Kleine onbemande winkels waar hotelgasten 24/7 terecht  kunnen voor een drankje, borrelhap of ontbijt: dat is het concept van Wundermart. Oprichters Laurens de Kleine en Patrick Dekker timmeren sinds 2016 hard aan de weg. Inmiddels zijn hun foodmarkets al in meer dan 30 Nederlandse en Duitse hotels te vinden en wordt er binnenkort uitgebreid naar kantoren. 

Techbedrijf

Volgens mede-oprichter Laurens de Kleine is Wundermart het beste te omschrijven als een hospitality retail techbedrijf. “Toen we begonnen kon het niet gek genoeg. We verkochten bietenchips er stond Fritz cola in de schappen we focusten ons erg op trendy producten. Wat bleek: dat was helemaal niet wat de gast wilde. We zijn vanuit de retailwereld gaan analyseren wat de voorkeuren van consumenten zijn.” Door de ontwikkeling van een slimme database kregen de Kleine en Dekker steeds meer inzicht in het gedrag van hun consument. Bij elk nieuw filiaal wordt extra informatie vergaard en kan de kennis worden uitgebreid. Daarmee wordt weer gezorgd voor efficiënte bevoorrading en betere automatisering. 

Stilte in de Hotelwereld 

Door de coronacrisis heeft de hotelwereld behoorlijke klappen gevangen. Het is stil in de hospitality branche en dat heeft ook effect op Wundermart. “Om het voor een Wundermart zakelijk interessant te houden moeten hotels een bezettingsgraad van ongeveer 50 tot 60% hebben. Voorlopig zit dat er nog even niet in,” zegt de Kleine. Maar er liggen ook kansen in het verschiet. In een supermarkt zonder personeel zijn weinig contactmomenten, en daar is de komende tijd behoefte aan. “Ons bedrijf is gelukkig gezond, dus we zijn wel bezig met investeringen voor wanneer de hotelwereld weer op gang komt.”

Van supermarkt naar foodcourt

Inmiddels zijn de Kleine en Dekker ook druk bezig met de uitbreiding van Wundermart naar kantoren. De ondernemers ontvingen drie miljoen euro van Slingshot Ventures met als doel het opschalen naar de kantoorsector te ondersteunen. De Kleine: “Cateraars hebben het nu ontzettend moeilijk. Om eerlijk te zijn denk ik ook dat veel van hen te lang hebben stilgezeten toen de zaken wel goed liepen. De modellen die nu worden gebruikt zijn vaak hartstikke verouderd. Er liggen voor ons dus veel kansen.” Met de overgang naar kantoren wordt ook aan de uitvoering het één en ander veranderd. De Kleine:  “In plaats van kleine to-go supermarkten willen we uitgebreide foodcourts opzetten. De sfeer moet voelen als een thuiskeuken, maar dan een stukje luxer.” 

Hospitality zonder personeel

Wundermart beweegt zich vooral in de hospitalitybranche. Maar hoe zorg je voor een gastvrije ervaring zonder personeel? Dat kan op meerdere manieren volgens de Kleine. “Door licht te gebruiken dat aansluit bij hoe mensen op bepaalde tijdstippen functioneren maak je een ervaring beter. In de ochtend is dat bijvoorbeeld lichtgroen. Ook zijn we bezig met een nieuw concept waarbij persoonlijke interactie mogelijk is via ons betaalsysteem. Het mooie daaraan is dat je zelf kan bepalen of je daar behoefte aan hebt. Dat is veel menselijker dan wanneer er altijd iemand op je vingers staat te kijken tot je naar de kassa komt. Door onze manier van automatiseren zorgen we ervoor dat er geen drukte en rijen ontstaan. Wanneer iemand met zijn collega bij één van onze foodcourts komt lunchen worden alle afleidingen weggenomen. Daardoor kun je een veel beter gesprek met elkaar voeren. We willen een ruimte creëren waar mensen zich op hun gemak voelen en alles op een organische manier verloopt.”