Deze week vertrekken 300 Nederlandse foodprofessionals onder leiding van Foodservice Network voor een trendtour naar München. De hoofdstad van Beieren is de tweede grootste stad van Duitsland. Het Beierse element is duidelijk aanwezig in het eet- en drankaanbod van de stad. Maar met Italië dichtbij is de Italiaanse keuken ook sterk vertegenwoordigd. Bier is uiteraard de nummer 1 drank, maar dankzij de rijke koffiecultuur en enorme wijngebieden dichtbij is er volop alternatieve keuze van kwaliteit. Dit zijn de meest inspirerende foodconcepten van München, als voorbereiding voor de leden van Foodservice Network, maar ook leuk om te bekijken voor alle foodprofessionals thuis. 

All-day horeca

Feinkost Käfer

Een begrip in de stad en voor de echte foodies dan ook een niet te missen locatie. Feinkost Käfer is een restaurant, culinair warenhuis, delicatesseshop, foodmarkt en cateraar in een. De hoofdvestiging aan de Prinzregentenstraße is prachtig en gewoonweg heerlijk om te bezoeken. Uiteraard een goede plek voor koffie of lunch. Je vindt dit concept nu nog op vier plekken in de stad, dat zijn er binnenkort zes.

DeVita Foodstore

Klein maar fijn. DeVita Foodstore is een ambachtelijke all-day zaak om te ontbijten, brunchen of lunchen. De eigenaren hebben hun sporen verdiend in de internationale gastronomie in Spanje, Italië en Frankrijk, en zijn in 2021 deze knusse foodstore in München begonnen. Het personeel van DeVita Foodstore heeft oprechte aandacht voor het vak en is zeer gastvrij. Ze koken met de seizoenen mee en maken gebruik van hoogwaardige, duurzame en regionale producten. De wijn-en-spijscombinaties zijn meer dan uitstekend.

Cotidiano

Dit all-day restaurant met een Italiaanse keuken heeft zeven vestigingen in Duitsland, waarvan vier in München. Cotidiano is geopend van ‘s ochtends vroeg tot middernacht. De focus ligt op ontbijt, koffiespecialiteiten en lichte gerechten met daarbij goede wijnen en een lekker aperitief. Het interieur is uitnodigend, de sfeer voelt meteen goed.

Katzentempel München

Je hebt niches en niches. Dit concept is wel heel bijzonder. Een café waar de katten Balou, Ayla, Gizmo, Jack Robin en Saphira je begroeten. Allemaal vonden zij via het asiel een nieuw huis in dit café. Het menu van deze franchiseformule is volledig vegan. In totaal zijn er zes locaties in Duitsland, en binnenkort opent een eerste kattentempel in Zwitserland. 

Ontdek alle cool concepts van München in onze online cityguide.

Foodmarkten

Caspar Plautz

Deze kraam op de Viktualienmarkt (van dinsdag t/m zaterdag) draait volledig om de aardappel. Inmiddels heeft de to-go-formule met verse aardappelgerechten de verkoop van losse aardappelen ingehaald. Caspar Plautz heeft een eenvoudig menu met zo’n zes keuzes, allemaal zeer smakelijk.

OHNE Der Verpackungsfreie Supermarkt

Langzaamaan begint bij ons allen het besef door te dringen dat we te veel verpakkingsmaterialen gebruiken. OHNE laat als retailer zien dat je houdbare producten kan verkopen zonder verpakking. Neem je eigen bakje, zakje of pot mee en vul het met producten zoals rijst, noten of zelfs chips. Verpakking vergeten? Uiteraard verkopen ze ook duurzame verpakkingsmaterialen.

Coffee, Icecream and Bakery 

Der Verrückte Eismacher

De creativiteit spat er vanafbij dit ijsconcept, zowel in smaken als in uitstraling. Der Verrückte Eismacher heeft reguliere ijssmaken, maar ook verrassende smaken zoals glühwein, bier, Red Bull en leverworst. In de vier ijssalons in München verkopen ze ook eigen ijsmixen met daarbij uitleg om thuis je eigen creaties te maken. 

Rischart Gutes von Gestern

Recht tegenover de reguliere Rischart-bakkerij bevindt zich deze ‘Gutes von Gestern’-bakkerij, waar de bakkerijproducten van de dag ervoor worden aangeboden die nog prima zijn. De keuze voor deze winkel in de hippe wijk Glockenbachviertel is bewust gemaakt; je clientèle moeten wel openstaan voor een dergelijk concept. De winkel zelf is zeer eenvoudig en zal waarschijnlijk qua huur en investering niet de hoofdprijs kosten. Een prima idee ook voor broodformules in Nederland. Zeer sympathiek en bovenal duurzaam.

Dallmayr

Met ruim 300 jaar ervaring is Dallmayr een van de bekendste Duitse koffiemerken. Ze startten in 1900 met het leveren van delicatessen aan het Beierse hof. De delicatessenwinkel van toen is er nog steeds. In de recessie rond 1930 maakten ze de stap naar koffie, inclusief het brandingsproces. In de jaren 60 was Dallmayr een van de eerste bedrijven die – met onder andere koffie – de eerste stappen zette in de automatenservice. Als je hier je inkopen doet, heb je smaak en ben je bereid er ook voor te betalen. Het is gelukkig geen toeristische attractie geworden zoals de Foodhall van Harrods. Deze locatie biedt volop inspiratie op het gebied van productkennis, service en keuze. 

Lost Weekend

Met ‘Love kills capitalism’ boven de deur weet je als bezoeker meteen wat je kan verwachten van dit boekencafé. Lekker provocatief. Naast volop ruimte om vrienden te ontmoeten vind je bij Lost Weekend veel leesmateriaal. Geen gemaakte communicatie of overbodige marketing. Het ‘all-vegan’ menuaanbod is meteen duidelijk. Een uitstekende keuze als je inspiratie zoekt voor formules in dit soort geëngageerde omgevingen.

MAN vs. MACHINE

MAN vs. MACHINE is een ‘Specialty Coffee Roaster’ opgericht in 2014 met inmiddels twee outlets in München. Kwaliteit staat boven groei. Ze hebben een eigen branderij waar ze alleen Arabica-bonen van de hoogste kwaliteit branden. Ook de verschillende specialty coffees zijn het proberen waard. Naast de verkoop in de eigen zaken, verkopen ze hun koffie ook aan de topgastronomie en high end bars, waaronder de rooftopbar van het Mandarin Oriental Hotel.

Ontdek alle cool concepts van München in onze online cityguide.

Quick Service Restaurant

Dodo Pizza

Dodo Pizza is momenteel een van de snelst groeiende franchise quickservice-restaurantketens in de wereld. Oorspronkelijk gestart in Rusland. De keten telt op dit moment 613 stores in dertien landen, en daar komen maandelijks nieuwe locaties bij. Deze extreem snelle groei realiseren zij door vol in te zetten op technologie en state-of-the-art software. Het is eigenlijk meer een softwarehuis dan een restaurant. Opmerkelijk: ze zijn super transparant over hun cijfers. Alle sales, maandresultaten en groeicijfers worden publiekelijk gedeeld op hun website. Hiermee is de drempel voor nieuwe franchisenemers wel erg laag.

Streetfood

Bami House

In Nederland valt het nog mee, maar de Vietnamese keuken is zowel in Engeland als in Duitsland populair. Een goede reden om Bami House te bezoeken en het Vietnamese streetfood te proeven. De formule is in 2017 gestart en heeft inmiddels zes vestigingen in de stad. De naam is een verwijzing naar een van de signatuurgerechten: de Vietnamese baguette bánh mì. Leuk opgezet met kleine krukjes, lekker rommelig, felle kleuren en verse geuren.

Borrel

Hofbräuhaus

Het Hofbräuhaus is een klassieker onder de biergartens in het centrum van de stad. Sinds de opening in 1589 is deze biergarten geen enkele dag gesloten geweest, tot corona… In de kasten naast de stamtafels slaan de gasten hun eigen bierpul op voor een volgend bezoek. Leuk feitje: families hebben hier soms al eeuwen een tafel waarvan zij de eigenaar zijn, dat zie je aan een bordje. Zit er een ander gezelschap aan die tafel? Dan heeft de familie het recht om hen te vragen ergens anders te gaan zitten. 

Hotels

Mandarin Oriental Hotel

Dit vijfsterrenhotel van de Mandarin Oriental Hotel Group is zonder twijfel een van de meest luxe hotels van de stad. De Mahjong Roof Garden bovenop het Mandarin Oriental Hotel is aangekleed door designhuis Roche Bobois. Een stijlvolle uitstraling met Aziatische en Latijns-Amerikaanse elementen. In deze rooftopbar kom je voor de champagnebar, de uitgebreide cocktailkaart, de bites, de dipping pool, de Instagramwaardige foto's en het geweldige uitzicht over de stad. 

Hotel Do & Co

Tweesterrenhotel Do & Co is het paradepaardje van voetbalclub FC Bayern München. Het complex is zeven verdiepingen hoog, met een totale oppervlakte van ruim 3.500 m2. Naast een gigantische flagshipstore, zijn in het complex twee restaurants en een boetiekhotel gevestigd. Een van de restaurants, op de begane grond, is in typische Beierse stijl. Het andere restaurant, op de eerste verdieping, heeft een internationale keuken. Het moet symbool staan voor het DNA van de club, met lokale wortels én een internationaal, kosmopolitisch karakter met fans uit alle delen van de wereld. Het boetiekhotel is verdeeld over verschillende verdiepingen en heeft dertig kamers (kamerprijs rond de 200 euro). Op de bovenste verdieping zijn de event- en vergaderlocaties gevestigd, met uitzicht over de stad, waar ook vipgasten tijdens Champions League-wedstrijden worden ontvangen.

Bayerischer Hof

Dit ‘Grand Hotel’ van München is sinds 1841 een begrip in de stad. Inmiddels staat de vierde generatie van de familie Volkhardt aan het roer. Bayerischer Hof heeft 337 kamers en zes restaurants, waaronder Atelier, het enige restaurant in de stad met maar liefst drie Michelinsterren. De bekende Belgische architect Axel Vervoordt heeft een groot deel van de inrichting verzorgd.

Ontdek alle cool concepts van München in onze online cityguide.