Een plantaardige burger uit de 3D-printer, precies zoals de gast hem met z'n mobieltje samenstelt. Een toenemend aantal techbedrijven maakt het mogelijk en bereikbaar voor de horeca. Zoals het jonge Israëlische bedrijf SavorEat.

Hoewel ook bedrijven uit andere landen, waaronder Nederland, actief zijn op de markt voor foodprinting, valt op dat vooral uit Israël volop innovaties komen. Zoals SavorEat, een bedrijf dat opereert in de voorhoede. Eind vorig jaar introduceerde SavorEat een concept waarmee de consument via een app de controle heeft over de samenstelling van zijn 3D-geprinte plantaardige burger.

1. Het is al realiteit

Wervend zegt het bedrijf over zijn app die de 3D-printer aanstuurt: “Meer dan alleen een vleesalternatief. Een baanbrekend platform. Verrukkelijk. Plantaardig. Automatisch. Gepersonaliseerd. Bij ons draait alles om het maken van de perfecte plantaardige producten, een vleesloos product dat is bereid door een robotchef volgens jouw exacte voorkeur. Allemaal met één druk op de knop. Klinkt futuristisch? Het is al realiteit.”

2. Foodservice

Met zijn robotische burgerchef richt SavorEat zich nadrukkelijk op de foodservicemarkt, zoals restaurants, hotels, trafficlocaties als luchthavens en stations en gemakswinkels. Met robotchef SavorEat 01 kunnen drie burgers tegelijk in 3D worden geprint op basis van niet-gemodificeerde plantaardige ingrediënten. De consument kan kiezen of hij minder of meer eiwit wil, minder of meer vet, minder of meer kilocalorieën.

3. Ingrediëntcartridgdes

De drie cartridges van de foodprinter bevatten de ingrediënten waarvan de gast de toepassing en hoeveelheid kan bepalen via een app. De robotbereiding van de gepersonaliseerde veganburger neemt vervolgens zes minuten in beslag. Afgezien van bakolie, zijn de hoofdbestanddelen aardappel, kikkererwten (Israël is per slot van rekening hét falafelland) en eiwit uit peulvruchten.

4. Burgerformule

SavorEat werkt nauw samen met de innovatieve foodservice-firma Yarzin Sela. Het bedrijf uit Tel Aviv heeft dertig eigen restaurantconcepten en richt zich hiermee nadrukkelijk op cateringlocaties. Zo verkoopt het bedrijf in de VS vegetarische burgers in een aantal universiteitsrestaurantant die door cateraar Sodexo worden beheerd. SavorEat past zijn app-gedreven robotkok verder al toe in een aantal vestigingen van de burgerformule Burgus Burger Bar (BBB), dat in Israël vijftien outlets heeft.

5. Testjaar

Nee, SavorEat is zeker niet de eerste die komt met horeca-toepassingen van geprinte gerechten. Sinds 2016 toert bijvoorbeeld ‘world’s first 3D-printing restaurant’ Foodink al over de wereld. Maar de koppeling met een app-platform om vegaburgers te personaliseren, mag zeker vernieuwend worden genoemd.

Componeren restaurantgasten straks zelf via hun telefoon de gerechten die een robotkok in de keuken voor hen bereidt? Dit jaar neemt SavorEat de tijd om de robotchef in de praktijk te testen en te vervolmaken in zowel Israël als de VS. In 2023 wil het bedrijf met zijn app annex robotchef de internationale markten op.