toe te zien dat de hygiëneregels nageleefd worden. Dragontail Systems gaat nog een stapje verder. Zij hebben camera’s uitgerust met kunstmatige intelligentie die analyseren of het eten dat achter de schermen wordt bereid, voldoet aan de eisen die door de gebruiker vooraf ingesteld worden. Draagt het personeel mondkapjes en handschoenen? Worden de oppervlakken vaak genoeg gedesinfecteerd? Het systeem checkt het en bij overtredingen kan het systeem zelf de werknemer of manager waarschuwen. Ook is er de mogelijkheid om de gast mee te nemen in het proces en ze gerust te stellen door bijvoorbeeld beelden te laten zien van de bereiding. Voor de pandemie was dit nog ondenkbaar, maar nu zou het snel een nieuwe standaard kunnen worden.
InFarm
Lokaal eten gaat een boost krijgen door corona. Het probleem is alleen dat lokale producten vaak niet in de supermarktschappen liggen. Het Duitse InFarm zoekt de oplossing van dat probleem in urban farming. Meestal vind je dat soort hypermoderne kleinschalige boerderijen in industriële pakhuizen, maar InFarm maakt boerderijen die letterlijk in de supermarkt staan. Hun losstaande pods passen perfect op de versafdeling of in de restaurantkeuken, en kunnen verschillende soorten groenten en kruiden kweken. Lokaler dan dat wordt het niet.