Het festivalseizoen in Nederland is dit jaar zo goed als officieel afgelast. Alleen evenementen met maximaal 750 personen mogen doorgaan. Reden voor grootschalige festivalorganisatoren om hun geplande evenementen deze zomer opnieuw af te lassen. Aanstaande zaterdag komt de branche massaal in actie met de protestmars 'Unmute Us'.

Geen masale regendansen in poncho’s, geen bier uit plastic bekers of vrienden maken op de feestcamping, geen muziek uit grote speakers. Dat is zuur voor de festivalliefhebber, maar nog zuurder voor organisatoren van grote evenementen die voor de tweede zomer op rij een seizoen zien floppen. Extra zuur is het feit dat grootschalige sportevenementen wel door mogen gaan. De boodschap van de protestmars is dan ook: ‘Stop de willekeur’. Het initiatief werd gestart vanuit de organisatie van verschillende dancefestivals, maar heeft inmiddels vrijwel de volledige evenementensector én hun bezoekers achter zich weten te scharen. 

Food Inspiration vroeg festivalorganisatoren: 
“Zit er nog toekomst in de organisatie van festivals en grootschalige evenementen?”

Stijn Ceelen, Zeezout festival & Cinema in concert

“Nu we voor de tweede keer al onze evenementen moeten afzeggen, merk ik dat de sector echt in zak en as begint te raken. Zelf ben ik altijd optimistisch, maar de nieuwe regelgeving valt moeilijk te verklaren. Waarom zouden grootschalige sportevenementen wel door mogen gaan, maar festivals niet? Met ons zal het als grotere organisatie wel goed komen, maar doordat we als sector dit seizoen weer moeten afzeggen verwacht ik een grote leegloop van kleinere organisaties en zelfstandigen. Ook dj’s en andere mensen in onze wereld hebben het zwaar. Er wordt gezegd: ‘dan laat je je toch omscholen’. Maar een minister gaat ook niet als zijn carrière wordt gecancelled, meteen in de kantine werken.”

“Het meest vervelende is dat er geen langetermijnplannen liggen. Als er geen plan ligt, kun je als sector niets. Niemand verwacht dat het coronavirus in het komende jaar zal verdwijnen, maar het zou fijn zijn als realistisch wordt gekeken naar wat er wél kan. Ik merk dat er veel teleurstelling is in ons team, we proberen elkaars gedachten te verzetten door leuke dingen te blijven ondernemen. Sinds vorige week donderdag houden we ons ook bezig met de organisatie van Unmute Us. Dat zorgt voor een welkome afleiding. Het is de eerste keer dat we als groep collectief reageren op de maatregelen. Het is belangrijk dat de politiek inziet op hoeveel mensen hun maatregelen effect hebben. Zowel zakelijk als sociaal.”

Igor Sorko, Rollende Keukens & De Amsterdamse Waterspelen

“Door de gevolgen van COVID-19, hebben we Het Weekend van de Rollende Keukens twee jaar achter elkaar afgelast. Dat is een grote teleurstelling en heeft voor een omzetverlies van een kleine 3 miljoen euro gezorgd. Tegelijkertijd zijn we gelukkig redelijk gecompenseerd door de overheid en hebben we geen mensen hoeven ontslaan. Ik zie wel dat veel foodtrucks en kleine ondernemers het lastig hebben. Toen we onze inschrijvingen dit jaar openden bleek ongeveer de helft van onze gebruikelijke deelnemers te zijn gestopt. Tegelijkertijd is er een even groot aantal aan nieuwe inschrijvingen bij gekomen. Horecaondernemers die hun huur hebben opgezegd om op vaste lasten te besparen, en een rollende keuken zijn gestart."

“In de toekomst denk ik dat wij als gratis festival zeker nog bestaansrecht hebben. We zijn super toegankelijk, mensen kunnen bij ons genieten van lekker eten, maar mogen ook zelf iets meenemen als ze dat willen. We hebben meer dan 200 lokale bandjes spelen, waardoor we niet afhankelijk zijn van internationale grote acts. Bezoekers hoeven geen dure tickets te kopen. Ik zou niet weten waarom mensen niet zouden komen. De vraag is wel of we het de komende jaren zonder omheining kunnen doen. We zullen waarschijnlijk toch een hek moeten plaatsen en checken op vaccinaties of negatieve testen. Ik vrees vooral voor evenementen met dure tickets. Zolang er corona is, blijft het kopen van dure kaarten een risico. Grote betaalde evenementen kunnen niet doorgaan zonder de inkomsten van voorverkoop. Hun begroting is daarop gebaseerd." 

Zakelijke markt ook getroffen

Het zijn niet alleen de dancefestivals die zich moeten houden aan de regel van maximaal 750 bezoekers. Ook de zakelijke evenementensector heeft zich te houden aan deze regel. Onbegrijpelijk, vindt Erik-Jan Ginjaar, CEO van Postillion Hotels. In een opiniestuk in Trouw, benadrukt hij de economische omvang van de zakelijke evenementenbranche, en de manier waarop deze de positie van Nederland versterkt. Daarnaast maakt hij het punt dat de zakelijke evenementen bewezen hebben zich prima aan te kunnen passen aan de nieuwe realiteit. Zijn boodschap: zakelijke evenementen kunnen prima veilig worden georganiseerd. Ginjaar: “Het is de hoogste tijd dat Den Haag de branche – en de professionals die in staat zijn veilige en gecontroleerde bijeenkomsten te organiseren – het vertrouwen geven dat zij verdienen.” 

Unmute Us vindt plaats op zaterdag 21 augustus vanaf 14:00 uur in Groningen, Nijmegen, Utrecht, Rotterdam en Amsterdam. Het doel; per 1 september 2021 weer evenementen met een volledige capaciteit.