Corona bevestigde eerder geleerde lessen voor Erik Oberholtzer. De 53-jarige Amerikaan was CEO en mede-oprichter van restaurantconcept Tender Greens. Hij is nu een prominente stem op het gebied van biodiversiteit en voedsel en zegt: “Voedsel is een belangrijke weg naar een gezonder leven en een gezondere planeet. Ik zet me hier meer dan ooit voor in."
Foto: Erik Oberholtzer, eigen foto. Tekst: Hans Steenbergen en Ubel Zuiderveld.
In 2006 opende Oberholtzer met gelijkgezinden het eerste Tender Greens fine casual dining restaurant. Tender Greens’ website hierover: “Twee chefs en een fijnproever wilden de manier waarop mensen eten ten goede veranderen. Dus openden we Tender Greens en begonnen we een voedselrevolutie. Welkom in onze keuken. " Inmiddels is Tender Greens aanwezig op dertig locaties. Elk restaurant heeft zijn eigen chef-kok die verantwoorde verse maaltijden bereidt.
Goed eten democratiseren
Tegenwoordig werkt Oberholtzer bij Cohere in Philadelphia; hij adviseert ondernemers die eigenzinnige foodmerken ontwikkelen. Erik is ervan overtuigd dat we, zeker na corona, een nieuwe weg moeten inslaan. Tijdens lezingen stelt hij retorische vragen als: "Ondersteunt de voedingsindustrie een betere gezondheid?" En: "Waarom zijn er geen externe bezorgbedrijven met een echt duurzaam bedrijfsmodel?"
Pandemie
Over de invloed van de coronapandemie op de horeca stelt Erik: “Vóór de pandemie stond er al druk op restaurants vanwege de verhoging van het minimumloon, hogere ontwikkelingskosten en bezorging door derden. De bandbreedte van innovatie onder restaurantoperators zal dus vrij minimaal zijn vanwege geldgebrek. Toch is de uitweg: innoveren. Pas je snel aan en bescherm wat je eerder hebt opgebouwd."
Innovatie is de uitweg
"Maar ook een les is: we zijn allemaal met elkaar verbonden. We lopen dus samen het risico van negatieve uitkomsten, als we door willen gaan op het destructieve pad dat we nu bewandelen. Voedsel is een belangrijke weg naar een gezonder leven en een gezondere planeet. Op het gebied van gastheerschap, is een slimme hybride vorm van "oprechte gastvrijheid" en "datagestuurde gastvrijheid" waarschijnlijk de toekomst, net als vormen van kunstmatige intelligentie. We gingen sowieso die kant al op voor corona."
Het hele verhaal over Erik Oberholtzer lees je in de nieuwe internationale editie van Food Inspiration Magazine